Har kjøpt halvparten av stålverkseiendommen

De nye eierne av stålverket på Jørpeland, har kjøpt seg inn i selve eiendommen.

Rasmus Nordbø og Bjørn Rygg, som eier stålverket på Jørpeland, er også blitt medeiere i den store industrieiendommen.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Stålverket på Jørpeland gikk konkurs 11. januar. Industriselskapene Brødrene Nordbø og BR Industrier, representert ved Rasmus Nordbø og Bjørn Rygg, kjøpte virksomheten og startet opp driften igjen i februar under det nye navnet Stavanger Steel. Nå tar Nordbø og Rygg et nytt skritt. De har kjøpt seg inn i stålverkseiendommen med 50 prosent eierandel. Resten eier MT Eiendom AS, som eies av de lokale entreprenørene Magnar og Terje Ur, som kjøpte eiendommen av Scana i oktober 2016.

– Vi har kjøpt oss inn i stålverkseiendommen. Ambisjonen er at vi skal utvikle eiendommen sammen og gjøre det til en smeltedigel for ny industri og entreprenørskap. Stavanger Steel vil være hovedmotoren, men vi har håp om å skape gode historier for Jørpeland. Dette skal vi fundamentere på hardt arbeid, sier Rasmus Nordbø.

Han ønsker ikke å opplyse kjøpesummen.

Industrieventyr

I en årrekke var stålverket en hjørnesteinsbedrift i Strand. Generasjon etter generasjon hadde trygge og gode jobber. På det meste gav det levebrød til over 1150 ansatte. I 1966 var stålverket nummer 74 av 500 norske bedrifter etter omsetning. Og bare 35 bedrifter hadde flere på lønningslisten enn stålverket.

Fram til stålmarkedet kollapset i 1975, gikk bedriften med overskudd og hadde bare kortvarige tilbakeslag. Så kom tyngre tider, og etter hvert tre konkurser. Nå er målsettingen å skape et nytt industrieventyr i Jørpelandsvågen.

Det er smeltet, støpt og smidd stål på Jørpeland i over 100 år.

Etter oppstarten i februar, begynte det 30 mann på jobb. Nå har antallet økt til 50 personer - foreløpig er de fleste innleid via personalbyrå. Det uttalte salgsmålet er å selge 90 tonn i uka til ny smelting.

– Det har vært en fin tid etter oppstarten. Vi har klart målsettingen på salget og bedriftsplanen som vi har lagt opp fungerer. Vi er ved godt mot, det svinger litt. I sist uke solgte vi 185 tonn, altså dobbelt opp. Vi selger også bra av lageret som lå der, og har faktisk fått flere nye kunder, så dette har vært positivt. Vi har også veldig fokus på nysalg til smelting, fordi vi trenger å bygge opp en reserve så folk har arbeid, sier Nordbø.

Nordbø og Rygg forsøkte også å kjøpe både konkursboet og eiendom av daværende eier, da stålverket gikk konkurs i 2015. Når de nå kjøper seg inn i eiendommen, er planen å skape ny virksomhet.

– Vi ser etter beslekta ting, eller ny virksomhet, som som kan skape ny aktivitet her nede. Det kan være bearbeiding av produkter stålverket har, eller andre ting. Ingenting konkret står på listen.

For oss har det vært viktig for å komme inn i eiendommen, sier Rasmus Nordbø.

71 millioner

MT Eiendom AS kjøpte to eiendommer på området hvor stålverket for 71 millioner kroner. Strand kommune var pgså i samtaler med Scana Eiendom om et mulig kjøp av alle eiendommene til konsernet på Jørpeland, men rådmannen var negativ - og det ble ikke kjøp.

– Nordbø og Rygg ville inn på eiersiden og var opptatt av det når de kjøpte verket. Det var avtalen at de skulle få kjøpe seg inn hvis de kjøpte konkursboet. De har nå kjøpt 49 prosent. Vi vil være med å utvikle ny virksomhet på området. Foreløpig er det ingenting konkret, sier Terje Ur i MT Eiendom AS.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Jørpeland
 3. Strand kommune
 4. Industri

Mest lest akkurat nå

 1. Viking skuffet stort, men tok seg videre i Europa

 2. E39 nord­gående i Stav­anger stenges i natt

 3. Viking taper, men er videre sammenlagt

 4. Fare for lærerstreik: – Vi venter bare på at de trykker på den store, røde knappen

 5. Trygve Slags­vold Vedum er blitt nis­sen på Støres regjer­ings­lass

 6. Laste­bilsjåfør siktet etter dødsulykken