Moderne kunst frisker opp Langgata

Denne uken monteres syv skulpturer i Langgata i Sandnes. Prosjektet «Cerebellum» er bare et av flere tiltak som skal gjøre sentrum mer levende og interessant for sandnesgaukene.

De nye skulpturene skal stå i kvartalet mellom Industrigata og Kirkegata i Langgata i Sandnes, og skal være opplyst.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Dette skal forhåpentligvis stå til lenge etter jeg har gått bort, sier kunstner Christian Sunde.

Det er en kald tirsdag morgen og han er i ferd med å installere syv av hans skulpturer langs Langgata i Sandnes. Torsdag skal hans prosjekt «Cerebellum» få sin offisielle plass i bybildet, med en åpning av ordfører Stanley Wirak (Ap). Sundes kunst er et av flere tiltak som skal gi handlegaten i sentrum et friskt pust.

– Skulpturene skal være opplyst i fargene hvitt og rødt. Ved hjelp av bevegelsesensorer skal lyset endre farge når folk går forbi. Det vil forhåpentligvis være med på å skape en mer dynamisk gågate, sier Sunde.

Kunstner Christian Sunde er i full gang med å montere på plass skulpturene fra kunstprosjektet hans "Cerebellum" i Langgata i Sandnes.
Dette skal pynte opp Langgata

Ikke tradisjonell

– Kunsten til Sunde er både moderne og uventet, men samtidig støter den ikke folk fra seg, sier leder for kunstprosjektet i Langgata, Bernhard Østebø.

Cerebellum-skulpturene utgjør en av to deler i kunstprosjektet han har ledet for Sandnes kommune. Før sommeren skal del nummer to av prosjektet, kjent som «Spor», også sette sitt preg på gågaten. Sammen med skulpturene skal «Spor», som er to-dimensjonale inngrep i gatebelegget, være med på å berike bybildet i Sandnes.

– Det er en verdi i seg selv å gjøre omgivelsene våre vakre og meningsfulle. Miljøet rundt oss påvirker oss. Dessuten styrker vi jo sentrum ved å fylle det med interessant og vakker kunst. Det er også viktig, forteller Østebø.

Likevel er også han klar over at de nye skulpturene ikke er det folk forventer å se i en tradisjonell handlegate.

– Det er klin umulig å si noe om hvordan folk kommer til å reagere på kunsten. Men selv om Cerebellum ikke er noe tradisjonelt verk, tror jeg det skal være veldig mottakelig for folk likevel, sier Østebø.

Leder for kunstprosjektet i Langgata, Bernhard Østebø, vet ikke hvordan publikum vil reagere på de moderne skulpturene, men mener at kunsten bør være mottakelig for de fleste.
Vern eller utvikling i Langgata?

Det koster med kunst

At Christian Sundes kunst ikke er av den mer tradisjonelle sorten, er også leder for utsmykkingsutvalget, Annelin Tangen (Ap) enig i.

– Jeg liker kunsten som er valgt, men det er ingen tvil om at den er spesiell. Dette er kunst som vil engasjere. Noen vil elske den, mens noen kommer til å hate den, sa Tangen til Stavanger Aftenblad da prosjektet ble lagt frem i oktober 2015.

De to kunstprosjektene «Spor» og «Cerebellum» vil til sammen koste Sandnes kommune 1,4 millioner kroner. Det er en prislapp Ap-politikeren er fornøyd med.

– Dette er det vi får for 1,4 millioner kroner. Det er ingen tvil om at kunst koster penger.

Slik blir nye Langgata

En rimelig prislapp

Syv skulpturer skal pryde Langgata i kvartalet mellom Industrigata og Kirkegata. Sundes kunstverk har kostet Sandnes kommune en million kroner.

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til at kommunen bruker penger på kunst i byen, sier Cecilie Rostrup Johnsen, innhaver av butikken Rostrup kaffe og litt til i Langgata.

Selv om hun ennå ikke har sett det ferdige resultatet, ser hun ingenting galt i at kommunen velger å bruke penger på skulpturer og annet som kan friske opp sentrumsområdet.

– Det må selvfølgelig passe inn med bybildet, men det behøver likevel ikke å være tradisjonell kunst. Det kan være positivt med kunst som er litt annerledes og skaper debatt, sier hun.

Rostrup mener at 1,4 millioner er en rimelig pris å betale for prosjektet.

– Dette skal jo bli stående i mange år. Dessuten synes jeg at denne kunsten sammen med resten av oppussingsarbeidet i Langgata er noe gaten fortjener, sier hun.

Lokalene fylles i Langgata
Publisert: