Her girer de opp våren på Jæren

Alt er i rute for det som skal bli årets tidligste måltid med ferske, norske grønnsaker til en 12 retters meny. I tillegg blir det ketchup av gulrot - til Jærdagen i mai.

Både kålrabi, blomkål, gulrot, brokkoli og her kinakål spirer nå i drivhuset til Jone Wiig for høsting i mai.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi bor midt i matfatet, har de tidligste jordene og de beste bøndene. Dermed skal de beste kundene få de beste råvarene før alle andre, lyder det beskjedent fra gartner Jone Wiig.

Han er med når Jærdagen vil gjøre begrepet «kortreist mat» enda mer nært. Det er ikke nok å dra ut for å hente råvarene hos produsentene, nå er kokken med helt fra starten, når grønnsakene plantes.

I første omgang skal samarbeidet sørge for alt grønt til «Føre musikken», det populære måltidet som serveres i Bryne mølle før musikkfestivalen Jærnåtta.

LES OGSÅ:

Jærdagen er åpnet med komler og boblerNærmere 60.000 kom på Jærdagen og Jærnåttå

Sommer i jorda

Allerede 27. januar gikk de første frøene i jorda. Både kålrabi, blomkål, gulrot og brokkoli titter nå fram i grønn prakt i drivhuset på Vik. 23. februar fikk de selskap av kinakål.

Alt skal vokse i et nøye vitenskapelig styrt klima med rundt 20 grader - slik at de kan høstes i mai, da som noen av de tidligste av sitt slag her i landet.

Alle kokker er jo ute etter ferske lokale råvarer, forklarer Arne Nese.

Slik pyntes årets grønnsaker med en lokal gulrotketchup, viser kokk Arne Nese.

Diplomkokken har 18 års erfaring i restaurant og hotellbransjen, men driver Ekte Matglede fra Frøyland gård på Kvernaland - med kjøkken i det som var en gammel silo.

Nå står han i fullt utstyr på Vik for å vise hva en kokk kan gjøre med det som bare spirer. De tidlige grønnsakene blir til et kunstverk.

– Først og fremst handler det om den lokale bondens engasjement. Men sammen kan vi skape matkultur, slår Nese fast.

Gulrotketchup

For kokken og gartneren har mer på lur. De har laget både salsa og ketchup av gulrot.

Det nye innslaget fra det jærske landbruket inneholder fra 65–70 prosent gulrot, har mindre sukker og er derfor sunnere enn vanlig ketchup. Og det jobbes nå for å finne en metode som kan åpne for en større produksjon.

– Målet er å utnytte gulrot som enten er skeive eller rare og som derfor ikke går til vanlig salg. Men nå får vi første teste ketchupen på Jærdagen, sier kokken før han byr på en fantastisk smak som både er syrlig og søt.

Alt er som krydder for de matansvarlige på Jærdagen, Elisabeth Husveg Ramstad og Kathrine Eide Haugland.

Jærdagens matansvarlige, Elisabeth Husveg Ramstad (t.v.) og Kathrine Eide Haugland og gartner Jone Wiig følger nøye med når kokk Arne Nese lager et kunstverk av spirene fra årets første grønnsaker.

De vil gjerne ha masse stander med lokal mat. Men de konstaterer at det er det internasjonale matmarkedet som er ivrigst til å vise fram sine spesialiteter.

– Men folk vil ha lokal mat. Det ser vi på arrangementet «Føre musikken». Der blir det alltid fulgt, sier de matansvarlige som i år byr på smak av sommer i mai.

Husker du sommeren i fjor?

Det er kanskje helt naturlig etter fjorårets sommer: Den kom til Jæren i starten av mai - med temperaturer på over 20 grader. Det ble folkestrøm og sydenstemning på strendene. Og i rekordåret 1992 ble det målt hele 14 dager med temperaturer over 20 grader på Sola i mai, måneden som er her om bare seks uker.

Publisert:
 1. Jæren
 2. Bryne
 3. Grønnsak
 4. Råvarer
 5. Vik

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 3. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke