I kveld kan samkjønnet ekteskap føre til skilsmisse mellom kirke og bedehus på Talgje

Onsdag kveld avgjøres det om kirken får lov til å ha arrangementer i Talgje Bedehus. Lokalsamfunnet håper det kan bli starten på en forsoning, etter splittelsen debatten har skapt.

Onsdag kveld skal det avgjøres om kirken får lov til å avholde arrangementer i bedehuset på Talgje.
 • Lars Hjalmarsson
  Lars Hjalmarsson
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Talgje Bedehus har innkalt til ekstraordinært årsmøte onsdag klokken 19.30. Saken på agendaen for kvelden: «Utleie av bedehuset til Den Norske Kirke.»

Styret for bedehuset på Talgje mener Den Norske Kirke ikke lenger hører hjemme i bedehuset. De mener kirken driver vranglære, da de lar homofile og lesbiske inngå ekteskap med Guds velsignelse.

Les også

Vil ikke la kirken bruke bedehuset på Talgje - mener likekjønnet samliv er vranglære

Les også

Bedehussaken skaper splittelse på Talgje

Les også

Bedehuset ønsker et oppgjør med kirkens offentlige lære

Vidar Skavland og Inger Annette Lorentzen mener saken om bedehuset angår alle på Talgje.

Splittelse

Saken har gjort at flere i bygda føler seg tvunget til å velge mellom bedehuset og kirken.

– Jeg tror denne saken skaper uro og splittelse i bygda, sier Inger Annette Lorentzen. Hun bodde på Talgje frem til hun var 17 år, men har fortsatt nær tilknytning til øya.

Hun får støtte av Vidar Skavland.

– Denne saken angår oss alle. Vi skal leve side om side her ute. Vi har barn som går på skole sammen og skal leke sammen. Da er det synd at det skapes en stor kløft mellom ulike grupperinger, mener Skavland, som er født og oppvokst på Talgje. Han bor på øya sammen med kone og barn.

En av innbyggerne som benytter seg av bedehuset hyppig er Tor Arne Gard. Han avviser at diskusjonen virker splittende på lokalsamfunnet.

– Jeg opplever det motsatt. Diskusjonen tvinger oss til å ha samtaler om tema vi eller ikke hadde tatt opp. Det er stor gjensidig respekt. Jeg har selv merket at det er andre syn og innstillinger til dette temaet enn det jeg trodde før, sier Gard.

– Bryter med bibelen

Etter at Aftenbladet publiserte saken på mandag, har et samlet styre for Talgje Bedehus gitt sin kommentar i en epost:

«La oss først av alt presisere at vårt syn er ikke et angrep på homofile og lesbiske, hverken på deres rett til å leve sitt liv slik de vil, eller hvorvidt de vil inngå partnerskap eller ei. Det er heller ikke et angrep på enkeltprester, den enkelte ansatte i Den Norske Kirke (DNK), eller den aktive kirkegjenger.

Det som vi ønsker å ta et oppgjør med er DNK sin offentlige lære når de nå har vedtatt liturgi for vigsel av likekjønnede par. Noe som vi klart mener bryter med Bibelen og det klassiske kristne synet på hva et ekteskap er.» skriver styret for Talgje Bedhus i eposten.

På bakgrunn av denne eposten stilte Aftenbladet følgende spørsmål til lederen av styret i bedehuset, Bjarne Ydstebø, på sms:

«Etter hva jeg kan forstå så er det ekteskapet mellom likekjønnede som er et problem for dere, betyr det at Talgje Bedehus gjerne tar imot homofile og lesbiske, så lenge de ikke gifter seg?»

«Styret presiserer at alle er velkommen på bedehuset, uavhengig av tro, legning eller samlivsform.» skriver Ydstebø i sitt svar.

Tror kirken får bli

Prost i Tungenes prosti, Kjetil Aano, er godt kjent med situasjonen på Talgje:

– Hvis jeg skal prøve meg som en liten profet, så blir ikke kirken kastet ut av bedehuset i løpet av møtet på onsdag. Skulle vi mot formodning bli kastet ut, så skal vi alltid klare å løse det også, sier Aano.

Han får støtte av Gard:

– Kirken kommer nok til å få bruke bedehuset videre etter onsdagens møte. Man kan ikke uten videre, i praksis, kaste ut folk som etter loven er eiere av huset, sier Gard.

Det virker altså som om brukssituasjonen på bedehuset vil forbli uforandret. Spørsmålet er om møtet fører til en ordning som sørger for at lokalsamfunnet kan forsones.

– Mitt håp er at vi skal finne en løsning der vi kan leve sammen, sier Aano.

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden
 2. Ekteskap
 3. Homofili
 4. Kristendom