Veteraner hedret på frigjøringsdagen i Vatneleiren

I ettermiddag møtte 300 personer opp i strålende sol til markering av frigjørings- og veterandagen i Vatneleiren i Sandnes. 46 veteraner mottok medalje for sin innsats.

Publisert: Publisert:

Georg Brekken får diplom og medalje av ordfører i Sandnes for sin innsats. Foto: André Meling

 • Michael Chr. A. Simonsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Statsråd Bent Høie (til høyre i midten) sammen med distriktssjef heimevernsdistrikt 08, Bjørn Arild Siljebråten (til venstre for Høie), ordfører Sola kommune, Ole Ueland og sjefsersjant Terje Fremnes som bærer krans. Foto: Tore Ellingsen

Ordfører Stanley Wirak sammen med noen av veteranene som mottok medalje under dagens markering. Foto: Tore Ellingsen

Det norske flagget sammen med flagg for Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner, og lokale flagg for samme forbund. Foto: Tore Ellingsen

– Det var en flott setting. Det var spesielt fint med veteranene som mottok medalje. Som, selv om de skulle mottatt medalje for lenge siden, var stolte og takknemlige. Med slikt vær som i dag, ble det utrolig flott, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak.

– Dette var nok den største markeringen bortsett fra den som holdes på Akershus Festning, sier Wirak.

Flotte ord

Ordførere fra 17 kommuner i Rogaland, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og statsråd Bent Høie var alle tilstede da veteraner som blant annet har vært i Libanon, Tysklandsbrigaden og i Gaza fikk utdelt medaljer. Det ble holdt flere taler under markeringen.

Ordførere fra Bjerkreim, Eigersund, Finnøy, Forsand, Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Lund, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Sokndal, Sola, Stavanger, Strand og Time stilte på dagens markering. Foto: Tore Ellingsen

– Det var flotte taler og fine ord, sier Wirak som trekker frem soldatenes tale, holdt av Thomas Hebo, som den han nok vil huske best.

Leif I. Gangenes fra Stavanger, mottar sin medalje av distriktssjef heimevernsdistrikt 08, Bjørn Arild Siljebråten, for sin innsats i Tysklandsbrigaden. Foto: André Meling

Veteranenes verdi

Thomas Hebo, operasjonsoffiser i innsatsstyrke Varg, som tilhører Agder og Rogalands heimevernsdistrikt 08, reflekterte i sin tale over soldatgjerningen.

– Om hva det vil si å være soldat. Om hvor priviligert vi er som bor i et demokrati, og hvor alle de beslutninger som tas, er demokratisk forankret, sier Hebo.

Thomas Hebo holdt soldatenes tale. Foto: Tore Ellingsen

Hebo, som selv har en farfar som deltok i felttoget i Sør-Norge, i april-mai 1940, tok også opp at det ikke alltid har vært gitt at soldater får den anerkjennelse de fortjener.

– Det er flere veteraner som har mottatt medalje i posten. Det er viktig å vise at veteraner har en verdi, som mennesker, og historisk sett. Veteranene har en historie og erfaringer som er verdt å lytte til, når små og store beslutninger skal tas, sier Hebo.

– Hvordan har denne dagen vært for deg?

– Det har vært en dag med fine rammer og et stort snev av alvor. Det er eldre herrer som hedres, det er lenge siden de gjorde sin innsats. Det viser at man ikke alltid har vært like flink til å vise dem hvilken verdi de og deres innsats har. Men på en dag som denne viser vi en endret kultur, sier Hebo.

Hebo peker også på at statsråd, fylkesordfører og ordførere sin tilstedeværelse betyr noe i den sammenhengen.

– Det har en betydning og er viktig at det ordførere og statsråd tilstede, sier Hebo.

At en slik markering er viktig, sier også ordfører Wirak.

– Fred og frihet er ikke en selvfølge. En markering som dette formidler det til yngre generasjoner, sier Wirak.

Publisert:

Les også

 1. Fredens våpenbrødre

 2. Det står ille til med beredskapen i befolkningen

 3. – Vi er stolte, men vi er ikke akkurat krigere i dag

 1. Bent Høie
 2. Solveig Ege Tengesdal
 3. Sandnes
 4. Demokrati
 5. Heimevernet