Sandnes hadde størst prisnedgang i Norge

Boligprisene falt med 2 prosent i Sandnes i juli, og de faller også i Stavanger.

Rogaland er det eneste fylket som har hatt en negativ boligprisutvikling over de siste 12 månedene.
 • Hilde Moi
  Hilde Moi
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi kan forvente en prisnedgang i juli, og normalt er det den svakeste prismessig i året. De fleste regioner har hatt en negativ prisvekst utenom Oslo. Den svakeste utviklingen hadde vi i Sandnes, sa Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da de la fram fersk boligstatistikk onsdag formiddag.

Prisene i Stavanger falt med 1,6 prosent fra juni til juli.

I Stavanger har boligprisene falt med 1,3 prosent de siste 12 månedene. Regionen har en svakere boligprisutvikling enn Norge for øvrig, hvor boligprisene har steget med 6,8 prosenti samme periode.

Det tok i snitt 58 dager å selge en bolig i Stavanger, mot 63 dager i Sandnes og 46 dager i landsgjennomsnitt.

Medianprisen på en bolig i Stavanger var i juli 3,2 millioner kroner.

Det ble solgt 104 boliger i Stavanger sist måned, en nedgang på 9,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.Så langt i 2015 er det solgt 1.509 boliger i Stavanger, 8,9 prosent færre enn i 2014.

Tallene er utarbeidet av Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

– Vil vedvare

Dreyer fortalte at det er store regionale forskjeller på boligprisutviklingen.

— I Stavanger har prisene gått ned 1,3 prosent de siste 12 månedene. Rogaland er det eneste fylket som har en negativ tolvmånedersvekst. Vi hadde forventet dette, og nå er vi der, sa han.

— Den negative prisutviklingen i stavangermarkedet vil vedvare i tiden fremover. Det er der utfordringene i økonomien er størst og boligbyggingen er størst.

— Samtidig er det viktig å påpeke at Stavanger over tid har hatt en mye mer moderat utvikling enn resten av landet. Det har skjedd en tydelig korreksjon i prisutviklingen i Stavanger. All time high var 2013, og siden da til i dag har vi hatt en nedgang på 6 prosent. Nedgangen kommer gradvis, og det er ikke stikkert vi vil få den tøffe landingen enkelte tror i Stavanger-markedet, sa Dreyer.

Aftenbladet skrev onsdag at sjeføkonom Harald Magus Andreassen mener prisene i Stavanger kan komme til å falle 40 prosent, og at prisene skal falle flere år.

– Normalen

– Nedgangen er stor, men vi må ha i mente at det er juli og at det strengt tatt bare var Oslo som hadde prisøkning. At prisene synker i juli er normalen, sier Rune Bertelsen, leder fro bolig i Eiendomsmegler 1.

Han sier det også er normalt at prisnedgangen i juli er størst på eneboliger, i og med at det som selges i juli gjerne er boliger som har ligget i markedet en stund.

– Det er få som legger ut eneboliger for salg i juli. Leilighetsmarkedet fungerer greit i juli. Det er riktignok minus-tall, men forhåpentligvis er det en del av den myke landingen når prisene korrigeres.

Han sier en dårlig juli noen ganger korrigeres av august og september.

– Vi ser over tid at det har utviklet seg dårligere i Stavanger enn resten av landet, og en del av den potensielle nedgangen er tatt ut. Det er mulig det blir en liten nedgang videre utover høsten, men det blir ikke drastisk og det er ikke grunn til å finne fram de store, heftige uttalelsene akkurat nå, mener han.

LES OGÅ:

Les også

 1. – Boligprisene kan falle med 40 prosent

 2. Men færre vil bo på gård

 3. Boligprisene falt i juni

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 68 Nortura-ansatte mister jobben på Forus: – En ned­slående beskjed

 2. Nå får du 1200 kroner for fire piggdekk i Stavanger

 3. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

 4. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

 5. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 6. 33-åring nekter straff­skyld for drap på 69 år gammel bekjent