Dårlig luftkvalitet i finværet

— La bilen stå i finværet. Det hjelper for å få bedre luftkvalitet i Stavanger sentrum akkurat nå, oppfordrer helsesjef Corinna Vossius.

Publisert: Publisert:

Tett trafikk i rundkjøringen i Kannik der Madlaveien møter Løkkeveien. Det blir mye svevestøv i lufta som følge av piggdekkbruk kombinert med tørt og vindstille vær. Foto: Pål Christensen

  • Marit Hæreid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det fine været som er meldt til midten av neste uke gjør at luftkvaliteten i Stavanger sentrum blir dårligere morgen og kveld i rushtiden.

Tørre veier med sand og støv fra strøing og piggdekkbruk, kombinert med vind som virvler opp støvet, gjør at konsentrasjoner av svevestøv stiger.

Du kan sjekke luftkvaliteten her.

Resultater fra målestasjonen i Kannik for de siste tre dagene viser store konsentrasjoner av svevestøv. Verdiene har vært særlig høye i rushtidene, men som følge av tørr luft og lite vind har verdiene for svevestøv holdt seg høye også utover kvelden og natten, skriver Stavanger kommune på sine nettsider.

Unngå trafikkerte veier

— Folk som har problemer med luftveiene, og spesielt små barn, spedbarn og gravide bør unngå de mest traffikerte veiene, sier helsesjef Corinna Vossius i Stavanger kommune til Aftenbladet.

Også eldre med dårlig lungefunksjon er mer sårbare for dårlig luftkvalitet. Det samme er folk som har sykdommer i luftveissystemet og hjerte-karsystemet, som astma og hjertekrampe, legger hun til.

LES OGSÅ:

Les også

Avviste piggdekkavgift og lavere fart

Les også

Elbiler har liten effekt på luftkvaliteten

Les også

Ingen rask bedring av luftkvaliteten i storbyene

— Hva gjør kommunen for å bedre på problemet?

— Vi har gitt beskjed til Vegvesenet og de sørger for bedre renhold i gatene på de mest utsatte strekningene. Det som virkelig nytter, er å la bilen stå mest mulig. Jo færre som bruker bil, til bedre blir luftkvaliteten, sier Vossius.

Med samme bilbruk i rushtiden som nå, vil luftkvaliteten være dårlig inntil det kommer regn.

— Et regnskyll vil roe ned og vaske støvet ut av luften igjen. Men vi ønsker jo ikke regn. Det beste er å la bilen stå og heller nyte finværet, sier Vossius.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fami­lien pusset opp hele huset for 100.000 kroner. Endringen er total

  2. Kampen om pasi­entjour­nalen din pågår nå. Liv og milli­arder av kroner står på spill.

  3. E39: Bjerkreim lover fortsatt kamp mot R2 selv om det betyr forsinkelse

  4. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  5. Folken får uventet hjelp fra regjeringen

  6. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  1. Stavanger