Hva velger du? Mer skatt eller mindre velferd?

Vi kan unngå alle kutt på skole, barnehage, helse og omsorg hvis vi betaler rundt 1500 — 2500 kroner mer i eiendomsskatt i året. Vil vi det?

Publisert: Publisert:

- Stavanger kommune bruker for mye penger på flotte idrettsbygg, synes Tor Vrålstad på vei fra Stokka til Sandal med hunden Trixi. Foto: Jon Ingemundsen

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Aftenbladet spurte folk vi traff på Stokka.

— Det er selvsagt en løsning, men en lettvint løsning. Alle er jo enige om at vi ikke må la nedskjæringene gå ut over skole og eldreomsorg. På den annen side: Her er en sløsing med penger. Jeg bor i Sandal, og den ene store, flotte idrettshallen etter den andre har jo blitt bygget de siste årene. Jeg har aldri sett maken! Det er helt topp for ungene mine som spiller ishockey, fotball og håndball. Der vi bor er der også fem-seks løkker som jeg aldri har sett noen bruke. Det virker absolutt som om kommunen bruker for mye penger. Jeg er opprinnelig fra Kragerø, og der har de ikke råd til sånt opplegg innen idrett. Nå skal de bygge Folkebad også, sier Tor Vrålstad som går tur med hunden Trixi.

- Spar først

- Var det et ja eller nei til økt eiendomsskatt?

— Det vil ikke koste meg mer en et-par tusenlapper. Det er ikke stort mer enn du bruker hvis du går ut en kveld. De kronene skal jeg klare. Jeg henger meg ikke opp i verken bompenger eller eiendomsskatt. Mitt poeng er at jeg synes kommunen kunne begynt å spare først, være mer nøkterne i pengebruken. Jeg synes det er litt råflott sånn det er nå, sier Vrålstad.

Her er regnestykket

Her kan du se hvor mye mer du må betale hvis kommunen øker eiendomsskatten, og hvor mye mer penger kommunen får inn ved de ulike alternativene.

Ved å doble eiendomsskatten, kan Stavanger får inn 135 millioner kroner ekstra. Nedskjæringene som rådmannen foreslår for skole, barnehage og helse og omsorg er på 130 millioner kron er.

Stavanger har nå en eiendomsskatt på to promille med et bunnfradrag på 360 000 kroner. Bunnfradraget trekkes fra takstgrunnlaget. (Taksten er lavere enn markedspris). Har du en enebolig på Vestre platå, vil det si 2 565. Eier du rekkehus på Tasta, utgjør det 1413 kroner i året. (Se Tabell 1 som viser hvor mye eiendomsskatten din øker for hver promille i økning).

Hvis kommunen dobler eiendomsskatten til fire promille (og beholder dagens bunnfradrag), får den 135 millioner mer i inntekter (se tabell 2). Det er nok til å unngå de nedskjæringene rådmannen har foreslått på skole, barnehage, helse og omsorg (til sammen 130 millioner kroner).

Rådmannen foreslår ikke å øke eiendomsskatten. Hun nøyer seg med å skrive at det "må vurderes som et av elementene for å sikre en økonomisk handlefrihet i kommende perioder".

Flere alternativer

Politikerne har uttalt at de ønsker å skjerme barn og eldre fra store kutt. Nå strever de med å finne ut hvordan de skal klare det. De fleste partiene har sin løsning klar før formannskapets møte den 27. november. Bystyret tar den endelige avgjørelsen den 15. desember.

Det blir ingen stor overraskelse om Arbeiderpartiet kommer til å foreslå økt eiendomsskatt. I fjor foreslo Ap å øke eiendomsskatten med 1 promille. Det gir 67 millioner kroner i ekstra inntekter.

Tabell 2 er utarbeidet av rådmannen i Stavanger. Den viser hvor mye kommunen får i ekstra inntekter ved ulike alternativer. I tillegg til å øke satsen, kan kommunen også øke bunnfradraget for slik å skjerme de med de billigste boligene. Dersom skattesatsen øker til fire promille og man samtidig hever bunnfradraget til 500 000 kroner, får kommunen inn 100 millioner kroner ekstra.

Under budsjettbehandlingen i fjor gikk Frp inn for å redusere eiendomsskatten gradvis slik at den blir halvert i 2016 og fjernet i 2017.

Vil ikke betale mer

Tuulikki Juntunen synes det vil være "vanvittig" å øke eiendomsskatten. Foto: Jon Ingemundsen

Aftenbladet stiller seg opp utenfor Helgø Meny på Stokka. Den første vi treffer er en dame i rød boblejakke, Tuulikki Juntunen heter hun. Vi lurer på om vi kan få stillet et par spørsmål om eiendomsskatt og Stavangerbudsjettet.

— Det vil være vanvittig å øke eiendomsskatten. Da flytter jeg. Sandnes har ingen eiendomsskatt, utbryter hun.

- Hvis valget står mellom at hver enkelt av oss må ut med et-par tusenlapper ekstra og kommunen må kutte store summer i skole og eldreomsorg, er du fortsatt mot å øke skatten?

— Kutt heller ut militæret, hadde min bestefar sagt. Han var med i den finske regjeringen. Hvor går pengene i Stavanger kommune? Det må da være andre ting å kutte på. Barn og eldre må gå først.

— Barn og eldre går først. Det er til skole, barnehage, helse og omsorg at kommunen bruker størstedelen av budsjettet.

— Men jeg tror mye av pengene blir ufornuftig brukt. De må prioritere. De må slutte å bruke pengene på unødvendige ting, på tull.

- Som hva da?

— Det kan jeg ikke svare må. De må sette tæring etter næring, det er poenget, sier Juntunen. Hun eier en leilighet i Duesvei og tror hun betaler 7000 kroner to ganger i året i skatter og avgifter til kommune.

Ok, men bare 1 promille

Tor Arvid Josdal kan gå med på å øke eiendomsskatten med en promille dersom pengene går til vedlikehold. Foto: Jon Ingemundsen

Tor Arvid Josdal jobber i Stavanger Byggdrift, et kommunalt foretak og bor i "julehuset" på Forus.

— Hva er begrunnelsen for å øke eiendomsskatten? Fordi de har kjørt kommunekassen "på rauå" med alle investeringene? Skal ha, skal ha. Men på vedlikehold er det nedskjæring, nedskjæring. Har vi noen garantier på at pengene fra økt eiendomsskatt blir brukt skikkelig? begynner han.

— Jeg skal overleve med økt eiendomsskatt. Men det blir verre for folk i etableringsfasen.

— Er det slik å forstå at du er skeptisk til å øke eiendomsskatten?

— Jeg er jo sosialist, jeg er for fellesskapet. Men jeg er redd at jo mer penger vi betaler inn, jo mer penger bruker de. Til Folkebad for eksempel. Pengene vil ikke nødvendigvis gå dit de burde. Kommunen kan ikke bare leve i sus og dus og så hive regningen det over på befolkningen etterpå. En økning på en promille, det kan jeg være med på, men da på de pengene økes til vedlikehold, svarer Josdal som mener kommunen kunne spart flere millioner på å avvikle bestiller-og utførermodellen.

3 x nei

— Eiendomsskatt, nei. Det er trøttende å betale skatt på eget hus som vi har betalt for i dyre dommer for å skaffe oss. Det irriterer meg, sier en eldre dame som ikke vil ut med navn.

Vi spør en mor med et barn i barnehagealder: Også hun er mot å øke eiendomsskatten, selv om det hadde kunnet forhindre kutt i barnehage, skole og omsorg. Kommunen kan heller kutte ut nye bygg, mener hun. Men navnet vil hun ikke ut med.

En mann som bor i et rekkehus på Tasta har handlet torsk til middag: Også han er klart mot å øke eiendomsskatten.

— De får styre slik at sånt ikke blir nødvendig. Det er ikke mitt problem at de har styrt butikken feil, sier mannen som Aftenbladet dessverre glemte å spørre om navn.

Innsparingene

Her kan du lese mer om rådmannen i Stavanger sitt forslag til budsjett for 2015 og handlings- og økonomiplann for 2015-2018 og hvilke konsekvenser innsparingene vil få.

Publisert:

Les også

 1. Elevene rammes, skolen blir dårligere

 2. Legger ned to sykehjem

 3. Rådmann med ljåen varsler tøft 2015

 4. Har ikke Stavanger råd til å gi mor til Magnus avlastning?

 5. Tøffere start for barn som Jacob og Malaz

 6. - Lite å vinne, mye å tape på å legge ned åpne barnehager

 7. Forsker advarer mot nedlegging av åpne barnehager

 8. Et vedlikeholdsbudsjett for økt forfall

 9. Barnefamiliene tar regningen

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

 5. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

 6. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 1. Stavanger