Tøft boligmarked: Gir boligbytte for å få fart på salget

Salget av nye boliger falt med 45 prosent i april og utbyggerne må tenke nytt i kampen om boligkjøperne. Rådhusmarka AS tar den gamle boligen i bytte for å få fart på salget i Sandnes.

Rådhusmarka er et stort boligprosjekt like ved det gamle rådhuset i Sandnes. Foto: Mad arkitekter/Ensign Foto: Mad arkitekter/Ensign

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
 • Lenger ned i saken kan du se hvordan det går med salget av nye boliger i Sandnes.

Nesten 3800 nye boliger i 20 store boligprosjekter skal bygges i og rundt Sandnes de neste årene. Bare i sentrum ligger fem store boligprosjekter ute for salg med i overkant av 350 nye leiligheter. Langt flere er på vei ut i markedet.

Ferske tall fra Boligprodusentenes forening viser en nedgang i nyboligsalget på 45 prosent i april sammenlignet med året før. Så langt i 2020 er det samlede boligsalget ned 29 prosent sammenlignet med året før, ifølge E24.

Kampen om boligkjøperne i et usikkert økonomisk marked, har fått utbyggerne til å strekke seg langt for å sikre nye salg.

Rådhusmarka AS vil ta boligkjøperne sine gamle boliger i bytte for å få fart på boligprosjektet side om side med det gamle rådhuset i Sandnes, mens kjøpere som lar seg lokke til Teglværket bak Maxi-senteret i Sandnes får dekket utgiftene på sin nåværende bolig med inntil 10.000 kroner i måneden.

Sikrer salg av din gamle bolig

– Vi tar all risiko med nedsiden og kunden beholder all mulighet til gevinst. Her er det ingenting med liten skrift, sier Odd-Are Njå i Base Bolig som sammen med Ineo Eiendom står bak prosjektet Rådhusmarka.

Ordningen sikrer kjøper en avtalt pris på den gamle boligen basert på takst fra to ulike meglere. Kjøper slipper også mellomfinansiering fordi hun får beholde sin gamle bolig fram til overtakelse i Rådhusmarka.

– Målet er at dette grepet skal få fortgang i salget. Vi selger jevnt over, men det er lavere enn vi hadde håpet på. Vi merker at markedet er litt nervøst, og vi må selge en viss andel for å komme i gang med prosjektet, legger han til.

Odd-Are Njå i Base Bolig. Foto: Jonas Haarr Friestad

Njå har tro på markedet og mener at Rådhusmarka ikke tar noen stor økonomisk risiko med en slik ordning.

– Det er ingen grunn til å tro at boligprisen skal ytterligere ned de neste to årene fram til prosjektet er ferdig. Dersom kunden opplever en prisvekst på boligen sin i perioden, står de fritt til heller å selge selv, forklarer Njå.

OBOS Block Watne har nylig lansert samme type tilbud for boligkjøpere på Sørlandet.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi. Foto: Norsk Familieøkonomi.

– Nesten for godt til å være sant

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi synes tilbudet fra Rådshusmarka nesten er for godt til å være sant.

– Jeg ville lest kontrakten veldig godt før jeg inngikk avtalen, men dersom avtalen er så god som den blir presentert, så er det ingen tvil om at dette er en god avtale for kunden, når vi ikke vet om boligprisene vil gå opp eller ned, sier Sørmo.

– Jeg ville også bedt banken sjekke regnskapet til utbygger. Det er ofte solide selskaper, men ikke alltid. Går utbygger konkurs, er det du som sitter igjen med tapet, sier hun.

Les også

Flere lokale banker setter ned renten

Sparebank 1 SR-Bank, Sandnes Sparebank og flere andre lokale banker setter ned rentesatsene for boliglån.

Historisk lav boligrente

Norges Bank kuttet styringsrenten til 0 i begynnelsen mai, og dermed kan mange nordmenn nyte godt av en historisk lav boligrente. Sørmo råder folk til å tenke seg godt om, selv om lave renter kan friste til å investere i bolig.

– Du kan også risikere å kjøpe en prosjektert bolig som er langt mindre verdt når den står ferdig, fordi boligprisene faller i mellomtiden.

Sørmo råder alle som skal kjøpe ny bolig om å huske på én ting: Dersom det tar lang tid å selge boligen og du ikke har bodd i boligen de siste 12 månedene, må du skatte 22 prosent av verdiøkningen.

– Det er mange som har gått på en smell her. Da jeg jobbet i bank, hadde jeg kunder som opplevde dette. Noen gikk så langt som å flytte tilbake til sin gamle bolig for å unngå et stort tap, forteller hun.

Solgt 15 av 60 boliger

Illustrasjon: Mad arkitekter/Ensign

Rådhusmarka

Sted: Jærveien.

Antall boliger: 228 leiligheter og rekkehus. Salget startet i mars.

Ferdig: Første byggetrinn skal stå ferdig ved årsskiftet 2021/2022. Det vil gå mellom 4 og 6 år før alle byggetrinn er ferdig utbygd.

Utbygger: Base Bolig og Ineo Eiendom eier 50 prosent hver.

Slik går det med de andre prosjektene:

JM bolig har nylig skrinlagt sitt prosjekt i Potterigaarden i Langgata 90 på grunn av dårlig salg.

Møllekvartalet:

Solgt 37 av 58 boliger

Illustrasjon: Ensign

Møllekvartalet

Status: 58 enheter, hvor 37 er solgt. Byggingen er i gang.

Antall boliger: 139 leiligheter skal bygges i ett høyhus og i mindre blokkbygg.

Ferdig: Første del til 2021.

Utbygger: SV Betong, Bate boligbyggelag og Pålen Eiendom. Eiendomsmegler 1 står for salget.

I Møllekvartalet er det solgt én ny bolig siden november.

– Vi har hatt noen salg, men det fyker jo ikke ut. Det er fortsatt en stund til prosjektet skal være ferdig, sier megler Jan Einar Thesen i Eiendomsmegler 1.

I løpet av sommeren reiser byens første høyhus seg 55 meter over bakken. Toppleiligheten blir byens dyreste og er priset til 23 millioner kroner.

– Det er mye på gang og mye er ute for salg, men vi ser at de rette prosjektene med den rette beliggenheten selger, sier Thesen.

Teglverket i Gravarslia:

Solgt 26 av 43 leiligheter

Illustrasjon: Ensign

Teglverket:

Status: Første byggetrinn ble lagt ut for salg i vår. Her er det solgt 26 av 43 leiligheter.

Antall boliger: 66 boliger

Ferdig: Vinter/vår 2022.

Utbygger: Eiendomsgruppen Vest. Eiendomsmegler 1 står for salget.

Øglændkvartalet:

Solgt 28 av 56 leiligheter

Øglændkvartalet

Boliger: 56 leiligheter. Det skal i tillegg bygges et hotell med 280–300 rom.

Ferdig: Desember 2021.

Utbygger: The Property Group (41 prosent) har den største aksjeposten.

I den sørlige enden av Langgata reiser det seg nok et boligprosjekt på tomta til det gamle Øglændhuset som nå er jevnet med jorden.

Kjetil Andersen i TPG Eiendom, hovedeier i Øglændkvartalet, innrømmer at salget kunne vært bedre på leilighetene som ble lagt ut for salg i begynnelsen av fjoråret. Så langt er det solgt 28 av 56 leiligheter.

– Vi har solgt én leilighet den siste tiden, men har foreløpig ikke planlagt noen konkrete tiltak for å få fart på salget. Byggingen er i gang, og jeg tror det blir lettere å selge når folk ser hvordan leilighetene blir. Jo lenger over bakken dette kommer, jo mer attraktivt blir det. Lavere renter vil også bidra til å få gang på salget igjen, sier Andersen.

Rovik Brygge:

Solgt 34 av 72 leiligheter

Rovik Brygge:

Ferdig: 2022/2023. Avhenger av byggestart.

Utbygger: Veidekke bolig.

– Vi har hatt en veldig god start. Vi mangler to prosent på å ha solgt 50 prosent av verdi og da går vi i gang med byggingen. De siste to måneder er det solgt to leiligheter, sier Leiv Inge Stokka hos Eiendomsmegler 1.

Publisert:

Mest lest

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 3. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 4. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 1. Boligmarkedet
 2. Sandnes
 3. Webview