Korona har ikke gitt mye økning i sykefraværet

Rogaland hadde et legemeldt sykefravær på 4,5 prosent i andre kvartal i år. Til tross for koronapandemien, er det omtrent det samme som i samme periode i fjor.

Fravær grunnet sykdommer i luftveiene økte i andre kvartal i år. Ellers er sykefraværet i Norge overraskende stabilt under pandemien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Dette viser tall fra Nav, som i onsdag offentliggjorde sykefraværsoversikten for andre kvartal. Tallene er rapportert både nasjonalt og på fylkes- og kommunenivå.

– 2020 har vært et spesielt år med tanke på tiltakene som er innført på grunn av koronaviruset. Det er positivt at tiltakene tilsynelatende ikke har hatt store negative innvirkninger på sykefraværet i fylket, sier direktør Merethe P. Haftorsen i Nav Rogaland i en pressemelding.

Direktør Merethe P. Haftorsen i Nav

Nedgang i flere kommuner

4,5 prosent sykefravær i andre kvartal i Rogaland er bare en svak økning sammenliknet med samme kvartal i fjor (4,3 prosent). I hele Norge var sykefraværet på 5,1 prosent i perioden, mot 4,9 prosent i fjor.

Disse rogalandskommunene hadde høyest sykefravær i perioden:

  • Bokn (5,5 prosent)
  • Karmøy (5,4)
  • Haugesund (5,3)
  • Tysvær (5,3)
  • Randaberg (5,1).

I Stavanger var sykefraværet 4 prosent, mens Sandnes hadde 4,5 prosent.

Kommunene Hå, Suldal, Sauda, Lund og Sokndal hadde nedgang i sykefraværet fra samme periode i fjor.

Derfor ble folk sykmeldt

Diagnosen med størst økning er sykdommer i luftveiene, som sto for 8,6 prosent av det totale sykefraværet. Det er en økning fra 5,5 prosent i andre kvartal i fjor.

– Økningen har sammenheng med at myndighetene oppfordrer personer med luftveissymptomer til å holde seg hjemme. Det samme gjelder personer som har vært i kontakt med folk som har vært koronasmittet og må i karantene, og personer som har vært på utenlandsreiser, sier Haftorsen.

34,8 prosent av det totale legemeldte sykefraværet skyldes muskel- og skjelettlidelser, mens 21 prosent av sykmeldingene i Rogaland skyldes psykiske lidelser.

Publisert: