- Spiritualitet ties ihjel

TVNorge og Kanal FEMs spirituelle satsing blir oppsiktsvekkende tiet i hjel, mener religionsviter Anne Kalvig.

Publisert: Publisert:

Foto: Knut S. Vindfallet

  • Bodil Garvik
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Når Anna Anka blir en snakkis, er det helt tragisk med hensyn til hvor lite representativ hun er. En sjaman som Gro-Helen Tørum fortjener i mye større grad å bli snakkis, sier Stavanger-kvinnen til bt.no .

Hun er religionsviter ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved Universitetet i Stavanger, og er lei av det hun mener er medienes og deler av kulturforskernes neglisjering av de spirituelle strømningene som Gro-Helen Tørum representer.

«Fra sjel til sjel»

Anne Kalvig har sett spesielt på TVNorge og søsterkanalen FEM, som begge har satset tungt på spirituelt anlagte program.

— De er kommersielle kanaler som skal selge, og de har teft for det som rører seg blant folk. Derfor har de åpnet seg for dette feltet, mener Anne Kalvig.

Denne sesongen går blant annet «Jakten på den 6. sans» på TVNorge, og nykomlingen «Fra sjel til sjel» på Kanal FEM, der Gro-Helen Tørum tar sikte på å formidle kontakt mellom levende og døde.

Tematikken burde vekke nysgjerrighet, mener hun.

— Det er oppsiktsvekkende at denne spirituelle satsingen fra TVNorge og Kanal FEM ikke blir drøftet som interessant kulturuttrykk.

«Stigmatisering»

Hun har saumfart nettet og andre steder etter omtale av disse programmene, men har lite funnet.

— Og det lille som finnes, er preget av å redusere spirituelle kulturuttrykk til noe sensasjonspreget eller suspekt.

Spesielt er hun opprørt over idéhistorieprofessor Trond Berg Eriksens negative omtale i Dagbladet av prinsesse Märtha Louises englebok.

— Han bruker all sin professorale tyngde til å slakte en alternativ bok. Det tyder på en frykt, underkjennelse og stigmatisering av det spirituelle som er bemerkelsesverdig. Du kaller ikke voksne damer for «småpiker». Når han gjør det i egenskap av å være professor, mener jeg vi kan kalle det kulturkamp.

«Populærokkultur»

Det handler om forståelsen av religion, ifølge Anne Kalvig.

— Når filmen «Avatar», som har et spirituelt budskap, blir en global suksess, er det en del av en mainstream kultur, eller «populærokkultur».

Medier flest er imidlertid lite villige til å ta dette innover seg på en saklig måte, mener hun:

— Det er et holistiske paradigmeskifte som setter seg gjennom hos mange. Forståelsen av menneskets kropp og konstitusjon er i ferd med å preges av åndelige eller fortryllede forståelsesformer.

Motvilje

De nye spirituelle strømningene i folket burde i mye større grad være interessante også for kulturforskere, synes Kalvig:

— For meg ser det ut som en gjennomgående motvilje mot denne typen folkelig religiøsitet innen deler av akademia og medieoffentlighet. Men man bør ikke avvise kulturuttrykk bare fordi de ikke relaterer seg til en sekulær eller akademisk diskurs. Man burde vise et minstemål av respekt for det vanlige folk er opptatt av. Skyver vi dette vekk som kvakksalveri, er vi ikke fagpersoner.

Kvinnedominert

Hun tror mange journalister vegrer seg for å ta fatt i spiritualitet som fenomen:

— Mange journalister har nok selv erfaring med denne «populærokkulturen», uten at det reflekteres i media. Men som journalist kan man ikke bare late som om ting ikke finnes, fordi man synes det er tøysete.

Anne Kalvig tror også det er en annen årsak til den stilltiende vegringen:

— Fordi det er et kvinnedominert felt, som blir assosiert med feminine verdier. Men man bør ikke se med dritt i øynene på det mange folk er opptatt av.

Bergens Tidende/Aftenbladet

- Når Anna Anka blir en snakkis, er det helt tragisk med hensyn til hvor lite representativ hun er, sier Anne Kalvig.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  3. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  4. Ingen­ting spilte for 200 mann i teltet på Randa­berg: – Sitter dere godt?

  5. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

  6. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

  1. Livssyn