Nektes å filme Bollywood på Kjerag

Flere indiske filmteam ønsker å filme Kjeragbolten i nye storproduksjoner, men får ikke tillatelse til helikopterlandinger.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Den siste filmen til den tamilske regissøren K V Anand var actionthrilleren «Ayan», som er sett av 12 millioner indere. Nå spiller stjerneregissøren inn filmen «Ko» i Kina – og i Norge. Neste uke ventes K V Anand til Lysefjorden. Planen er å filme på Kjeragbolten og Preikestolen, men dette forkludres delvis.

Den tamilske regissøren K V Anand ønsker å filme på Kjerag. (Foto: Tamilspider.com)

SE OGSÅ: Musikkvideo fra «Ayan», en storfilm av samme regissør

– Forsand er nødt til å si nei til helikopterlanding på Kjerag. Det er ikke vi som bestemmer, men landskapsvernet. Bollywood er et nytt marked og kjøpekraften i denne delen av verden er økende. Filmen vil nå ut til millioner. Derfor er det leit å si nei til et godt tiltak som kan markedsføre Lysefjorden mye bedre enn når Stavanger bruker Preikestolen i sin markedsføring, beklager ordfører i Forsand, Ole Tom Guse. Årsaken er at Kjerag ligger i Frafjordheiene landskapsvernområde.

I går satt saksbehandler Børje Svensson og skrev på avslaget. Den siste tiden er han blitt kontaktet av representanter for flere filmteam fra Bollywood – som vil filme på Kjerag. Foreløpig er det bare kommet inn én formell søknad.

– Vi må nekte samtlige helikopterlandinger. Dette er tøft, sier jordbrukssjefen.

Bolten på Kjerag er stridens kjerne. (Foto: Pål Christensen)

Heliboogie

Han har foreslått at inderne kan leie norske «sherpaer», men har forstått det slik at det er uaktuelt å bære store mengder utstyr til Kjerag. Vanlige turister bruker 2-3 timer til toppen. Alle som vil fly helikopter til Kjeragbolten har kun én mulighet: Hvert år arrangerer basehopperne såkalt heliboogie med landingsløyve for helikopter.

– Er det foretak som vil filme og fly, må de reise til Lysebotn disse fire dagene og samarbeid med basehopperne. Vi har kontaktet sentrale myndigheter og forsøkt å få til et par «vinduer» til, uten å lykkes. Derfor nektet vi til og med Statsministerens kontor landingsløyve for to år siden, forteller Børje Svensson.

Preikestolen

Regissør Anand får imidlertid lov å fly til Preikestolen. Det vil skje en dag i neste uke, hvis været er bra. Helikopteret har lov å lande før klokka 8 på morgenen, og etter klokka 18 på kvelden. Forsand gir tillatelse siden turistsesongen er på hell og alle fugleunger er ute av reiret. Helikopteret må fly fra fjorden og inn i en nærmere bestemt korridor til landingsplassen, som ligger et stykke fra selve Preikestolen. Filmteam og 25 dansere må gå opp, det er utstyr som skal flys. Innspillingen må annonsere skikkelig på Preikestolen Fjellstue og ved starten av stien, slik at turgåere er forberedt på heftig indisk dans på kanten av stupet.

– Det skal filmes i korte sekvenser på 30 sekunder om gangen, og da bør turistene forholde seg i ro. Men det blir ingen lange filmopptak, så folk trenger ikke avlyse turen til Preikestolen, forteller Børje Svensson.

Også Kjerag Lysebotn camping er blitt kontaktet av et indisk filmteam med 16 skuespillere. Omkring 15. september ønsker de landingstillatelse for helikopter, for å få utstyret opp til Kjerag. Planen er å filme i to dager.

– Når Bollywood lager film er det veldig bra promotering av Lysefjorden, påpeker Najette på Kjerag Lysebotn camping, som er frustrert over Forsands avslag.

Publisert: