Helsepolitikerne kan tape striden om sykehjemsmat

Kjøkken på nye Lervig sykehjem er bygget. Nå strides de internt i Høyre og Frp om maten skal lages der eller på sentralkjøkkenet på Stokka.

Levekårspolitikere: Sissel Stenberg(Frp) og Kåre Reiten (H) (til venstre) er nestleder og leder av levekårstyret. Til høyre Line C. Christiansen (V) og Inge Takle Mæstad.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forrige uke var levekårspolitikerne fra Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet overbeviste om at det beste for de eldre ville være at maten både skulle lages på Lervig og styres fra Lervig.

Tirsdag kveld vedtok de å utsette saken fordi de ville ha mer opplysninger på bordet om hva dette vil koste sammenlignet med den andre som er at kjøkkenet skal drives av Stavanger Byggdrifts storkjøkken på Stokka.

KMU-flertall for Stokka

Sterke forkjempere for Stokka-løsningen er Frps Leif Arne Moi Nilsen og Høyres Ingebjørg Folgerø (H). Det ligger an til at de får flertall får sitt syn i kommunalstyret for miljø og utbygging den 7. mars. De får støtte Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Sannsynligheten er stor for at også Aps tre representanter i KMU kommer stemmer for det, i tråd med hva partiets representanter gikk inn for i levekårstyret, bekrefter Arnt Heikki Steinbakk og Jone Laursen i Ap. Styret har 11 medlemmer, så seks er nok til flertall.

Ingebjørg S. Folgerø (Høyre) i kommunalstyret for miljø og utbygging er uenig med sine partifeller i levekårstyret.

God mat

– Stavanger Byggdrift (SBD) har solid kompetanse på matlaging. Det vil ikke være noen forskjell på kvaliteten om den lages på Lervig eller om den lages på Stokka, sier Folgerø.

Moi Nilsen er styreleder for Stavanger Byggdrift denne perioden, Folgerø var det i forrige periode. Begge tror «noen politikere» vet for lite om hvordan matlagingen skjer:

Det blir ikke restaurant Renaa selv om maten lages på Lervig, det vil fortsatt være et storkjøkken.

– Det blir ikke restaurant Renaa selv om maten lages på Lervig, det vil fortsatt være et storkjøkken. Maten blir ikke mer hjemmelaget om kjøttkakene stekes på Lervig enn om de stekes på Stokka, sier Folgerø.

Uenige: Leif Arne Moi Nilsen og Sissel Stenberg i Frp.

Bortkasta penger

Begge er overbevist om at Lervigløsningen er dyrere; cirka to millioner kroner dyrere, anslår Moi Nilsen. Dette fordi det da må ansettes flere folk enn som det som hadde vært nødvendig hvis Byggdrift får ansvaret og kan samordne dette. Og jo flere porsjoner som lages, jo billigere blir stykkprisen.

Det blir et høyere pengeforbruk som ikke kommer beboerne til gode.

– Det blir et høyere pengeforbruk som ikke kommer beboerne til gode, sier Folgerø.

–Dyrere mat uten at kvaliteten vil gå opp, sier Moi Nilsen.

Hvis kommunen har mer penger å bruke på mat til de eldre, mener Folgerø det vært bedre å heller bruke pengene på 1. Innkjøp av enda bedre råvarer og 2. Ha flere faglærte folk ute på avdelingene hvor de varmer opp maten og legger den på tallerknene.

Kåre Reiten (H) er leder for levekårstyret.

Reiten gir seg ikke

Også Høyres gruppeleder John Peter Hernes jobber for å få flertall for Stokkaløsningen. Han viser til et budsjettvedtak om at kommunens kjøkken og kantiner skal drives på en mest mulig kostnadseffektiv måte.

Leder for levekårstyret Kåre Reiten (H) har ikke tenkt å bøye seg for overmakten. Han vil ikke gå inn for Stokkaløsningen selv om den skulle vise seg å være et par millioner kroner billigere:

– Nei, ikke hvis det innebærer at maten skal lages på Stokka, for så å bli kjørt ut i poser til Lervig og bli varmet opp der, sier han.

Det er ikke frakting av posemat de snakker om

– Det er ikke uten grunn at både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie er opptatt av maten til våre eldre. (Regjeringen skal i mars legge fram en handlingsplan for bedre kosthold blant eldre, red.anm.) Det er ikke frakting av posemat de snakker om. 60 prosent av sykehjemsbeboerne er underernærte, viser en større undersøkelse. Det er ikke en bagatell, fortsetter Reiten.

– Hvis den maten ikke er god nok for Lervig sykehjem, er den da god nok for de andre ni sykehjemmene som Stokka leverer mat til?

– Det er ikke slik at Stokka leverer dårlig mat. Det er snakk om hva vi synes er den beste totalløsningen ved et nytt stort sykehjem med det vi i dag vet om ernæring. Jeg har besøkt byens sykehjem. De som har eget kjøkken sier at det er noe av det viktigste de har. De som ikke har, sier at de gjerne skulle ha hatt eget kjøkken, svarer Reiten.

Han slipper følgende hjertesukk:

– Vi bygger et stort nytt sykehjem til 470 millioner kroner. Regjeringen har økt tilskuddet til bygging av sykehjem fra 30 til 50 prosent. Det sparer Stavanger hundre millioner kroner på. Da synes jeg det er dumt å krangle om et-par millioner til noe så viktig som maten.

Formannskapet avgjør saken den 23. mars.

HER KAN DU LESE HVA AFTENBLADET HAR SKREVET TIDLIGERE OM DENNE SAKEN:

Publisert: