Striden om sykehjemsmat: - Mat like viktig som medisin

Maten på Lervig sykehjem må både lages på Lervig og styres fra Lervig, mener flertallspartiene i levekårstyret. Det er Sahfana M. Ali (Ap) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) uenige i.

Enige: Levekårspolitikerne Sissel Stenberg (Frp), fra venstre, Kåre Reiten (H), Line C. Christiansen (V) og Inge Takle Mæstad (KrF). Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig er ikke med på bildet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vår viktigste begrunnelse er at vi vet veldig godt at mat er veldig viktig for de eldre sin helsetilstand, trivsel og velvære. Dette er en så viktig del av et sykehjem, at det må være en integrert del av ansvaret hos styrer der, forankret som en del av den totale driften. Slik forklarer nestleder Sissel Stenberg (Frp) og Inge Takle Mæstad (KrF) standpunktet til H, Frp, V, KrF og Pp i levekårstyret.

– Dette vil gjøre det lettere å tilpasse seg beboernes ønsker og behov og skiftende helsetilstand. Dårlig matlyst er vanlig blant gamle og syke, derfor er det viktig med god lukt i gangene, at maten ser fristende ut, sier Line C. Christiansen (V).

HER KAN DU LESE MER OM HVA SAKEN DREIER SEG OM:

Les også

Hvem skal lage mat til Olsen neste år?

Best i byen

– Vi ønsker at dette skal bli byens beste sykehjem. Mat og ernæring er viktig for både trivsel og helse. Det er ikke tvil om at det beste vil være at sykehjemmet selv styrer kjøkkenet. Mat er like viktig som medisin. Ja, mat er medisin! At du får i deg de riktige næringsstoffene er viktig for at sår skal gro, for å ta et eksempel, utdyper Kåre Reiten (H) som leder levekårstyret.

– Nytt og spennende

Sahfana M. Ali er Aps gruppeleder i levekårstyret i Stavanger.

Arbeiderpartiet går inn for rådmannens forslag om at kjøkkenet på Lervig skal driftes av Stavanger Byggdrift som også driver storkjøkkenet på Stokka sykehjem.

-Det virker som en ny og spennende modell. De har jo lang og god erfaring med dette, jeg stoler på de kan gjøre en god jobb, sier Sahfana M. Ali (Ap).

Leif Arne Moi Nilsen er nestleder av kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU), Sissel Stenberg er nestleder av levekårstyret. Begge er med i Frp.

Blir kamp

Denne saken skal først opp i levekårstyret den 14. februar, så i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) den 7. mars, før den avgjøres i formannskapet den 23. mars.

Frps Leif Arne Moi Nilsen er nestleder i KMU og styreleder i Stavanger Byggdrift. Han vil kjempe for at kjøkkenet på Lervig skal bli en avdeling under Stavanger Byggdrift sammen med storkjøkkenet på Stokka.

– Bedre og billigere

Da vil de gamle på Lervig være sikret god mat, «på høyden med maten de gamle får ved Domkirkens sykehjem og enda bedre», er hans første argument.

Det andre er økonomi: Storkjøkkenet lager i dag mat til 5–600 eldre, og utgiftene vil ikke stige stort om de må lage til 123 ekstra.

– Jo mer mat vi lager, jo billigere blir stykkprisen. Vi får utnyttet personalet bedre og det har også med innkjøp å gjøre, forklarer han.

– Selv om Byggdrift får ansvaret, skal det lages mat på kjøkkenet på Lervig. Men det skal lages på en rasjonell måte. Noe vil bli laget her og noe der, samdriftsfordeler er veldig bra, sier Moi Nilsen videre.

– Fare, ikke fordel

Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig.

Det er akkurat det levekårspolitikerne frykter:

– Jeg ser for meg at da kan det fort skje at maten blir laget en annen plass (Stokka) for å spare de kronene noen allerede snakker om, sier Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig som sitter i levekårstyret.

Nestleder i levekårstyret Sissel Stenberg(Frp) sier det slik:

- Faren for å rasjonalisere ved at de trekker ut ressurser fra Lervig til Stokka eller omvendt, avskjæres med vårt forslag om integrert modell.

Opptatt av økonomi

Christian Wedler er Frps gruppeleder. Han leder også finansstyret. Hva kommer Frp å lande på?

– Nå skal vi først ha en god prosess i både levekårstyret og KMU (kommunalstyret for miljø og utbygging). Denne saken er ikke godt nok belyst fra rådmannen. Vi må se på hva dette vil si for økonomi og driftssikkerhet, og så skal vi ha gjort opp vår mening til formannskapet. Men uansett løsning skal maten på Lervig sykehjem være god, svarer han.

LES OGSÅ:

Publisert: