Frp-politiker om Utøya: «Hvem stakk med halen mellom beina? Hvem var ombord i denne båten da de stakk fra øya?»

For ett år siden reagerte Ole Martin J. Slyngstadli (Ap) sterkt på Leif Arne Moi Nilsens (Frp) kommentarer om Utøya. Nå trekker han kommentarene fram igjen, fordi han mener hets av Utøya-overlevende ikke ser ut til å få konsekvenser.

Publisert: Publisert:

Leif Arne Moi Nilsen står på 2. plass på Stavanger Frp sin liste før kommunevalget til høsten. Her sammen med stortingspolitiker fra samme parti, Sylvi Listhaug. Foto: Pål Christensen

 • Camilla Bjørheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dette skrev Frp-politiker Leif Arne Moil Nilsen på Facebook 24. mars i fjor.

«Jeg hadde heller ikke reist med båten fra øya... Jeg er en ekte skipper! Jeg står ved roret...i motsetning til andre.

«Hvem stakk med halen mellom beina? Hvem var ombord i denne båten da de stakk fra øya? Dette er en skam»

Oppfattes som angrep

– Uttalelsene er forkastelige. De er et angrep på valg unge folk tok i en helt ekstrem situasjon, i et terrorangrep der de så sine venner bli skutt. Det er grovt av en fremtredende politiker å skrive dette. Han kritiserer unge folk som gikk gjennom et mareritt.

Det sier Utøya-overlevende og Ap-politiker i Stavanger Ole Martin Juul Slyngstadli.

Kommentarene til Moi Nilsen ble skrevet i en Facebook-tråd på Moi Nilsens Facebook-profil, men er nå slettet. Aftenbladet har fått skjermdumper.

– Bakgrunnen var at Moi Nilsen la ut et bilde av seg selv og Sylvi Listhaug med det kjente Churchill-sitatet: «Har du fiender? Bra... Det betyr at du har turt å stå for noe.»

Moi Nilsen fikk mange kommentarer på posten.

Leif Arne Moi Nilsen

– Under kommentarene utviklet det seg en ny tråd der Moi Nilsen begynte å uttale seg om Utøya. Jeg ble veldig frustrert over uttalelsene hans.

Ole Martin Juul Slyngstadli var 18 år da han var på sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Foto: Hein Georg F. Haram

Ble tema i ordførermøte

Slyngstadli ble i fjor bedt om å holde et innlegg for Frp, som hadde leid en kinosal for å se Utøya-filmen til Erik Poppe. Dialogen med Frp om dette startet før Moi Nilsens Utøya-kommentarer på Facebook. Slyngstadli var 18 år gammel da han var på Utøya i 2011.

Kari Nessa Nordtun (Ap) ble i fjor gjort kjent med Moi Nilsens kommentarer. Hun skriver i en sms at Moi Nilsens opptreden ble tatt opp med ordføreren.

– Jeg lar det være opp til ordfører og de samarbeidende partier å håndtere slike utsagn videre. Vi har imidlertid sagt tydelig i fra om at vi mener dette er uakseptabelt, sier Nessa Nordtun.

LES MOI NILSENS SVAR HER:

Les også

Moi Nilsen: - Dette var en drittpakke fra Arbeiderpartiet

– Har ikke fått unnskyldning

– Jeg har aldri fått noen personlig unnskyldning fra Leif Arne Moi Nilsen. Jeg har ingen behov for å ha kontakt med folk som hetser Utøya-overlevende. Men jeg ville ha lyttet om Moi Nilsen hadde kommet med en beklagelse, sier Slyngstadli.

Han reagerer på at språkbruken ikke får noen konsekvenser.

– Jeg tar dette fram igjen nå, ett år senere, fordi Moi Nilsen ble nominert på 2. plass i Frp. Det er relevant å vite hvem man fremmer for tillitsverv. Jeg sendte skjermbilde av hans uttalelser om Utøya, og en forklaring på hvorfor jeg sendte dem, til Terje Halleland, som ledet nominasjonskomiteen. Men jeg hørte aldri fra ham, sier Slyngstadli.

Han mener det burde være enkelt å ta avstand fra uttalelsene.

– Men dem i Frp jeg har varslet, later som om ingenting har skjedd. Den eneste reaksjonen jeg har fått, er en henvisning til at Moi Nilsen ved en annen anledning har sagt noe respektfullt om 22. juli. Det er flott, men det unnskylder på ingen måte de grove utsagn han kom med tidligere.

– Det er ikke første gang Frp kommer med sleivspark uten at det får konsekvenser. Dette er uforståelig for meg. Dette er den type debattklima som presser folk ut av politikken. Det er vår oppgave å forsøke å påvirke dette klimaet, sier Slyngstadli.

– Jeg fikk en grei forklaring

Stortingspolitiker Terje Halleland, som ledet nominasjonskomiteen i Stavanger Frp, forteller at han fikk en skjermdump av Moi Nilsens uttalelser i forbindelse med nominasjonen.

Terje Halleland ledet nominasjonskomiteen til Frp i Stavanger. Foto: PETER MYDSKE

– Jeg tok en telefon og fikk svar på det jeg oppfattet som utfordringen med utsagnene. Jeg følte ikke at dette berørte arbeidet videre i nominasjonskomiteen.

– Var det noen formildende omstendigheter knyttet til uttalelsene?

– Dette er på ingen måte akseptabel uttalelser. Men jeg fikk bare en skjermdump og ville vite mer om bakgrunnen. Jeg slo meg til ro med forklaringen til Moi Nilsen om at han ikke hadde de intensjoner med kommentarene som Slyngstadli hadde oppfattet.

– Tok du en telefon til Slyngstadli også?

– Nei.

Halleland varslet ikke ledelsen i Stavanger Frp fordi han forsto at forholdet allerede var kjent og klarert av styret.

Ordfører Christine Sagen Helgø har sendt følgende kommentar til Aftenbladet via SMS:

– Jeg har fulgt opp de Facebook-meldingene jeg er blitt gjort oppmerksom på. Mitt anliggende har vært å mane til nettvett blant bystyrets medlemmer. Avtalen er at jeg tar kontakt med gruppeleder i disse sakene. I enkelte tilfeller har jeg hatt møte med de involverte. Jeg kan ikke bekrefte eller avkrefte hva som var tilfelle i forhold til disse meldingene konkret, skriver Sagen Helgø.

LES MOI NILSENS SVAR HER:

Les også

Moi Nilsen: - Dette var en drittpakke fra Arbeiderpartiet

Kommentarfeltet er stengt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Bom stopp for Viking i lokalderbyet

 2. Oilers helt overkjørt

 3. Fant ikke spor av covid-19 i kloakken

 4. 69 smittet på én uke

 5. Fem gjester, kohort og «knask eller knep». Slik blir årets halloween-feiring

 6. Svindelforsøk mot Sola kommune

 1. 22. juli
 2. Politikk
 3. Leif Arne Moi Nilsen
 4. Ole Martin Juul Slyngstadli
 5. Kari Nessa Nordtun