Aldri har så mange besøkt museene i Stavanger

Kitty Kielland, sardinhistorie og kjekke nettsider får noe av æren for at publikumstallet skyter i været museene i Stavanger som aldri før.

Kitty Kielland-utstillingen ved Stavanger kunstmuseum har vært en av de store suksessene til Museum Stavanger i år.
 • Tove M. E. Bjørnå
  Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette er veldig gledelig, sier kommunikasjonssjef Lene Berge Førland, i Museum Stavanger, som består av flere museer, blant annet Norsk Hermetikkmuseum, Stavanger Museum og Utstein kloster.

Frem til 30. november i år hadde besøkstallet til attraksjonene i Museum Stavanger nådd 201.575, og Berge Førland tror tallet vil stige ytterligere frem til nyttår.

Ting å gjøre før jul

– I førjulstiden har vi en rekke familiearrangementer som er godt besøkt, sier hun.

Søndag 10. desember inviterer blant annet museet til jul i herskapsvillaen Breidablikk.

– Her vil det være juleverksted, barna kan ri ponni i hagen, og Stig Roar Olsen er vår egen husmor, og vil stå for kakebaksten. Dette er den ene dagen på vinteren Breidablikk er åpen. Ellers kan redervillaen kun besøkes om sommeren, sier hun.

«Appelsinbåten»

– 16. desember legger «Appelsinbåten» til kai i Stavanger sentrum. Det er MS Rogaland som gjør jobben «Stavangerfjord» utførte i 46 år. Skipet som seilte med passasjerer og varer mellom Stavanger og New York i USA, ble av ungene omdøpt til «appelsinbåten», fordi det i julen ble kastet appelsiner ned til folk som ventet på kaien.

– Hva er årsaken til at flere besøker museene?

– Julemarkedet i Gamle Stavanger, som blir arrangert av verneforeningen, trekker folk til Stavanger maritime museum og Hermetikkmuseet, sier Berge Førland. Og nettopp økningen av besøkende til Hermetikkmuseet er noe av forklaringen på at besøkstallet når nye høyder.

Hermetikksuksess

– Vi ser at Norsk hermetikkmuseum har hatt stor økning dette året. Spesielt cruiseturister har funnet veien dit. Det er dette museet som har fått størst oppmerksomhet i internasjonale medier over tid, og antagelig derfor mange av turistene vet om det, sier kommunikasjonssjefen.

Hun mener også gjenåpningen av Stavanger museum 1. juni, med nye fasiliteter, ny utstilling og ny kafe, samt Kitty Kielland-utstillingen på Stavanger kunstmuseum har bidratt. Utstillingen var en stor publikumssuksess. Bare Frida Hansen-utstillingen har hatt større besøk her.

– I begynnelsen av 2017 lanserte vi nye nettsider, og vi skal ikke se bort fra at dette har medvirket, sier Berge Førland.

Hun forteller at de har fått mange gode tilbakemeldinger på nettsidene som til enhver tid skal fortelle publikum hva som skjer, og om åpningstider, og priser.

Dugnad

– Hvordan er reaksjonene på de gode besøkstallene?

– Vi er veldig stolte. Vi er i en økonomisk pressa situasjon, og de ansatte har virkelig brettet opp armene og jobbet hardt for å få til dette. Før Stavanger museum åpnet jobbet folk på dugnad med å male vinduskarmer, så dette gjør godt, sier Berge Førland.

Museum Stavanger omfatter Norsk barnemuseum, naturhistoriske og byhistoriske utstillinger, Stavanger maritime museum og Norsk hermetikkmuseum i gamle Stavanger, Stavanger kunstmuseum, Stavanger skolemuseum, villaen Breidablikk, samt lystgården og kongeboligen Ledaal, Revtangen ornitologiske stasjon og Utstein kloster.

Norsk Oljemuseum og Arkeologisk museum er ikke en del av Museum Stavanger.

Ledaal.
Publisert:
 1. Stavanger kunstmuseum
 2. Stavanger
 3. Gamle Stavanger
 4. Museum

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi vet nå at munnbind demper smittetrykket ganske vesentlig

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. 8 myter om koronavaksinen

 4. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 5. Premier League-kamp stanset: Tilskuer får medisinsk behandling

 6. Gjester evakuert etter melding om gasslekkasje på Sola Strand Hotel