Arkitektur- tidsskrift fikk følelsen av å være i en pågående invasjon fra verdensrommet på Bryne

Arkitektur N, tidsskriftet til Norske arkitekters landsforbund, stråler for Kaizersplassen. Selv om solide Chesterfieldmøbler i betong, laget for å stå ute, ble for spinkle for jærbuen.

«Arkitektur N» omtaler lysdesignen på Kaizersplassen som sprelsk og fantasifullt. - Men vil det være penger til å holde den spektakulære lyset i gang over lengre tid? spør tidsskriftet.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Også endene har fått ledlys, innfelt i granitt.
Slik stiger Møllekvartalet fram ved innkjørselen til Bryne.
Slik kan fossen på Bryne lyse før den igjen skifter farge. Den inngår i Nye Mølledammen, utformet av Norconsult.
Slik henter lyset kjente landemerker opp av grå betong og svart asfalt på Bryne.
Det er sikkert stolen kommer tilbake.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Ingen tvil om at den nye plassen på Bryne er veldig i tråd med Kaizers Orchestra-universet, som alltid har vore «larger than life».

I alle fall er det større enn hverdagslivet på Bryne,der flere av bandmedlemmene vokste opp, skriver Even Smith Wergeland i sin kritikk over åtte sider i høstens utgave av tidsskriftet.

Verdifull opprusting

Smith Wergeland er arkitekturhistoriker og førsteamanuensis ved AHO, men vokste opp på Bryne, og liker det han har kommet hjem for å se:

Les om Ståle Økland som jærbu:

Les også

– Hvordan kan en flyktning fra Syria klare å bli jærbu, når jeg ikke klarte det?

Les også

Tidligere Jærblad-redaktør om Økland-kommentar: - Tror ikke det er verre å bli jærbu på Jæren enn å bli bergenser i Bergen

– Det har blitt en verdifull opprusting av et neglisjert areal i sentrum. Det er langt mer enn en plass, det er et fleksibelt torg som bukter seg rundt det historiske møllemiljøet.

Han skriver at Dimensjon rådgivning, nå Sweco, har hatt det overordnede ansvaret med landskapsarkitekt Astrid Norland (varaordfører i Strand, red anm.) som prosjektleder. Konseptet er basert på kjente innslag fra scenedesignen til Kaizers Orchestra, som oljefat og stålamper. Chesterfield- møblene i betong blir også trukket fram som et element som spiller direkte på plysj og maskineri-estetikken til Kaizers.

Les også

Denne Chesterfielden er ikke dumpet, men laget for å stå ute

Chesterfield holdt ikke

Men sofaen og to stoler varte bare i en god uke. De var så like de tradisjonsrike, engelske originalene at mange i starten trodde det dreide seg om møbler som var dumpet. Putene hadde til og med sitteskader etter lang tids bruk. Møblene var imidlertid gjenskapt med et spesielt betongskall for å stå ute som et helt naturlig innslag ved scenen, men de ble utsatt for hærverk og det er svært usikkert om de kommer tilbake. Pris: Rundt 100.000 kroner, får Aftenbladet opplyst i kommunen.

Denne familien fikk oppleve Chestefield-møblene, før de ble ødelagt av hærverk etter bare en uke ved scenen på Kaizersplassen.

Sprelsk lysdesign

Ellers blir lysdesignen omtalt som påkostet, sprelsk og fantasifull. Er laget av lysdesignerne Halvor Næss og Marlin Martinsen sammen med Lys-fix.

Her kan du gå inn i lyset og bruke kroppen til å lage figurer i ulike farger.

«Det mest oppsiktsvekkande trekket er lyset som fell ned på plassen ovanfrå, frå tre ulike lyskjelder. Ein kan nærast få kjensla av ein pågåande invasjon frå verdsrommet».

Skriver Even Smith Wergeland i kritikken, der han gir all honnør til Time kommune som har bevilget penger til «slike ekstravagante innslag». Han spør likevel om det vil være penger til å holde det spektakulære lyset i gang over lengre tid.

– Ta turen

For selv om Kaizersplassen, samt Nye Mølledammen, som er et eget prosjekt utformet av Norconsult, ble åpnet i vår har arbeidet pågått helt til nå.

Les også

Kanskje kommer Kaizers hit til fest en dag i mars

– Nå er 98 prosent av alt lys i parken på plass. Ta deg en kveldstur! var oppfordringen før helgen fra plan og utbyggingssjef i kommunen, Ole Bjørn Maråk, som sendte ved et helt billedgalleri, signert Nanco Hogstad, for å vise hvordan Bryne har sett lyset.

Les også

Kornet går ut, Kaizers kommer

Les også

Kaizers er inne i Time-budsjett

Arkitektur N slår fast at Kaizersplassen også er en historisk hendelse. Aldri før har et nålevende norsk band fått en plass kalt opp etter seg. For på 1980- og 1990-tallet var det nesten umulig å forestille seg at lille Bryne skulle fostre et internasjonalt rockeband.

Her er noen av de siste sakene fra Jæren:

Les også

Janove lager fattigmannssirkus

Les også

Her er nok en utsolgt ølfestival

Les også

– Han var ikke ute etter oss, men etter penger

Les også

Han gir bort barndomshjemmet

Les også

Rekker Sandnes-ordfører Stanley Wirak her ut hånda til Jæren?

Les også

Kan dette milliardprosjektet sørge for to nye veier på Jæren?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Bryne
 3. Møbler
 4. Kaizers
 5. Arkitektur

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

 2. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

 3. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

 4. 6000 ganger dyrere strøm i sør: – Helt spinnvilt

 5. Målgivende i storseier: – Har den vanskeligste jobben i verden

 6. Hvordan kjører du når du ser dette skiltet? Mer enn halvparten gjør feil