Lover sparing og tøffe tak til neste år

Helse Stavanger unngår med et nødskrik underskudd i år. Neste år blir det enda flere tøffe tak.

Publisert: Publisert:

Stener Kvinnsland er styreleder i Helse Stavanger. Her er han sammen med administrerende direktør Inger Cathrine Bryne. (Arkivfoto). Foto: Fredrik Refvem

  • Ina Gundersen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Styret i Helse Stavanger går inn for å kutte kravet til overskudd i 2018 med 50 millioner kroner.

– Vi har en økonomi som er svært krevende, sa sykehusdirektør Inger Cathrine Bryne i styremøtet i Helse Stavanger onsdag.

Det innebærer mindre penger til investeringer i eksempelvis medisinsk-teknisk utstyr og kamp om hver krone på sykehuset.

Les også

Sykehuset går med underskudd til tross for tøffe innsparingskrav i alle avdelinger

Men hvor mye penger sykehuset faktisk har å rutte med, er ikke klart før statsbudsjettet er vedtatt i Stortinget.

– I fjor fikk vi et uttrekk på rundt 90 millioner kroner i desember, etter at vi hadde lagt budsjettet. Det betyr egentlig at vårt budsjett ville vært gjennomført, sa Bryne og la til at i stedet er det overført litt mindre penger for hvert år samtidig som kravet til resultat er skjerpet.

Helse Stavanger har ikke greid sine egne krav til resultat hverken i 2016 eller 2017. I år greier sykehuset i beste fall å unngå underskudd - takket være salg av eiendom. Det skjer også til tross for at aktiviteten ved sykehuset er svært høy - og høyere enn budsjettert.

Det er allerede igangsatt en flere sparetiltak, og flere kan komme. Blant annet skal det utredes om avdelingen i Egersund skal legges ned. Når denne utredningen er ferdig, er ikke klart.

Ingen oppsigelser

Styreleder Stener Kvinnsland mente det blir feil å svinge sparepisken over de ansatte, men var tydelig på at ansvaret for økonomien lå fast.

– Men det blir helt feil å ta opp det nye sykehusets skjebne basert på resultatet i 2016 og 2017, sa han.

Ifølge Bryne er det ingen planer om oppsigelser av ansatte for å spare penger. Dersom avdelingen i Egersund legges ned, vil de ansatte få tilbud om jobb andre steder i Helse Stavanger.

– Ingen må leve i den villfarelse om at budsjettet er veiledende. Det gjelder. Jeg oppfatter at det er en enorm vilje og evne til å finne små og store endringer som kan styre virksomheten inn på det økonomiske nivået som kreves. Men hastetiltak som river opp store fagmiljøer fungerer ikke, sa hun.

Ap vil gi mer penger til helse

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) sier han er skuffet over helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Ap har lagt inn en økning på 2 milliarder kroner i helsebudsjettet. Av dette er 1,4 milliarder tiltenkt sykehussektoren, sier han.

Helse Vest ville i så fall kunne økt budsjettet med 224 millioner kroner, og det ville gitt 51 millioner kroner mer til Helse Stavanger.

– Når økt pasientpågang fører til at sykehusene må kutte framover å bygge på fagmiljøene, viser det paradoksene som ligger i overføringene. I dag kan uforutsette hendelser som utbrudd av bakterier og infeksjoner bidra til å velte hele budsjettet. Det må også komme en snarlig løsning slik at rask og god pasientavklaring ikke straffer seg økonomisk. I dag skyver Høie sykehuset foran seg og lar det stå alene i stormen med store kutt foran seg, for eksempel nedlegging i Egersund, sier Solberg.

Når det gjelder selve finansieringen av nytt sykehus, vil Ap lempe på dagens krav til egenkapital. I dag må som kjent sykehuset sørge for 30 prosent egenkapital, mens resten er statlige lån.

– Ved at staten tar større ansvar vil kravet til overskudd bli mindre, ifølge Solberg.

Om Helse Stavanger får lov til å kutte resultatkravet neste år fra 130 til 80 millioner kroner, skal avgjøres av Helse Vest.

Publisert:

Les også

  1. De svake taper kampen om helsekronene

  1. Sykehus
  2. Torstein Tvedt Solberg
  3. Helse Stavanger
  4. Økonomi
  5. Egersund