Stortingsrepresentant tror snø kan bli den nye oljen

– Lykke til, Erna, svarer Arbeiderpartiet.

Kunnskap er den nye oljen, mener Erna Solberg (H). Venstre foreslår snø.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) slo i sin nyttårstale 1. januar 2014 fast at «det er kunnskap som er fremtidens olje for Norge.»

Det gjenstår å se om Venstre blir en del av regjeringen som kan starte jobben med å pumpe ut visdom og plassere det i et smartere oljefond.

I mellomtiden har Venstres Ketil Kjenseth kommet med noen forslag til hva som som er den nye oljen.

– Helse kan bli erstatningen for olja

Det skjedde i trontaledebatten i Stortinget denne uken.

Her pekte stortingsrepresentanten på at digitalisering og den kunnskap kan skape nye muligheter.

– Helse kan fort bli den nye erstatningen for olja, helsekompetanse som resten av verden vil trenge, og ny teknologi som vi kan eksportere, sa Kjenseth og fortsatte slik ifølge stortingsreferatet.

– Det kan også bli snø som blir vår nye olje, sa han.

Ketil Kjenseth (V).

– I mitt distrikt i innlandet er vinteren fortsatt veldig lang, og turismen blomstrer. Vi har en arbeidsledighet på under to prosent i vår del av landet. På den andre siden av grensa, i Hedmark, investeres det i disse dager 1,1 milliarder kroner i en ny flyplass i Sälen i Sverige. Det grenseoverskridende samarbeidet er der, for Trysil kommer også til å ta en stor del av gevinsten ved den etableringen. Da er det et lite tankekors at vi nettopp har avviklet en flyplass i Valdres og Hallingdal, i en del av landet hvor turismen vokser mye. Det koster å reetablere slike infrastrukturer. Det å ta i bruk de ressursene er viktig, og vi har store muligheter, sa Kjenseth.

– Lykke til

Arbeiderpartiets Else-May Botten likte ikke snøfallet.

– Paris-avtalen pålegger Norge et taktskifte i klimapolitikken. Det gjør også det norske folk. Men hva gjør regjeringen? Venstre, ved Ketil Kjenseth, står i dag på talerstolen og sier at snøen er den nye oljen. Da sier jeg: Lykke til, Erna – du har en jobb å gjøre med det samarbeidet, sa Botten.

Else-May Botten (Ap).

Det hører med til historien at ulike Ap-representanter har referert til biobanker, helseregistre og «mange små og store prosjekter» som den nye oljen.

Ap-nestleder Hadia Tajik har i Aftenposten slått fast at dagens elever og lærlinger er fremtidens olje.

Botten har ifølge Bondebladet sagt dette:

– OECD sier at bioøkonomi er den nye oljen, og selv om vi ikke skal gi oss med oljeproduksjon i Norge, er det veldig framtidsretta å bygge på eksisterende kunnskap for et miljø med anvendt forskning innenfor bioøkonomi.

Usikkerheten om hva Norge skal leve av etter oljen er tilsynelatende stor.
Geir Pollestad (Sp) kom med denne avklaringen 13. desember i fjor i Stortinget:

– Det blir i debatten ofte snakket om hva vi skal leve av etter olja. Én ting er jeg trygg på: Å gå i fakkeltog er ikke noe vi skal leve av etter olja, sa næringskomitélederen.

Publisert: