Stavanger snuser på nye tiltak mot mobbing

Bystyret vil ha utredet et eget kommunalt beredskapsteam mot mobbing og et uavhengig organ der elever og foreldre kan melde inn saker uten å gå via skolen.

Publisert: Publisert:

Blant de tiltakene som nå skal vurderes er et uavhengig organ der elever og foreldre kan varsle om mobbing, uten å gå via skolen.

 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rogaland Revisjon kom i sommer med skarp kritikk mot flere skoler etter en stikkprøvekontroll om hvordan varslinger om mobbing blir fulgt opp i Stavanger. Undersøkelsen viste at det hersket høyst ulike oppfatninger om hvordan slike saker burde følges opp.

Les også

Stavanger må betale erstatning til mobbeoffer

Les også

Desse skulane får sterk kritikk for å ikkje stoppe mobbinga

Les også

Skulesjefen vil samle rektorane for å snakke om mobbing

Da rapporten ble behandlet i bystyret mandag, var det samstemt fra alle partier at alle elever har rett til å være trygge på skolen og at det er på tide å sette inn flere tiltak for å komme mobbingen i grunnskolen til livs, og for å få lik og rettferdig behandling på alle skoler.

Lille Marius

Rune Askeland (V) mente det er bekymringsverdig at gjeldende regelverk brytes.

– Den største bekymringen går i retning de barna som ikke har fått den oppfølging de skulle hatt, sa Askeland og minte bystyret om Kiellands roman «Gift».

– Er det en by som bør gi sine elever et godt skolemiljø, så er det byen til lille Marius. Det er ingen tvil: Vi har nulltoleranse for mobbing. Rapporten skal få sin oppfølging, lovet Askeland, som sitter i kommunalstyret for oppvekst.

Det gjør også Anne Kristin Bruns (KrF):

– De som melder fra må få opplevelsen av å bli tatt på alvor, sa Bruns som også minnet om at kun 5 av i alt 40 skoler i Stavanger kommune er undersøkt.

Ikke gapestokk

– Rapporten er ikke ment for å henge ut noen skoler, men for å finne muligheter til forbedring, la hun til.

Rådmannen skal nå vurdere nye retningslinjer for dokumentering og loggføring av den enkelte sak ved skolene og hvordan foreldrenes arbeidsutvalg (Fau) kan orienteres om mobbesaker uten at taushetsreglene brytes.

Den enkelte rektor skal på sin side sørge for proaktiv overvåking om det foregår mobbing som kan knyttes til skolesituasjonen.

Rådmannen får et halvt år på seg før han må rapportere om hvordan bystyrets vedtak er fulgt opp.

I tillegg kom det opp flere forslag i møtet som rådmannen også må se på.

Kristoffer Sivertsen (Frp) fikk enstemmig tilslutning til et forslag om å vurdere et nytt varslerorgan uavhengig av skolene.

– Aftenbladet hadde nylig en sak om to jenter som forsøkte å varsle, men som ikke ble hørt. Et uavhengig organ for mobbesaker kan gjøre at man ikke trenger å gå via skolen, sa Sivertsen.

Les også

Barnet fekk angst etter fleire år med mobbing

Les også

Meiner dei blei straffa for å varsle om mobbing

Likeledes fikk Dag Mossige (Ap) like enstemmig støtte for å vurdere et eget kommunalt beredskapsteam, med særlig kompetanse i mobbesaker, som kan rykke ut når det er behov for det.

– Mobbing er et samfunns- og folkehelseproblem som følger folk livet ut. Rapporten fra kommunerevisjonen var til tider brutal lesning. Noen gjør ikke nok, og mobbing håndteres forskjellig. Der barn og foreldre ikke har tillit til at skolen klarer å ordne opp, kan egne beredskapsteam være løsningen, mente Mossige.

Forslag fra Daria Maria Johnsen (MDG) om å øke stillingsbrøken for kommunens eget mobbeombud fra halv til hel stilling, fikk ikke flertall. Ei heller et forslag om å innføre antimobbe-program, som for eksempel Olweus-programmet i Stavanger-skolen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Mobbing
 2. Debatt
 3. Stavanger kommune
 4. Anne Kristin Bruns
 5. Dag Mossige