Snøhetta skal tegne hotell på Kvitsøy

Arkitektene i Snøhetta er mest kjent for å ha tegnet deler av 9/11-minnesmerket i New York, Operahuset i Oslo og biblioteket i Alexandria. Nå skal selskapet tegne hotell til Kvitsøy.

Her håper Base Property å bygge nytt hotell på Kvitsøy, i samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I august ble det kjent at Alfred Ydstebø og selskapet hans Base Property planlegger hotell i havgapet på Kvitsøy.

Hotellet skal ha plass til opp mot 150 rom, egen spa-avdeling og konferansefasiliteter på rundt 300 kvadratmeter.

Ydstebø har inngått kontrakt med arkitektfirmaet Snøhetta, som har fått i oppgave å tegne det som etter planen skal bli et spektakulært prosjekt midt i uberørt natur.

– Her i Norge fantes det bare en aktuell kandidat for et slikt prosjekt. I Snøhetta er de utrolig flinke til å få frem naturen og omgivelsene rundt sine prosjekter, og ikke minst ta hensyn til naturen. Heldigvis tente de på ideen, sier Ydstebø.

Inviterer skeptikerne

Han legger ikke skjul på at det er uvanlig å velge arkitekt så tidlig i et prosjekt. Planen er at hotellet skal stå ferdig til Rogfast åpner tidligst i 2025.

– Vi velger å ta den risikoen. Vi vil være sikre på at vi gjør dette skikkelig. Planene var egentlig å vente, men tilbakemeldingene fra Kvitsøy har vært så gode at vi valgte å gjøre det annerledes. Vi vil at dette prosjektet skal bli bra fra første sekund og derfor har vi allerede koblet på Snøhetta, forklarer Ydstebø.

Alfred Ydstebø vil bygge hotell på Kvitsøy.

Hotellet er planlagt på utkikkspunktet på vestsiden av Kvitsøy – ut mot selve storhavet, i uberørt LNF-område, en forkortelse for Landbruks-, natur- og friluftsområder. Noe Ydstebø vet kommer til å bli en stor utfordring.

– Snøhetta har allerede laget en høringsuttalelse til den nye kommuneplanen som skal vedtas på Kvitsøy. I tillegg skal det arrangeres en stor workshop der vi skal invitere med både dem som brenner for prosjektet og skeptikerne, forteller Ydstebø.

Hotellet har fått arbeidsnavnet Ocean View Hotel Kvitsøy. Ydstebø som selv er fra Kvitsøy og som tilbringer mye av sin fritid der, håper hotellet skal gi 50 til 100 nye arbeidsplasser på øya.

Forventer store diskusjoner

– Dette er først og frem et veldig spennende prosjekt både nasjonalt og faktisk også internasjonalt. Et slikt hotell, sammen med åpningen av Rogfast, vil tilføre Kvitsøy en helt ny dimensjon, sier rådmann Andreas Polster på Kvitsøy.

Han understreker flere ganger, «dersom det blir realisert».

– Det er på ingen måte gitt at dette kan bygges. Jeg forventer at det blir store og omfattende diskusjoner både i kommunen, fylkeskommunen og hos fylkesmannen. Men dette er fullt mulig å få til dersom prosessen blir seriøs og bra, og det tror jeg utbygger vil få til, sier Polster, som understreker at et slikt hotell også vil sette Kvitsøy-samfunnet på en ny prøve.

– Et slik hotell berører ikke bare naturen i området, men hele Kvitsøy, som må tilby turistene noe helt annet enn det vi kan tilby i dag. Her ligger det både muligheter og utfordringer, sier Polster.

Kvitsøy kommune ligger ytterst i Boknafjorden mellom Randaberg og Karmøy. Ferjeturen fra Mekjarvik tar ca 35 min. I dag bor det rundt 540 innbyggere på øya.

Snøhetta gleder seg

– Dette er en fantastisk beliggenhet. Snøhetta jobber mye med samspillet mellom landskap og arkitektur og derfor er dette et prosjekt som passer oss veldig bra, sier prosjektdirektør Jette Cathrin Hopp i Snøhetta.

– Her er det mange spennende sjikt å ta tak i, alt fra naturen, historien og værforholdene. Her handler det om å få til en skånsom fortolkning om kulturlandskapet, fortsetter hun.

Hopp har allerede vært på Kvitsøy.

– Jeg fikk en fin omvisning på hele øya. Dette er et veldig spesielt sted. Ikke minst på grunn av været som kan bli ganske ekstremt, sier Hopp.

Snøhettagruppen består av rundt 200 arkitekter, landskapsarkitekter, interiørarkitekter og grafiske formgivere, fordelt på kontorer og studioer i Oslo, New York, San Francisco, Innsbruck, Adelaide og Stockholm.

Snøhetta er kjent for prosjekter som biblioteket i Alexandria i Egypt, Den norske ambassaden i Berlin, operabygget i Bjørvika, Petter Dass-museet i Alstahaug, utvidelsen a SFMOMA-expansion i San Fransico og inngangspaviljongen til 9/11-Memorial Museum i New York.

Publisert:
 1. Snøhetta
 2. Alexandria
 3. Kvitsøy
 4. Boknafjorden
 5. Base Property

Mest lest akkurat nå

 1. Årsmøtet kastet Danielsen – Moi Nilsen overtar

 2. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 3. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 4. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

 5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

 6. Stor signering for Team Coop: – Dette tror jeg aldri har skjedd før