Sommerferie uten feriepenger for arbeidsløse

Fikk du feriepengene denne uka? I år er første gang arbeidsledige i Norge ikke får feriepenger. For mange kommer det som et sjokk.

Solfrid Lerbrekk og Eirik Faret Sakariassen i SV vil kjempe for at arbeidsledige på dagpenger får feriepengene tilbake.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fram til i fjor fikk arbeidsledige på dagpenger utbetalt feriepenger i juni, på lik linje med andre lønnsarbeidere. Sånn er det ikke lenger. I år vil arbeidsledige på dagpenger fra NAV for første gang oppleve en sommer uten feriepenger.

Det var Solberg-regjeringens statsbudsjettforslag for 2017 som fjernet feriepengene. Dermed kunne regjeringen spare 1,8 milliarder kroner. Forslaget fikk støtte fra Venstre og Krf, sammen med Høyre og Frp.

LES OGSÅ:

Fellesforbundet: «Trygge arbeidstakere er produktive arbeidstakere»

– Skammelig, sier Eirik Faret Sakariassen, i Stavanger bystyre for SV.

Han har møtt familiefedre uten jobb som ikke var klar over den nye regelen. De fikk seg en kalddusj denne uka da feriepengene ikke kom.

– Folk som allerede har det vanskelig, er blitt fratatt muligheten til å skape en ferieopplevelse sammen med familien sin når det trenger det som mest. Det er bare trist, sier Sakariassen.

Onsdag vil SV legge fram 30 forslag i Stortinget som de mener kan redusere ulikhet i samfunnet.

Støtte til fysioterapeut

I tillegg til å gjeninnføre feriepenger til arbeidsledige på dagpenger, vil SV gi tilbake økonomisk støtte til fysioterapi for kreftopererte, kronisk syke og uføre. Og de vil gi tilbake barnetillegget til foreldre som går på uføretrygd. Disse støtteordningene ble også tatt bort i siste statsbudsjett fra Erna Solbergs regjering.

Solfrid Lerbrekk står på førsteplass på SVs liste til stortingsvalget denne høsten. I dag er hun LO sin ungdomssekretær. I hverdagen møter hun mange som har mistet jobben, særlig unge.

–En av de jeg har møtt avla fagbrev i anleggsmaskinmekanikk akkurat da oljekrisa startet. Nå har han gått på strøjobber i tre år.

SV er kritisk til regjeringens tiltak mot den høye arbeidsledigheten. De mener tiltakene som ble satt inn, ikke alltid har skapt jobber lokalt. SV ville heller gitt byggeoppdrag til Statsbygg, for eksempel med oppussing av offentlige bygg, slik at jobbene lettere kunne bli tildelt arbeidsledige. De minner også om at ledigheten fortsatt er høy og mange har gått lenge. Familieforsørgere står i fare for å miste dagpengene.

Feriepengene

Feriepengene betales ut på grunnlag av inntekten din i året før. For arbeidsledige med rett til dagpenger betyr det at ledighetstrygden ble lagt til grunn for beregning av feriepenger, som ble utbetalt i juni. Slik var det fram til 2017. Arbeidsledige fikk ikke lenger feriepenger, basert på dagpengene de hadde opptjent i 2016.

I januar 2016 var 93.000 nordmenn uten jobb. 78.000 nordmenn var helt uten arbeid ved juletider i 2016. I Rogaland var 11.600 personer arbeidsledige da. De som var uten arbeid hele 2016 får ikke en eneste krone i feriepenger denne sommeren.

Mange tusen

Ikke alle disse har vært uten jobb hele året. Men mange titusener har vært innom arbeidsledighetsstatistikken i løpet av 2016. Dermed er det flere enn 78.000 personer som merker det på årets feriepengeutbetaling.

Lerbrekk og Sakariassen mener disse kuttene viser hva som måtte til for å finansiere skattekutt for andre lønnsgrupper i samfunnet, og at de har valgt å ta fra de aller svakeste.

Publisert:
 1. Eirik Faret Sakariassen
 2. Stavanger bystyre
 3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 4. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

 3. Været skaper problemer i trafikken

 4. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 5. Begynner med gjenbruk av brudekjoler: – Responsen har vært enorm

 6. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand