Politiet solgte hus i Florida for to millioner kroner

Sør-Vest politidistrikt blir stadig flinkere til å inndra verdier fra straffbare handlinger. – Det skal ikke lønne seg å være kriminell, sier politimester Hans Vik.

Publisert: Publisert:

Til nå i år har Sør-Vest politidistrikt beslaglagt verdier for over 20 millioner kroner. Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I slutten av juni ble en 38 år gammel mann dømt til 2 år og 10 måneders fengsel for grovt økonomisk utroskap mot et byggfirma i Rogaland. Tiltalte, som var prosjektleder i byggfirmaet, tilegnet seg ifølge dommen, som foreløpig ikke er rettskraftig, over 5 millioner kroner ved bruk av fiktive fakturaer.

Les også

Prosjektleder tappet byggefirma for flere millioner kroner

For pengene kjøpte han blant annet et hus i Florida, en lagerhall på Sørlandet og en bil. Når han om noen år har sonet sin straff, vil han imidlertid ikke ha glede av verken bilen, lagerhallen eller feriehuset sitt.

Et viktig verktøy

Straffelovens kapittel 13 omhandler inndragning (se faktaboks). Et verktøy politiet kan bli enda flinkere å bruke, ifølge politimesteren i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik.

Da justisminister Per-Willy Amundsen denne uka gjestet politihuset i Stavanger, fikk han riktig nok høre at Sør-Vest politidistrikt er blant de aller flinkeste i klassen til å benytte seg av inndragning.

LES OGSÅ: Den store revejakta

Politimester Vik legger imidlertid ikke skjul på at politiet kan og vil bruke det noe forsømte verktøyet enda flittigere i fremtiden.

- Det koker ned til at det ikke skal svare seg å være kriminell. Utbytte fra kriminell aktivitet skal inndras. Det kan dreie seg om utbytte etter salg av narkotika og tjuvegods eller utbytte fra hallikvirksomhet eller økonomisk utroskap, sier Vik.

Les også

50-åring dømt for storstilt narkotikasalg

Les også

Krever 5 års fengsel for tidligere Møllehagen-rektor

Han vet at det finnes kriminelle som uten betenkeligheter har godtatt en fengselsstraff vel vitende om at de fremdeles har utbyttet fra den kriminelle handlingen når de slipper ut igjen.

Mer enn utbytte-inndragning

Den 38 år gamle prosjektlederen erkjente straffskyld da saken mot ham kom opp i Stavanger tingrett. Politiet tok beslag og heftelser i siktedes midler allerede i den innledende fasen av etterforskningen. Dette for å unngå at siktede skulle skjule eller unndra utbyttet fra sin kriminelle virksomhet.

Underveis i etterforskningen gikk siktedes eget firma konkurs. Da samarbeidet politiet tett med bostyrer, slik at mesteparten av verdiene nå allerede er solgt. Flere millioner kroner vil på et senere tidspunkt bli tilbakebetalt til det fornærmede byggfirmaet.

Les også

Røyneberg-drapet er ferdig etterforsket

Les også

Prosjektleder skal ha svindlet byggefirma for over 6 millioner kroner

Ferske tall viser at Sør-Vest politidistrikt er i Norges-toppen når det kommer til inndragning. Ifølge Vik har hans politidistrikt alene inndratt verdier for over 20 millioner kroner i år. Til sammenligning har økokrim inndratt i overkant av 10 millioner kroner.

Politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt varsler mer bruk av inndragelser i fremtiden. Foto: Anders Minge

- Dette handler om mer enn inndragning av utbytte fra kriminelle handlinger, understreker Vik, og viser til at også «ting» kan inndras i henhold til straffelovens kapittel 13.

- Vi kan for eksempel inndra mobiltelefoner som er brukt til å sende seksualiserte bilder av mindreårige. Selv om eieren av mobiltelefonen er 13 år og altså ikke kan straffes, kan vi inndra mobilen hans, sier politimesteren.

Forebyggende inndragning

Politiet kan også inndra bilen som er brukt til å smugle narkotika inn i landet, eller bilen som omreisende vinningskriminelle har kjørt rundt i Norge med. Samme skjebne kan stereoanlegget til en som gang etter gang spiller så høy musikk at det sjenerer naboer lide. Eller bilen til personen som flere ganger har kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Les også

Rundt 90 pågrepet i aksjon mot kriminelle nettverk øst i Oslo

Les også

27-åring dømt for voldtekt etter «shotte-konkurranse»

I henhold til straffeloven kan politiet til og med inndra gjenstander uten at et straffbart forhold er begått. Såkalt forebyggende inndragning.

- Vi kan og vi vil i større grad inndra slike gjenstander. For eksempel så vil et balltre eller en knivsamling, som blir funnet hjemme hos en tidligere voldsdømt, bli vurdert beslaglagt. Vi vet at inndragning er effektivt, sier politimesteren.

Til etterfølgelse

Justisminister Per-Willy Amundsen var godt fornøyd med orienteringen på politihuset i Stavanger. Han mener at Sør-Vest politidistrikt sitt inndragningsarbeid er et eksempel til etterfølgelse fra de andre politidistriktene.

Les også

Slipper fengsel etter å ha voldtatt tenåring

- Det handler om at forbrytelser ikke skal lønne seg. Ved å inndra tar politiet bort gevinsten fra straffbare handlinger. Gevinsten er en rettferdighetsfølelse i samfunnet, sier Amundsen, som også mener at inndragning virker forebyggende.

- Et annet svært positivt moment er at verdiene som inndras går tilbake til offeret for en straffbar handling. Her skal Sør-Vest politidistrikt ha ros for bevisst og målrettet innsats. Dette er absolutt en eksportvare til andre politidistrikt, sier justisministeren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tor Erlend (25) var ekstremt skolelei. Nå skriver han doktorgrad i Cambridge. Her er hans tips

 2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

 3. Kjørte 160 km/t i 80-sonen - mistet lappen og bilen ble avskiltet

 4. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel

 5. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

 6. Norge kan bli rødt om to uker

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Hans Vik
 3. Politiet
 4. Narkotika
 5. Per-Willy Amundsen