Resept på godt nok liv

Per Fugelli er forelsket i unge mennesker. Derfor har han laget åtte videoer med sin livsfilosofi.

Publisert: Publisert:

Per Fugelli mener livet er altfor alvorlig til å ikke tøyses med. Her i lek med seg selv på Orre- stranden. Foto: Jarle Aasland

Denne artikkelen er over fire år gammel

Døden, skal vi danse?

Noen kjølige solstråler trippet forsiktig inn stuevinduet i leiligheten på Grønland, innvandrerbydelen i Oslo. De klatret sakte opp til øynene som hadde sett så mye gjennom 72 år. En gnist tentes.

PER FUGELLI KLASKET knyteneven i det hvite stuebordet og ristet irritert på hodet. — Nei, ikke mer snakk om død nå, ikke mer alvorlig voksenprat. Nok! La oss heller hylle livet, det livet som er, her og nå, som er fantastisk, en deilig gave, nam-nam! Og så har jeg et budskap til de unge, dere som skal leve lenge etter at jeg er borte: Lytt til mine råd for hvordan ditt liv kan bli bedre.

Fugelli stirret kamplysten ut i luften. Munnen åpen - klar til angrep.

— Men du er jo 72 år gammel...

— Gammel og klok! Jeg har åtte tema som jeg vil snakke om, et budskap til ungdommen, ikke til dere gamle.

- Åtte bud?

— Nei, bud er altfor selvhøytidelig, selv for meg. Det er setninger som er formet gjennom et langt liv, ord som jeg tror kan være en slags resept fra legen Per til godt nok liv. Ikke et perfekt liv, men godt nok. Hva er det som har gitt meg et godt nok liv, denne stunden på jorden? Hvor er «the bright sides of life»?

Fugellis råd nummer 1:

VED SIDEN AV HAM lå hans siste bok oppslått: «Sitater av Per Fugelli». Formuleringer han har foredlet og finslipt, grublet over og forkastet. Mange av sitatene brukte han da Aftenbladet utfordret ham til å lage åtte videosnutter med hans livsfilosofi.

Hvem er så denne mannen som mener han kan påberope seg å være en veiviser for ungdom som skal ut i livet?

VOKSNE KJENNER HAM som professor i sosialmedisin, samfunnsdebattant, forfatter, samfunnsrefser.

Unge som en barnslig nysgjerrig-Per og rabagast, en provoserende mann med meningers mot. En vekkelsespredikant uten tro på ånder og guder, men på det vanlige mennesket.

— Men døden, la oss bli alvorlige nå.

Fugellis råd nummer 2:

— Ja, ja, kanskje har jeg under 12 måneder, eller to-tre år igjen å leve. Vet du hvor lenge du har igjen å leve? Livet er jo en fabelaktig gave. La oss bare bli ferdig med dette dystre temaet. Kreften har kommet og gått i seks år. På sensommeren oppdaget legene tre kreftsvulster i høyre lunge. Jeg skal stråles. Men nok om livets slutt. Selv om min sinnsstemning nå er naturlig moll, har jeg ingen planer om å gi opp.

FUGELLI VIFTET IRRITERT vekk dødens tilstedeværelse med høyrehånden og trakk pusten dypt. Tversoversløyfen strittet trassig. Han skjøt frem haken. Da han pustet ut noen sekunder senere var det som rommet fyltes med stormkast, der ordene var utallige som sandkornene i Kalahariørkenen, der han som professor levde sammen med de innfødte og lyttet til deres fortellinger om hva som gjorde deres liv gode.

— Til deg som er ung: Pass deg for de farlige voksne dydene: Tålmodighet, saklighet, måtehold. Vær deg selv! Hvis du skal lytte til én voksen - lytt til meg!

Hvorfor bør unge folk lytte til Per Fugelli, en gammel mann som snart skal bli forfedre-ånd?

Fordi da kan det komme en antilope og banke på døren!

LES OGSÅ: Per Fugelli: Nå må vi slutte å plage røykerne

Fugellis råd nummer 3:

FOR NOEN ÅR SIDEN snakket jeg med en ung San-mann i Kalahariørkenen i Botswana. Han var lydig mot forfedrenes ånder. Gjennom transedansen dro han over til Den andre siden. Der lyttet han til råd fra farfar og oldemor. Kloke folk som hadde eksperimentert i livets laboratorium og lært av sine feil. Han fulgte rådene deres og ble rikt belønnet.

En dag han var sulten, jaget forfedrenes ånder en antilope rett foran hytten hans. Han kunne stå i døråpningen og skyte den med pil og bue. Nam-nam.

Sånn kan det gå hvis du lytter til Per Fugelli...

For han hadde vandret på en strand på Jæren og snakket. Ikke med seg selv, men til deg som er ung. Inn i et videokamera. Han ville så gjerne si noe som gav mening og håp. Ord som han hadde funnet der hjertet og hjernen hadde tatt ham på rastløs vandring på livets stier. Og han er fortsatt sulten på livet.

Fugellis råd nummer 4:

— Jeg er forelsket i det vanlige mennesket, det vanlige livet. Det vanlige mennesket er et eventyr. Det vanlige mennesket er romfarer i sitt personlige univers. Det vanlige mennesket er gåte og uorden. Det er også du.

Det er i det vanlige livet, på en onsdag, at vi gjør en god nok jobb, har et godt nok samleie, har et godt nok selvbilde, om enn med flekker og sprekker. Det er dette onsdagsslivet som fortjener begeistring og dette onsdagsmennesket som fortjener hyllest. Det er der vi er nesten alle sammen, nesten hele tiden. Det er der vi må trives og bygge våre selvbilder.

I det vanlige livet finnes ingen guder eller profeter eller tenkere som kommanderer: Prester mer!

Ønsker du et nyttårsforsett for 2016? Her er Fugellis tips til 2014 - og det er fortsatt aktuelt!

Fugellis råd nummer 5:

DET VANLIGE LIVET ER vakkert og tappert og krevende og givende nok.

— Men er det nok?

— Det er deilig å være en i mengden, for denne mengden består av røvere og engler, trygge og redde, kåte og triste, noen ser en dum vits på Snapchat før de leser tykke romaner - det er her vi er. Her vil vi ha fred for de som roper:

Du må klatre høyere

Du må løpe raskere

Du må være sterkere

Fugellis råd nummer 6:

For mye effektivitet, for mye planlegging, for mye orden, for mye beskyttelse, for mye sunnhet, for mye renhet er farlig. I stedet må mennesket kjenne etter og innimellom bestemme:

Nok penger nå.

Nok plikt nå.

Nok nytelse nå.

Nok selvgodhet nå.

Nok jeg nå.

Nokpunktet er å leve etter det som passer for meg. Det er å respektere min kropp, mine krefter, mine anlegg, mine verdier og mine grenser.

Nokpunktet inneholder romslighet, ydmykhet og nøkternhet. Nok er godt nok. Godta det ufullkomne.

LES OGSÅ:

Les også

Per Fugelli sier kreften har gitt ham frihet

Fugellis råd nummer 7:

JEG ER IKKE IMOT PRESTASJON. Tvert om. Finn talentene dine og bruk dem. Men stopp ved nok.

Vi bør si godt nok, ikke alene av plikt og nødvendighet, men for vår egen lykkes skyld. Livet blir gladere, leken villere, forholdet til andre mennesker romsligere under parolen ”godt nok”.

Du er ikke bare en kropp. Du er også en del av et sosialt fellesskap. Viktigere enn vitaminer og lavkarbo er disse fem om dagen: Verdighet, handlingsrom i eget liv, tilhørighet, mening og trygghet.

— Men hvorfor bry seg om andre?

— Hør her, unge mann! Du er bare én av mer enn fem millioner mennesker i Norge. Men du er ikke et 1-tall på jorden. Du tilhører en flokk. Bry deg om flokken din!

Går det an å være et Jeg alene på jorden?

Kjenn etter selv: Hvem, hva, hvor var du hvis det ikke fantes andre mennesker i din verden?

Du er ikke bare en kropp. Du er også en del av et sosialt fellesskap. Viktigere enn vitaminer og lavkarbo er disse fem om dagen: Verdighet, handlingsrom i eget liv, tilhørighet, mening og trygghet.

Han trakk pusten og ble stille. I noen sekunder.

— Vær i live før du skal dø! Du skal skape, le og gråte, seire og fortvile, være nysgjerrig akkurat der du er nå - og finne mening i den tilværelsen du har.

Tillit er samfunnets bindemiddel. Et land kan ha en gullbeholdning eller et oljefond. Det er null i forhold til verdien av ti tonn tillit. Vi stoler på hverandre i Stavanger, i Oslo, på Jæren, på Værøy og Røst. Derfor elsker vi dette landet.

Fugellis råd nummer 8:

MEN DA MÅ VI ikke plante forfølgelsesvanvidd i Norge. Da må vi ikke la vrangforestillinger få vokse om at velferdsstaten råtner på grunn av snyltende innvandrere, eller at islamistene kommer og tar oss. Da må vi ikke la hat få vokse i mørke elektronstormer. Da må vi lære av Askeladden i de norske eventyrene, og å tro godt om de vi møter på vår vei.

Askeladden hjalp dem som var i nød, og glemte sine egne mål når andre trengte ham. Han var ikke et 1-tall på jorden. Han brydde seg om flokken sin. Med et fint ord kalles det solidaritet.

Han

— Jeg har alltid vært forelsket i unge folk. Barnebarn og studenter er noe av det beste jeg vet, bedre enn softis. Nam-nam. Hvorfor?

Fordi unge folk smitter meg med livets drivstoffer: nysgjerrighet, villskap og mot. Det er ungdommen som fjerner u’en fra det umulige og slik gjør livet rikere og verden bedre for hver generasjon.

VERDEN ROPER etter ungdommens råskap, galskap, rettferdighetsfeber, grensesprengninger og hjernerystelser.

Han spratt opp fra stolen. Et bredt ulveglis vokste frem.

— Nå føler jeg meg ung igjen!

LES MER OM PER FUGELLI:

Publisert: