Torgeir Bjelland anker netthets-dom

— Dommen er etter min mening et frontalangrep på ytringsfriheten og dermed på demokratiet, sa Bjelland etter domsavsigelsen i tingretten. Nå har han anket dommen til lagmannsretten.

Publisert: Publisert:

SV-politiker Marcela Molina saksøkte Torgeir Bjelland for netthets og ærekrenkelser og krenkelser av privatlivets fred.Hun vant fram med søksmålet. Nå anker Bjelland dommen. Foto: Kristian Jacobsen

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
Les også

Torgeir Bjelland dømt for netthets

I Stavanger tingrett ble Torgeir Bjelland funnet skyldig i å ha spredd ærekrenkende uttalelser om SV-politiker Marcela Molina. Bjelland, som er tidligere førstekandidat for det høyreekstreme partiet Norgespatriotene, ble dømt til å betale en bot på 8000 kroner til statskassen. Videre ble han dømt til å betale 15.000 kroner i oppreisning til Marcela Molina, samt til å dekke hennes saksomkostninger på drøyt 100.000 kroner.— Jeg kan bekrefte at Bjelland har vært i retten og inngitt anke, sier advokat Ørjan Eskeland, som førte Bjellands sak i tingretten.

Når ankesaken starter i lagmannsretten, vil advokat Jon Wessel-Aas være saksøktes forsvarer.

Anker hele dommen

De tre ytringene Bjelland ble dømt for i tingretten, publiserte han på sin egen Facebookside. Her skrev han blant annet at «Marcela har en kronisk frastøtende væremåte, en vulgær arroganse som riktig nok også kjennetegner andre sosialistbroilere». Han betegnet henne også som mannehater og fedrelandshater.

— Jeg har sagt meg villig til å bli oppnevnt som Bjellands forsvarer i ankesaken. Jeg er helt ny i saken, men slik jeg har forstått det anker han over hele dommen. Både det juridiske og de faktiske forhold, sier advokaten.

Fortjener ny gjennomgang

I dommen fra tingretten heter det blant annet at utsagnene Bjelland ble dømt for, ikke er satt i en relevant politisk sammenheng, men at de rammer saksøker som person.

Wessel-Aas, som omtaler saken som spesiell, mener tvert om at ytringene er i en politisk kontekst mellom to politiske aktører.

— Her skal ytringsfriheten nyte et særlig vern og av den grunn fortjener saken en ny gjennomgang, mener Bjellands forsvarer.

Tar anken til orientering

Marcela Molina var ennå ikke blitt informert om at Bjelland hadde anket da Aftenbladet tok kontakt med henne onsdag kveld. Hun mener det ikke ligger noen større dramatikk i anken av dommen.

— Vi lever i et demokrati og en retsstat der alle har mulighet til å anke en dom. Nå er det bare å vente på lagmannsrettens avgjørelse, sier Molina.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands