104 vitner i folkemordsaken

Flere av vitnene sier at den 41-åringen fra Sandnes var sentral i to massakre av tutsier.

Publisert: Publisert:

104 personer er avhørt i forbindelse med saken mot 41-åringen som Kripos mistenker har deltatt i folkemordet i Rwanda. Politiadvokat Per Zimmer (t.h.) fører saken for påtalemyndigheten i Gulating lagmannsrett. Til venstre sitter bisitter, politioverbetjent Sturla Lied. Foto: Cornelius Munkvik

 • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
Les også

- Var på bar da massakren fant sted

41-åringen, som er siktet for medvirkning til folkemordet iRwanda i 1994, nekter for å ha hatt noe med verken planlegging ellergjennomføring av massakre å gjøre. Flere av vitnene Kripos har avhørt menerimidlertid at mannen var nestkommanderende under Ladislas Ntaganzwa. Ntaganzwaer internasjonalt ettersøkt for sin deltakelse i folkemordet.— Tirsdag brukte forsvarer Brynjar Meling tid på å så tvilom vitnene. I ankeskrivet kommer det også frem påstander om at saken motsiktede er en konspirasjon eller en kampanje iscenesatt av rwandiskemyndigheter. I dag vil jeg vise hvorfor påtalemyndigheten mener atvitneobservasjonene skaper skjellig grunn til mistanke, sier aktor Per Zimmer.

- Ikke presset

Les også

Utlevering i folkemordsak vurderes i Gulating

26. september i fjor mottok norske myndigheter enutleveringsbegjæring av 41-åringen til Rwanda. For at han kan bli utlevert måGulating lagmannsrett finne at det er skjellig grunn til mistanke. Det betyr atretten må anse det som over 50 prosent sannsynlig at han er skyldig.Politiadvokat Zimmer henger saken på fem knagger. Var41-åringen aktiv i det tutsifiendtlige partiet MDR (eller ungdomspartiet JDR)? Deltoksiktede i veisperringer? Deltok han i planleggingen og/eller gjennomføringen avmassakrene ved grenseelva Akanyaru og ved kirken i Cyahinda? Deltok han i plyndringer.

— Vi har vitner som fester ham til alle disse knaggene, sierZimmer, som ved hjelp av lysbilder viste for retten hvordan ulikevitneobservasjoner stemte overens med hverandre.

— Vi har ingen grunn til å tro at vitner er blitt presset.Vi har heller ingen grunn til å tro at vitner er blitt instruerte. Vitnervisste ikke hvem vi ønsket å snakke med dem om før vi traff dem. Mange har ogsåvirket uforberedt på at de skulle bli avhørt av norsk politi, sierpolitiadvokaten.

- Fordi han var lærer

Flere ganger under onsdagens forhandlinger valgte BrynjarMeling, som er 41-åringens forsvarer, å påpeke at enkelte vitner har endretsine forklaringer. Han pekte også på at ett av vitnene som plasserer hansklient utenfor kirken i Cyahinda, hevdet at 41-åringen var tilgriset av blod.

— En annen person som påstår å ha sett ham ved kirken i detsamme tidsrommet, sier ingenting om blod. Det mener jeg er en detalj det villevært naturlig å legge merke til, sier Meling.

Han tror at flere av vitnene har sagt at 41-åringen varmedlem av det tutsifiendtlige partiet fordi han var lærer.

— Mange intellektuelle i Rwanda var politisk aktive. Jegfrykter at vitner bare antar at min klient var med i MDR fordi mange andre lærerevar det, sier Meling til Aftenbladet.

Lotto-sammenligning

24 av de totalt 104 vitnene, kobler siktede til folkemordet.De resterende 80 vitneforklaringene danner ikke grunnlag for mistanke mot ham.

— Her ser vi et klart mønster. I avhør hvor en påtalejuristhar deltatt, har vitnene gitt opplysninger som danner grunnlag for siktelsenmot min klient. I avhør hvor bare etterforsker har vært til stede, har ikkevitner sagt noe som mistenkeliggjør ham. Jeg har regnet litt på dette. Det erseks ganger vanskeligere å treffe så godt med avhørene enn å vinne i Lotto,sier Meling.

Han frykter at vitner har sagt det de tror at påtalejuristenvil høre.

Publisert:

Les også

 1. Eks-kjæreste kan renvaske folkemordsiktet

 2. Folkemordsiktet for Stavanger tingrett

 3. Forlenget fengsling for drapssiktet rwander

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

 3. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

 4. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 5. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

 6. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

 1. Sandnes