Dette er ikke en politibil

I Eigersund kjører vekterfirmaet NVC-security rundt i biler som er slående like bilene politiet bruker. Mens vekterfirmaet mener det er uproblematisk vil Politidirektoratet nå avgjøre om det skal være lov å kjøre rundt i "politibilkopiene".

Dette er originalen...
  • Solvieg U. Lien
Publisert: Publisert:
...dette er kopien.
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Vekterfirmaet NVC-security har kjørt rundt i bilene som kan forveksles med bilene politiet bruker i snart ni år.

— Vi bruker de samme fargene som vi har i logoen vår, og politiet har jo ikke enerett på det designet, sier daglig leder i NVC, Johnny Olsen til Aftenbladet. Skriften fremme på panseret er det eneste som er ulikt fra politiets biler.

— Det står jo helt klart fremme på bilen at vi ikke er politi, sier Olsen.

Men i lov om vaktvirksomhet heter det i paragraf 10:

Ǥ 10. Uniformering

Den som utfører vakttjeneste skal bære uniform. Uniformen skal kun bæres i aktiv tjeneste. Tillatelses- og kontrollmyndigheten kan gjøre unntak fra kravet om bruk av uniform under utførelse av spesielle vaktoppdrag når særlige grunner tilsier det. Det skal fremgå av uniformen om personen er godkjent vekter eller under opplæring.

Uniformen skal være godkjent av tillatelses- og kontrollmyndigheten. Det samme gjelder uniformering av materiell. Uniformeringen skal utformes slik at den ikke kan forveksles med politiets, Forsvarets eller tollvesenets uniformering.»

Ikke lov

Kommunikasjonsdirektør Svein Holtan i Politidirektoratet (POD) understreker overfor Politiforum at det ikke er tillatt å fremstille seg som politi.

For POD er det viktig at publikum føler seg trygg på at de som fremstår som politi, virkelig er politi.

– Hvis publikum oppfatter at det kommer en politibil, og det ikke er en politibil, så er det problematisk. Det er vi opptatt av. Her har firmaet åpenbart valgt samme biltype og uniformering som politiet. Dette går helt ned på detaljnivå, påpeker Holtan.

Ingen reaksjoner

— Vi har ikke fått noen reaksjoner på så mange år, tvert i mot har det vært positivt fordi folk kjenner oss, sier Olsen. Han innrømmer likevel at bilene nok kan ha en psykologisk effekt overfor publikum.

Både biltypen, fargevalget, med hvit bil og røde og blå striper i samme dimensjoner som politiet, merkingen av speilet, de blå lysene foran på bilen og lyslisten på toppen av bilene, er nærmest identisk med politiet.

– Det skal ikke være noen forvekslingsfare. Her er det en åpenbar forvekslingsfare, sier Holtan.

Utredning

— Det har ikke vært noen kontakt mellom oss og politiet, og det synes jeg er veldig rart. Nå venter vi bare på et utspill fra Politidirektoratet i forhold til hva som skjer videre. Vi håper jo selvsagt at vi kan fortsette å bruke det samme designet som vi har gjort de siste årene, sier Olsen.

Saken er nå oversendt PODs juridiske avdeling for videre behandling, og direktoratets jurister vil komme tilbake til eventuelle konsekvenser etter at utredningen er fullført.

Publisert: