Finnøy-politikerne jobber for at Sjernarøy, Ombo, Fogn og Fisterøyene skal bli landfaste. Øyfast-prosjektet er kalkulert til 3,8 milliarder kroner. En rekke nye tunneler, fyllinger og bruer skal gi 1100 fastboende og 730 hytter ferjefri forbindelse til Nord-Jæren.
Finnøy kommunestyre har satt ned et Øyfast-utvalg, som ledes av pensjonert meieribestyrer Ludvig Skretting (69). Onsdag skal lokalpolitikerne diskutere utvalgets mandat (oppdrag). Utfordringen er å få Rogaland fylkeskommune med på milliard-satsing i Ryfylke.
Jon Olav Runestad (Ap) er Øyfast-patriot og viser til at lavt rentenivå er gunstig med tanke på utbygging.
– Når vi ser utviklingen som Talgje og Finnøy har hatt etter Finnfast, sammenlignet med de ikke-landfaste øyene, så er det ikke tvil om at fastlandsforbindelse er det optimale, uttaler Runestad.
I avtalen med Nye Stavanger er det tatt inn et punkt om at kommunene skal jobbe sammen for samferdselsprosjektet.
– Vi har dårlig tid på oss når det gjelder Øyfast. Det må bygges opp et engasjement, så folk på øyene ser nytteverdien, og så må vi bygge opp et samlet trykk mot sentrale politikere, sier Jon Olav Runestad.
Den tidligere varaordføreren representerer Fogn i Øyfast-utvalget. Når Runestad sier at det haster, er bakgrunnen at Finnfast-tunnelen vil være nedbetalt om noen år og at Finnøy-sambandet snart skal ut på nytt anbud. Finnfast kostet 530 milloner kroner og nedbetales av drøyt 3000 finnøybuer. Øyfast har en prislapp på cirka 4 milliarder og kan ikke betales av de fastboende og hyttefolk alene.
Trenger drahjelp
– For å få til Øyfast må vi ha drahjelp av en bompengering i Finnfast. Bommen må bli stående når Finnfast er nedbetalt. Dette må vi skape forståelse for på Finnøy og Talgje, sier Runestad.
Når det gjelder ferjene, er Finnøy-politikerne bekymret. De har sett hvor dyrt det siste anbudet ble for Tau-sambandet. At fylkespolitikerne vurderer å redusere ferjetilbudet og kutte ut hurtigbåtene til Jørpeland for å redusere kostnader. Spørsmålet er hva som skjer når ferjene og hurtigbåtene i Finnøy legges ut på anbud.
– Jeg blir engstelig med tanke på en framtid bare basert på ferjer. Selv om vi har et godt rutetilbud i dag er det et handikapp å være båtavhengig. Man får ventetid og det er ikke alltid rutene passer. I nordre del av kommunen sliter de med kapasiteten på ferjene, påpeker Runestad.
Dyr med ferjer
I fjor høst påpekte en rapport fra Oslo Economics på en rekke utfordringer for norsk ferjedrift. Det er totalt 130 ferjesamband i landet og de er samlet sett et underskuddsforetak. Omsetningen er om lag 5 milliarder kroner årlig, og annenhver krone er offentlige tilskudd. Flåten er på 200 fartøy. Mange av disse er gamle og det må skje mye nybygging i årene framover. Det er fire rederier som har 99 prosent av markedet, og det er bekymring for konkurransen i markedet. En analyse av 22 ferjesamband viste at de totale kostnadene i gjennomsnitt har økt med 87 prosent.
– Dette er bekymringsfullt. Derfor tror jeg de fleste vil være villige til å betale det det koster med ferjefri vei. Noen sier at det blir dyrere enn ferjebilletten, men de glemmer tidsbesparelsen, at vi kan gjøre når som helst har også stor nytteverdi. Hvis vi får næringslivet og bygdelagene i ryggen, så kan det være mulig å få til. Rentenivået er så gunstig at det teoretisk kan gå an å finansiere et prosjekt til 4 milliarder kroner, forutsatt at vi får vekst med hus- og hyttebygging. Vi håper Nye Stavanger ser nytten av å gjøre Ryfylke-perlene mer tilgjengelige. Dette blir et spennende år for Øyfast, om vi klarer å få gang på det, sier Runestad.
Håper Stavanger hjelper til
Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) er enig.
– Øyfast trenger drahjelp fra Stavanger og Finnøyfast-bommen må bli stående?
– Øyfast er nevnt i intensjonsavtalen for Nye Stavanger, som et eget prosjekt det er enighet om å jobbe med. I diskusjonen ble det klart at Stavanger ikke har mulighet til å bidra med finansieringen. Det er bommen på Hanasand, ferjeavløsningsmidler og hurtigbåtavløsningsmidler, som må bidra i tillegg til bompenger. Når vi blir en større kommune, får vi mer muskler. Derfor blir det spennende å se hvilken verdi Gamle Stavanger ser i å utvikle seg denne veien, svarer Halleland.
Prognosen er at Finnfast vil være nedbetalt i 2024. Det er 5 år før den opprinnelige planen, selv om 30 prosent av trafikken er elbiler som kjører gratis. Statens vegvesen har foreslått å øke bomsatsene, men dette er Finnfast-styret mot. Ordfører Halleland er spent på om elbiler får kjøre gratis i framtiden.
– Jeg kan ikke begripe at det skal gå med fritak for elbiler når man skal begynne å nedbetale Ryfast, sier han.