Flere ukrainske flyktninger i matkø i Stavanger: – Noen sa at de vurderer å prostituere seg
Frivillig organisasjon melder om en økning av ukrainske flyktninger som kommer for å få mat. Kommunen ber om at støtten til de som bor på mottak økes.
- Klaus GustafssonJournalist
– Hver torsdag kommer vi hit for å spise.
Olga Kyryliak (67) og barnebarnet Jana Kyryliak (17) flyktet fra byen Dnipro i Ukraina 14. mars etter flere dager med russiske rakettangrep.
2. april ankom de Stavanger, og nå står de i et lokale i Hillevåg og venter på en pose med matvarer.
De er ikke alene. Rundt 40 ukrainske flyktninger står i ring rundt kassene på gulvet.
Får ikke lenger mat
– Jeg får 67 kroner dagen, og hun får 58. Det er veldig lite, sier Kyryliak og kikker bort på barnebarnet.
De har bodd privat på Finnøy, på Hotel Sverre i Sandnes og på Thon Hotel Stavanger, hvor de fikk servert flere måltider om dagen.
Hotellet er imidlertid ikke flyktningmottak lenger, og de siste ukene har de bodd på Thon Apartments rett over gaten.
Her må de kjøpe mat selv frem til de er bosatt i en kommune og har krav på sosialhjelp til livsopphold.
– Ikke så veldig kjekt
– Det er veldig lite. Det er veldig vanskelig å leve slik i et så dyrt land, sier 67-åringen.
Det synes Alla Lukash (56) og datteren Olga Chumak (35) også.
– Det er ikke nok til mat. Og vi trenger penger til å reise. Det er ikke nok til begge deler, sier Lukash, som bor på Thon Apartments med datteren og barnebarnet på 15 år.
67 kroner tilsvarer 2044 kroner i måneden.
– Det er ikke så veldig kjekt. Det er tragisk, sier Chumak.
– Bare vi som deler ut mat
Kollektivtransport har lenge vært gratis for ukrainske flyktninger. 1. juli var det imidlertid stopp.
Derfor er det færre flyktninger i matkø denne torsdagen enn forrige torsdag, da det var 70 ukrainere som møtte opp, ifølge daglig leder Aline Kamudege i Open Hands For You.
– Det er ikke så mange organisasjoner som har åpent i sommer. Det er bare vi som deler ut mat, sier hun til Aftenbladet.
– Gråt etter matutdelingen
De ukrainske flyktningene begynte å komme for et par måneder siden. Så ble mottaket på Thon Hotel Stavanger avviklet. I sommer har også Frelsesarmeen pause i sin matutdeling.
Kamudege forteller at flere av flyktningene er desperate.
– Jeg gråt etter matutdelingen forrige gang. Det var noen som sa at de vurderer å gå på gaten og prostituere seg, sier hun.
– Fullstendig uakseptabelt
– Det er sjokkerende og fullstendig uakseptabelt at de i det hele tatt skal måtte tenke tanken på å prostituere seg i et land som Norge, når de kommer fra en krise og situasjon i hjemlandet som har gjort at de må flykte, sier gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal for Høyre i kommunestyret til Aftenbladet.
Gruppelederne i KrF og Venstre reagerer også.
– Har nesten ikke ord
– Det er utrolig trist å høre. Jeg har nesten ikke ord, sier Mette Vabø (V).
– Er det for lite ressurser? spør Henrik Halleland (KrF), og viser til mindretallspartienes forslag i kommunestyret 20. juni om å sette av 1,5 millioner kroner til integrering av ukrainske flyktninger.
Forslaget ble nedstemt av flertallspartiene.
– Ingen skal sulte i Stavanger
– Vi har allerede kraftig utvidet støtten til frivillige organisasjoner. Jeg ser ikke at disse pengene har noe som helst å gjøre med denne matsituasjonen, sier Ap-gruppeleder og fungerende varaordfører Dag Mossige til Aftenbladet.
Han understreker at han er bekymret over at så mange ukrainske flyktninger står i matkø. Spesielt reagerer han på at enkelte skal ha sagt at de vurderer å prostituere seg.
– Det høres særdeles alvorlig ut. Hvis det er noen som vurdere det er det helt uholdbart. Ingen flyktninger skal sulte i Stavanger, sier Mossige.
– Soleklart statlig ansvar
I slutten av juni ba han Utlendingsdirektoratet (UDI) øke ytelsene til de som bor på mottak i tråd med matprisene, som nylig ble satt opp for andre gang i år.
Det gjorde han etter at kirkevergen i Stavanger varslet om situasjonen i et brev til kommunen 23. juni. På det tidspunktet var Mossige fungerende ordfører.
– Dette er et soleklart statlig ansvar, men hvis vi er i en situasjon hvor folk tigger eller sulter, vil jeg selvsagt se om kommunen kan gjøre noe med dette. Jeg følger situasjonen nøye og har også bedt om en vurdering fra kommunedirektøren, sier Ap-politikeren.
– Avventer svar fra UDI
– Først og fremst er dette nasjonale myndigheter sitt ansvar. Vi avventer svar fra UDI, sier helse- og velferdsdirektør Eli Karin Fosse, som uttaler seg på vegne av kommunedirektøren.
UDI viser til at det er Justis- og beredskapsdepartementet som fastsetter nivået på ytelsene i tråd med bevilgningen i statsbudsjettet.
– Kan gis tilleggsytelser
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og
beredskapsdepartementet opplyser at ytelsesnivået er høyere for beboere på akuttmottak hvor det ikke er matservering.
– Det kan også gis tilleggsytelser dersom det er nødvendig for beboerens liv og helse, skriver han i en e-post til Aftenbladet.
Han opplyser at størrelsen på ytelsene er fastsatt av Stortinget, og at de ble redusert i 2016.