Lunsj med Lars: Går velgerne etter enkeltsaker, ideologi eller taktikk?

Hvor stor vekt kan man legge på meningsmålingene? Og hvor viktige er partienes frontfigurer for hvem som får velgernes stemmer? Hør en fersk episode av Lunsj med Lars.

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Dette får du høre i denne episoden:

 • Avgjør enkeltsaker eller ideologi som avgjør hva folk stemmer?
 • Stemmer folk regjeringstaktisk?
 • Derfor har Trygve Slagsvold Vedum blitt så populær
 • Forskjellen på meningsmåling og valg
 • Sylvi-effekten i Rødt.

Du har garantert hørt det flere ganger: Partiledere konfronteres med dårlige tall på meningsmålinger og svarer at meningsmålinger er ikke valg. Hvor stor vekt skal vi egentlig legge på meningsmålingene?

– Enkeltmålinger skall vi alltid ta med en klype salt. Det er alltid feilmarginer på et par prosent opp og ned. Det jeg og andre valgnerder som følger med på dette er opptatt av, er gjennomsnittsmålinger, eller det som på engelsk kalles poll of polls. Det som er interessant er å se når nasjonale trendskifter skjer, sier Erlend Jordal.

Erlend Jordal er ukens gjest i Lunsj med Lars. I bakgrunnen: Sjefredaktør Lars Helle og kommentator Hilde Øvrebekk.

Han har gjest i ukens Lunsj med Lars. Jordal har mange års fartstid som Høyre-politiker lokalt og nasjonalt og har statsvitenskaplig bakgrunn. Meningsmålingene og forskjellen på målinger og valg er blant temane i ukens podkast.

– Ved forrige stortingsvalg lå MDG på denne tiden an til å få ni representanter inn, men da valgdagen kom, var det ganske mange velgere som ombestemte seg og stemte på noe helt annet, sier Aftenblad-kommentator Hilde Øvrebekk.

Men hva er det som avgjør hvilket parti velgerne gir sin stemme? Er det partienes fanesaker, ideologi eller samarbeidspartnere som avgjør hvem velgerne gir sin stemme?

En annen ting som kan spille inn når velgerne går til valgurnene, er persongalleriet i de ulike partiene. Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, er et eksempel på det.

– Det skjedde noe før 2017-valget. Jeg tror de fant en nøkkel til hvordan de skulle kommunisere og bruke Vedum best mulig. Den nøkkelen de fant våren og sommeren 2017 har de holdt på siden da, det tror jeg har bidratt til at de har lyktes med prosjektet sitt, sier Jordal.

I Rødt har førte Bjørnar Moxnes sitt mistillitsforslag Sylvi Listhaug i mars 2018 til at pilene pekte oppover for partiet.

– Han er flink til å snakke for seg og treffer nok det publikummet han vil treffe. Selv om han forenkler løsningene, får han satt det på spissen og jeg vil tro en del stemmer på Rødt på grunn av ham, sier Aftenblad-kommentator Hilde Øvrebekk.

Hør mer godt lydinnhold i Aftenblad-appen (trykk på Podkast-knappen nederst i appen). Her kan du laste ned Aftenblad-appen fra Appstore (iOS) eller Google Play (Android).

Du finner også denne podkast-serien på Spotify, Apple eller i din foretrukne podkastapp.

Hør tidligere episoder av Lunsj med Lars:

Publisert:
 1. Podkast
 2. Lars Helle
 3. Stortingsvalget 2021
 4. Stortinget
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Den drapssiktede fra Kongsberg bodde i Stavanger

 2. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 3. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 4. Startet tilbud de savnet selv: – Kjemperespons

 5. Støre åpner for å etablere et eget sokkeldirektorat

 6. – Elever, lærere og foreldre opplever skolene som forskjellige