Overgrepsmann (75) overføres til tvungent psykisk helsevern

SANDNES: 75-åringen som i september i fjor forsøkte å bortføre en prostituert kvinne i Sandnes, kan ikke straffes.

I 2010 ble den nå 75 år gamle mannen dømt til 6 års forvaring. Nå dømmes han til overføring til tvungent psykisk helsevern.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En 75 år gammel mann fra Rogaland er i Jæren tingrett dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Retten finner at det er betydelig tvil om tiltalte var tilregnelig da han natt til 16. september i fjor forsøkte å bortføre en kvinne fra Langgata i Sandnes. Derfor kan han ikke straffes.

LES OGSÅ: 74-åring risikerer ny forvaringsdom

I den ferske dommen fra tingretten pekes det samtidig på at det er nærliggende fare for at mannen på ny vil begå alvorlige forbrytelser som krenker eller utsetter andres liv, helse eller frihet for fare. Tiltalte, som flere ganger er dømt for voldtekt, overføres derfor til tvungent psykisk helsevern.

- En misforståelse

Bortføringsforsøket skjedde like utenfor Det lille pensjonat. Tiltalte visste at flere prostituerte kvinner var bosatt her, og da fornærmede kom kjørende i taxi, tok han ifølge dommen tak i henne. Deretter forsøkte 75-åringen å dra henne med seg til hans bil, som sto parkert på den andre siden av gaten.

LES OGSÅ: Voldtektforbryter ble løslatt ved en glipp

Fornærmede trodde først at tiltalte var politimann, men forsto etter hvert at det ikke kunne være tilfellet. Hun klarte å vri seg løs fra mannens grep, og kom seg inn i taxien igjen. Taxien kjørte et stykke før den stanset og sperret gaten for 75-åringen, som kom kjørende bak. Fornærmede løp fra stedet og gjemte seg i en busk til en ordentlig politipatrulje kom og fant henne.

Les også

69-åring dømt for flere overgrep mot psykisk utviklingshemmet

Tiltalte selv forklarte i retten at det hele berodde på en misforståelse. Han hadde sovet i bilen den natten, men sov dårlig og besluttet å kjøre til Det lille pensjonat for å treffe en venn. Han forklarte videre at han trodde at fornærmede var denne vennen, og at han tok henne i hånden. Deretter slapp han da han forsto at hun ikke var den han trodde og at hun også så redd ut.

Hvorfor tiltalte hadde strukket opp sperrebånd foran inngangsdøren til Det lille pensjonat, hvorfor han hadde på seg refleksvest og hvorfor han kjørte etter taxien da kvinnen flyktet, hadde han ingen forklaring på.

Gjentakelsesfare

Flere av dem som vitnet under rettssaken fortalte at 75-åringen ga seg ut for å være politi. Blant annet skal han ifølge dommen ha vinket den første politipatruljen forbi plassen da de ankom. I forbindelse med en annen forbrytelse, ga han seg ut for å være brannmann. Det var i forbindelse med en voldtekt på Storhaug i Stavanger.

Les også

Taxisjåfør kjørte med kunde på taket - hevder han handlet i nødverge

I desember 1994 ble tiltalte dømt i Høyesterett til 2 års fengsel for to voldtekter. Det ble funnet bevist at han kom i kontakt med de fornærmede da han kjørte rundt i sin bil for å tilby kvinner skyss hjem. I 2005 ble han på ny dømt i Høyesterett. Denne gangen til 3 års fengsel for å ha voldtatt en prostituert kvinne i Stavanger.

I 2010 ble han i Dalane tingrett dømt til 6 års forvaring med en minstetid på 4 år for å ha voldtatt sin daværende kjæreste. Ila fengsel og forvaringsanstalt innstilte på å forlenge forvaringen da man mente at gjentakelsesfaren for alvorlige seksualforbrytelser fremdeles var høy og reell.

Statsadvokaten fikk imidlertid aldri sendt begjæringen om forlengning før det var for sent. Dermed ble 75-åringen løslatt uten vilkår i 2016. Bortføringsforsøket skjedde et halvt år senere.

Mangler empati

75-åringen erkjente ikke straffskyld da den nye rettssaken mot ham startet. Etter bortføringsforsøket kjørte han til Lura og parkerte. Derfra gikk han til et hotell og spiste frokost. Han glemte hvor han hadde satt bilen og ringte derfor politiet for å melde den stjålet.

Kort tid etter ble han pågrepet av politiet, som mistenkte at han sto bak nattens bortføringsforsøk.

Flere av dem som har vurdert 75-åringen, blant annet rettsoppnevnte sakkyndige og helsepersonell, mener at han har manglende empati og at han bagatelliserer det han er domfelt for. Retten mener at tiltalte også bortforklarer og bagatelliserer hendelsen i Langgata.

Etter voldtekten som dannet grunnlaget for forvaringsdommen, skrev tiltalte et brev til fornærmede, hvor han uttrykte at han håpet de to kunne være venner og at Jesus har en plan med alt som skjer.

Hensyn til samfunnsvernet

Kort tid etter pågripelsen ble 75-åringen innlagt på psykiatrisk avdeling ved SUS. I en rapport fra SUS vurderes pasienten som et høyrisikotilfelle for voldresidiv uavhengig av alder så lenge han har et fysisk og kognitivt funksjonsnivå som muliggjør gjennomføring.

Les også

Tenåringsgutter får erstatning etter strafforfølging

«Følgelig skal oppfølging og håndtering av voldsrisiko ha høy prioritet», står det i rapporten, hvor det «ikke kan understrekes nok» hvor viktig adekvat inntak av medikasjon, søvnrutiner og stemningsleie er for 75-åringen.

I den nye dommen skriver tingrettsdommer Ingrid Håvarstein Eldøy at retten finner det klart at det er nødvendig av hensyn til samfunnsvernet å idømme tvungent psykisk helsevern.

Får erstatning

En enstemmig rett dømmer 75-åringen videre til å betale den fornærmede kvinnen 20.000 kroner i erstatning. Videre dømmes tiltalte til å tåle tap av førerretten til førerkortpliktig motorvogn for alltid. Det vises til at bilen, som flere ganger før når det gjelder 75-åringen, ble brukt i forbindelse med en kriminell handling.

– Min klient er fornøyd med oppreisningserstatningen. Det viktigste for henne var å bli trodd av retten, sier advokat Odd Inge Lura i TP Advokatfirma DA.

Lura var den fornærmede kvinnens bistandsadvokat.

Publisert: