Næringsforeningen vil flytte deler av UiS

Leder i studentorganisasjonen STOR, Eirik Faret Sakariassen, er lei av det han kaller helt urealistiske forslag om å flytte UiS. Norwegian Property foreslår å flytte UiS til Forus, mens Harald Minge i Næringsforeningen vil flytte deler av universitetet.

Publisert: Publisert:

Her er bildet som viser at Stavanger sentrum er altfor lite til å huse UiS-området på Ullandhaug.

Denne artikkelen er over syv år gammel

Forfatter Tore Renberg mener at det var en kardinaltabbe å flytte UiS til Ullandhaug. Han mener Stavanger sentrum er det eneste riktige stedet for universitetet. Onsdag kastet eiendomsutvikler Norwegian Property (NP) seg inn i lokaliseringsdebatten da selskapet plasserte UiS inn i sine gigantplaner for nye Forus. Det provoserer STOR-leder Eirik Faret Sakariassen.

— Dette forslaget er, om mulig, enda dårligere enn ideen om å flytte UiS til sentrum. Jeg lurer på om de på ramme alvor mener dette. Vet de hvor stort dette området er, spør en provosert Sakariassen. Han mener lokaliseringsdebatten er feil bruk av tid.

— Debatten er på ville veier. Vi må heller fokusere på debatten om å legge bybanen til UiS. Målet må være at det ikke skal føles langt å dra fra til UiS.

UiS dekker hele sentrum

UiS har fått laget en skisse som viser at det 1200 mål store universitetsområdet på Ullandhaug vil strekke seg Rosenberggata (Bjergsted) i nord til Møllegata i sørvest og fra Misjonsveien i vest til Sandsgata/Storhaugveien til sørøst.

— Jeg er lei av denne debatten om å flytte UiS. Det kan nesten virke som det er hipt og stadig vekk foreslå nye steder. Det er ingen områder i denne byen som er stort nok eller som kan måles med det området vi har her oppe, understreker den nyansatte STOR-lederen.

UiS utvider

I dag rommer UiS på Ullandhaug 9000 studenter og 1200 ansatte. Sakariassen peker på at det er planlegges en rekke nye bygg på dagens universitetsområde, deriblant studentboliger, konferansesenter og undervisningsbygg.

— Kursen for utviklingen frem mot 2030 er allerede staket ut. Vi har store ubrukte områder som er under planlegging. Det er flere nybygg på området, og jeg kan på ingen måte se hvordan dette skal lønne seg økonomisk.

Vil ha avdeling på Forus

I dag har UiS avdeling i Bjergsted og på Våland.

Harald Minge, administrerende direktør i Stavanger Næringsforening, mener det er en genial ide å flytte deler av UiS til Forus som del av en næringsklynge.

— Dette er en unik mulighet til å samle næring og utdannelse innenfor olje og gass, som er landets viktigste næring. Det er helt avgjørende med et godt samarbeid for den videre utviklingen av fagfeltet, sier Minge.

Han forteller begeistret om næringsområdet Kista utenfor Stockholm som har gjort nettopp dette.

- Olje og gassvirksomheten styrket

— To av byens universiteter er representert i en næringsklynge sammen med alle de viktigste teknologibedriftene i Sverige. Dette har blitt et stort næringssenter som gir en unik mulighet for nettverksbygging, forteller Minge.

Og fortsetter.

— Jeg tror olje og gassvirksomheten her i distriktet hadde blitt styrket med UiS til stede. Det er en spennende tanke å koble sammen et miljø på denne måten. Vi bør hente erfaring fra hvordan dette har fungert andre steder.

Men Minge forstår at forslaget om å flytte hele UiS skaper reaksjoner.

— Jeg synes det er for drastisk å flytte hele universitetet, men en avdeling ville vært veldig fornuftig. Jeg forstår at UiS ikke kan flytte rundt over alt, men et tydelig tyngdepunkt innenfor olje- og gassområdet hvor vi skal være best er fornuftig. Det må jo aldri være noen tvil om at Ullandhaug er hovedområdet, understreker han.

276855.jpg Foto: Anders Minge

34490.jpg Foto: Fredrik Refvem

Publisert: