Her åpnes Rogalands første rene bussvei

Nå mangler bare passasjerene.

Publisert: Publisert:

Med god hjelp fra Max (4) og resten av Risnes og Tananger barnehage sto fylkesordfører Janne Johnsen (H) og Sola-ordfører Ole Ueland (H) fredag for den offisielle åpningen av bussveien mellom Jåsund og Myklebust. Foto: Cornelius Munkvik

  • Cornelius Munkvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er en stor dag. En historisk dag, sier fylkesordfører Janne Johnsen (H) og smiler bredt.

Hun sitter på bussen som snart skal svinge inn på den nye bussveien mellom Myklebust og Jåsund i Sola kommune. Snart skal den bli offisielt åpnet av nettopp fylkesordføreren.

— Dette er første gang vi bygger ut infrastrukturen til kollektivtrafikken først. Her i området skal det innen 2040 komme 3000 nye boliger. Når folk begynner å flytte inn i den nye bydelen er et godt kollektivtilbud allerede på plass, sier Johnsen.

Skaper gode vaner

Sola-ordfører Ole Ueland var også en fornøyd busspassasjerfredag ettermiddag. Med tiden skal bussveien legges videre til Revheim og Madla.Dermed blir det bussvei hele veien fra Tananger til Stavanger sentrum.

— Alt ligger til rette for at dette vil bli den prioritertekjøreveien til Stavanger. At bussveien er på plass allerede før folk flytterinn i området er meget bra. Dette vil skape gode bussvaner, tror ordføreren.

Vedtaket om bussveien ble fattet i 2008. Fem år etter er denet faktum.

— Det er mye snakk om bussveier. Her har vi faktisk klartdet, sier Ueland fornøyd.

Prosjektet koster rundt 50 millioner kroner.Regningen har Rogaland fylkeskommune tatt sammen med de private utbyggerne iområdet.

Ingen unnskyldning

Sola-ordføreren håper at bussveien kan føre til at folkslipper å kjøpe bil nummer to.

— Kanskje noen husholdninger klarer seg helt uten bil nå nårbussveien er på plass, sier Ueland, som får støtte av fylkesordføreren.

— Folk som bosetter seg her har få unnskyldninger for ikke åta bussen. Det måtte være om de skal til en plass bussen ikke går, sier Johnsenidet hun går av bussen midt på den nye bussveien.

Her har barna i Risnes og Tananger barnehage tattoppstilling og snart stemmer de i en sang som passer godt for anledningen.

«Hjulene på bussen de går rundt og rundt».

Til etterfølgelse

Etter taler,sang, snorklipping og mange godord, bar det tilbake i bussen. Sjåfør for dagen,Tor Arild Sande, som er leder i trafikk og infrastruktur i Boreal, hadde ogsåmye fint å si om veien hvor Risa ogStangeland Maskin har vært entreprenører.

— Veien erflott og den fungerer slik den skal. Vi er ikke bortskjemt med at det legges sågodt til rette for kollektivtrafikken, sier Sande.

FylkesordførerJohnsen mener at det samme bør gjøres andre plasser.

— Dette er eteksempel til etterfølgelse for blant annet Sandnes Øst. Kollektivtrafikken børvære på plass tidlig, sier Johnsen, som har klippet mange snorer i det siste.

— I løpet avfå uker har vi åpnet kollektivbro over motorveien, gang- og sykkelsti mellomTjelta og Hellestø og sykkelvei mellom Skadberg og Forus. Torsdag åpnet viT-forbindelsen, i dag åpnet vi bussveien og om en uke åpner vi bussfeltene delto mellom Hillevåg og Mariero, sier fylkesordføreren og fortsetter:

— Dette viserat det skjer utrolig mye og på et bredt spekter. Vi har ingen grunn til åskjemmes her i Rogaland, sier Johnsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nytt smittetilfelle i Sandnes

  2. DN: Flere smittet på fest hjemme hos smittevernoverlege

  3. NRK: Prisen på munnbind sjudoblet

  4. Sterke reaksjoner etter skrekkvelten: – Hvert eneste ben i ansiktet er brukket

  5. Vi spiser mye mer importert frukt enn norsk. Det ønsker Ryfylke å gjøre noe med

  6. Bergelands­tunnelen blir stengt fra mandag til jul: – Veldig omfattende oppgradering

  1. Sola