550 nye boliger ved Sandvedparken

Forsøket på å forvandle industri til boliger ved Sandvedparken har tatt 17 år fra idé til handling. Nå går det mot 550 nye boliger.

Publisert: Publisert:

Slik blir det nye boligområde i Sandvedparken. Foto: EDER BIESEL ARKITEKTER

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sandvedparken er en del av et grøntområde på 3,5 kilometer som strekker seg fra Sandnes sentrum til Stokkelandsvatnet på Ganddal.

Gjennom parken renner også Storåna. Deler av elven ligger i dag inngjerdet innenfor det som tidligere var et industriområde i Åsedalen.

– Jeg synes det er et spennende prosjekt. Når du ser hvordan området ser ut nå, er det en fordel at noe skjer. Det er et gammelt industriområde som blir utbygd med boliger, og jeg tror det blir en oppgradering og berikelse for parken, sier leder Inger-Lise Erga (Frp) i utvalg for byutvikling.

Når det gamle industriområdet blir omgjort til boligområde, skal det offentlige parkdraget gjennom området oppgraderes og legges om slik at det følger elven.

Kjetil Thulin, daglig leder i Åsedalen Boligpark AS, har ansvaret for utviklingen av det 100 mål store området. Han er klar for å komme i gang etter 17 år i støpeskjeen.

Starter salget i 2018

– Vi har måttet tygge det godt, men det er forståelig når dette er et så stort område med 550 boliger. Vi tror nå timingen er god av flere grunner. Det har vært lite boliger til salgs i dette område, og vi ser tendenser til at markedet snur, sier Thulin.

Med endelig godkjennelse i bystyret, er han klar for å legge første byggetrinn ut for salg i første kvartal neste år.

Her er området som skal bygges ut. Foto: Spector

– Vi begynner med rundt 60 enheter, så starter vi byggingen når 60/70 prosent av disse er solgt. Område er delt i fem ulike soner og vi ser for oss at det tar 6-8 år før alt er ferdig utbygd, sier Thulin.

Han tror kort vei til jernbanen og til Sandnes sentrum vil gjøre området attraktivt.

– Vi prøver å bygge opp et nybyggerfelt med stor barnehage og kort vei til skoler i nærområdet.

Diskusjon om sol

Både politikere og administrasjonen har vært spesielt opptatt av to ting; solforhold og parkdrag.

– Parkdraget er godt ivaretatt med en bredde på 46 meter og en lengde på cirka en kilometer. Vi mener at bekymringen for solforholdene ikke har rot i virkeligheten. Jeg forstår at dette er viktig for politikerne, men faktum er at de fleste leiligheter har sol på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb. Området er en dal, men den er ikke veldig dyp. Noen områder har mer sol enn andre, men ingen leiligheter er helt uten sol, hevder Thulin.

Kjetil Thulin, daglig leder i Åsedalen Boligpark AS.

Det gamle industriområdet i Åsedalen mellom Jærveien og jernbanelinjen har lenge vært utpekt som et framtidig boligområde. I 2000 ba daværende grunneier Grann Graveren kommunen om å få omregulere området til boliger.

En kronglete vandring mellom fylkesmannen, kommunen og utbygger førte til at planen ble lagt i en skuff i 2008. Tre år seinere førte behovet for boliger til at kommunen selv ba om utbygger børste støv av boligplanene.

Store endringer

Underveis i prosessen er blokkene blitt lavere, boenhetene færre og parken grønnere. 675 boenheter er redusert til 550 boliger, leiligheter og rekkehus. I nordre ende er to etasjer er kappet av boligblokkene slik at de høyeste blir på sju etasjer blant annet for å sikre gode solforhold i parken.

Rådmannen anbefaler å godkjenne forslaget, og utvalg for byutvikling gikk enstemmig inn for planen på forrige møte. Nå gjenstår siste runde i bystyret 24. april før utbygger kan stikke spaden i jorden.

Foto: EDER BIESEL ARKITEKTER

En av utfordringene har vært å sørge for gode solforhold på uteplasser for alle boligene som er planlagt. En femtedel av boligene oppfyller ikke regionplanens- og kommuneplanens krav til gode solforhold. For noen av boligene kompenseres det med takterrasser. Politikerne i utvalg for byutvikling likte det de så, men flere var opptatt av at flere av leilighetene ikke får sol.

– Dette blir et fint område, men jeg henger meg opp i manglende solforhold. Folk bør vite hva de kjøper, sa Bjørg Riska Josefsen (KrF).

– Område blir fantastisk. Vi kan ikke snakke det ned på grunn av noen mørke leiligheter, mente Olav Birkeland (H).

Foto: Tommy Ellingsen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

 3. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

 4. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 5. Viking-helten fortsatt taus om fremtiden: – Vil ikke tenke på det nå

 6. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

 1. Sandvedparken
 2. Byutvikling
 3. Sandnes sentrum
 4. Bolig
 5. Boligmarkedet