Her skal alle få være med og leke

Figgjo barnehage jobber forebyggende for å avverge mobbing. Noe av det viktigste er å lære om hvordan man er venner.

Publisert: Publisert:

Oline Andersen (4), Natalia Dobrowolska (5) og Vanessa Ceban (6) er gode venner og leker sammen i barnehagen. Foto: Jon Ingemundsen

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Styrer Astrid Sandvik i Figgjo barnehage. Foto: Jon Ingemundsen

– Hvis noen ikke får være med, sier vi det til de voksne. Da kan de voksne snakke med dem og de må si unnskyld, sier Anker Andreas Hetland (6).

På avdelingen hans, Flintbyen, i Figgjo barnehage har de en stor plakat hengende på veggen. Der står ordet «venner» og rundt ordet står barnas assosiasjoner til vennskap: «Gi klem,» «sitte sammen i samling,» «holde i hånda,» «ikke krangle,» «ikke erte,» «ikke herme» og «sykle sammen» i tillegg til mange andre aktiviteter.

LES OGSÅ:

Les også

Barnehager til kamp mot mobbing

Anker Andreas Hetland (6), William Nilssen (5) og Vanessa Ceban (5) Foto: Jon Ingemundsen

Forebygge

De siste to årene har barnehagen vært spesielt opptatt av å forebygge mobbing og begynnende mobbeadferd. De har, sammen med flere andre barnehager, en nedskrevet plan for å forhindre mobbing.

– Det er mer forebyggende enn at vi snakker om ordet mobbing. Vi snakker om det å være glade sammen, leke sammen, få venner, være positive, sier pedagogisk leder Anne-Brit Lende Klingsheim.

– Det er også viktig for oss å skape positive opplevelser i gruppa. Når de gjør noe kjekt sammen, får de lyst til å gjøre det en gang til og blir mer sammensveiset, sier hun.

– Har dere sett eksempler på mobbing i barnehagen?

– Vi har ikke hatt noen alvorlige mobbesaker. Det som kommer nærmest mobbing i vår aldersgruppe er utestengning, at noen ikke får være med, sier styrer Astrid Sandvik.

– Vi må erkjenne at dette er noen mønstre som starter allerede i barnehagen og det viser seg at de tar det med i skolen.Derfor tenker at det er viktig å lære barna å få gode relasjoner til hverandre, sier Sandvik.

– Allerede i avdelingen fra tre til fire år må du være oppmerksom på dette, for det begynner så tidlig. Det kan være at barna sier: «du får ikke være med» eller «bare meg og deg,» sier Sandvik.

Pedagogisk leder Anne-Brit Lende Klingsheim vever med William Nilssen (5). Foto: Jon Ingemundsen

Bursdag

Gjennom planen har barnehagen konkrete prosedyrer for hvordan de håndterer mobbesaker, for eksempel når og hvordan de informerer foreldre. De er også opptatt av å oppmuntre foreldre til å inkludere.

– De må være bevisst for eksempel når de inviterer til bursdag. Vi tar det opp med dem hvis vi mener at det, etter vårt begrep, mangler en invitasjon. Det er utrolig viktig, sier de.

– Videre er det også viktig at de inviterer flere forskjellige barn hjem til seg, og passer på at det ikke er noen som aldri blir invitert.

I tillegg har personalet snakket med foreldrene om hvor viktig det er å snakke positivt om andre.

– Foreldrene overfører til barna måten de snakker om andre på. Barna tar det kanskje med seg i barnehagen og sier «å, for en stygg kjole du har,» eller lignende. Hvis det barnet får med seg flere og det genererer en negativ følelse hos den de snakker til, kan det balle på seg, sier de.

Snakke sammen

På veggen inne på avdelingen Flintbyen, henger det et bilde av to som leker sammen i sandkassen og en som står utenfor og ser på. Bildet er samtaletema i gruppa.

– Vi snakker om hvordan det føles ikke å få være med, og det kommer gjerne fram at noen har opplevd det samme. Da snakker vi om det og øver på å fortelle hvordan man har det. Vi jobber også med å si ifra hvis noe ikke er greit, sier Klingsheim.

Alle de kommunale barnehagene i Sandnes har i sin internkontrakt at de skal lage en plan for å motvirke mobbing i barnehagene.

– Vi er ute i disse tider og går gjennom hvordan de jobber og om de når målene sine, sier Gudrun Scanke Eriksen, rådgiver i Oppvekst barn og unge i Sandnes kommune.

– Det er blitt mer oppmerksomhet rundt mobbing i barnehagene, og flere barnehager har vært på foredrag om dette.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppretter sikkerhetssone på 700 meter og stenger trafikken inn mot E39

 2. Overgrepssaken på Lye: Politiet ønsker kontakt med gutt som satt på denne steinen

 3. «Snakk om å svare på tiltale, Berntsen»

 4. Brann i container i Mekjarvik - fare for spredning til bygg

 5. Kampen om p-plassene: Ikea tapte i retten

 6. For to år siden brukte Tonning 190.000 kroner på nytt bad. Nå risikerer han å måtte rive det

 1. Figgjo
 2. Mobbing