Stavanger kommune svært bekymret for Blidensol

Vanlige spilleregler mellom ledelse og styre ser ut til å være satt til side på Blidensol, mener kommunaldirektør Per Haarr. Han reagerer på at en mellomleder ble bedt om å gå under fredagens årsmøte.

En mellomleder fikk beskjed om at han kunne gå fra jobben sin under fredagens årsmøte ved Blidensol sykehjem.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fredagens årsmøte ved Blidensol sykehjem har gjort sterkt inntrykk på Per Haarr, kommunaldirektør i Stavanger kommune. Den omtalte hijab-saken har tidligere ført til at kommunen vurderer å heve driftsavtalen med sykehjemmet. Det er ytterligere aktualisert nå.

Les også

- Rabaldermøte på Blidensol

Kommunaldirektør Per Haarr er svært urolig over utviklingen ved Blidensol sykehjem. Konsekvensen kan bli at kommunen hever avtalen.

– Vi er ikke ferdig med den vurderingen. Det som har skjedd på årsmøtet, gir grunn til ytterligere bekymring. Vi stiller spørsmål ved om Blidensol drives innenfor gjeldende regelverk. Vi registrerer eksempelvis Arbeidstilsynets tilbakemelding til styret og måten ledelsen er blitt omtalt på, sier Haarr.

Les også

Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur

På årsmøtet fikk, etter det Aftenbladet greide å observere, om lag 15 ansatte som hadde meldt seg inn i eierforeningen Pleiehjemsforeningen ikke lov til å stile på møtet og avgi stemme. Grunnen var at de angivelig hadde meldt seg inn etter at det var innført inntaksstopp. På forhånd var det varslet et mistillitsforslag mot sittende styre.

Fikk beskjed om å gå fra jobben

Det var også flere som stilte med skriftlige fullmakter. Disse fikk ikke adgang til møtet som foregikk bak fysisk låste dører. Tidligere styremedlem og en av to som fremmet mistillitsforslaget, Karen Hirth Thorsen, karakteriserte årsmøtet som «uverdig».

Per Haarr sier han har fått flere tilbakemeldinger på avviklingen av dette møtet.

– En av tilbakemeldingene går på at en av lederne ved sykehjemmet nærmest fikk beskjed om å gå fra jobben sin i møtet. Det er ikke i tråd med Stavanger kommunes spilleregler for personalhåndtering, sier han.

Arbeidstilsynet har også refset driftsstyret ved Blidensol og skriver at det overstyrer ledelsen, både når det gjelder daglig drift og HMS-arbeid, og at dette gir uheldige konsekvenser for arbeidsmiljøet.

Les også

Blidensol-styret får refs av Arbeidstilsynet

– Vi ser at problemene på Blidensol har utviklet seg på en bekymringsfull måte og er urolige for at styret ser ut til ikke å følge arbeidsmiljølovens regelverk og heller ikke likestillingsloven. Dybden og bredden i problemene ser ut til å ha økt. Vi er derfor fortsatt nødt til å vurdere forholdet til Stavanger kommune som avtalepart, sier kommunaldirektøren.

Driftsavtalen mellom kommunen og Blidensol strekker seg mange år fram i tid, men dersom kommunen hever avtalen, skjer det med øyeblikkelig virkning.

– Jeg reagerer også på at flere ønsket å melde seg inn i Pleiehjemsforeningen, men ble nektet adgang til årsmøtet. Regien fra styret virker svært styrt og ikke i tråd med vanlige spilleregler. Det samme gjelder håndteringen av fullmakter som heller ikke ble akseptert, sier Haarr.

– Han var illojal

Medlem av driftsstyret, Thomas Middelthon, svarer slik på spørsmål om hvorfor en mellomleder fikk beskjed om at han burde vært oppsagt under årsmøtet:

– Det var jeg som ga den beskjeden. Han stemte for å kaste hele styret. Når en ansatt til de grader er illojal og stemmer for å kaste styret, da har han diskvalifisert seg selv, sier han.

Middelthon mener i tillegg at Per Haarr bør avvente avgjørelsen om å heve driftsavtalen til hijabsaken er vurdert i Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Les også

 1. Blidensol-styret viker ikke for kommunen

 2. Når jeg hører medlemmer ved Blidensol si at de er flaue for å si hvor de jobber, har driftsstyret en kjempeutfordring

Publisert:
 1. Stavanger kommune
 2. Arbeidstilsynet
 3. Hijab
 4. Sykehjem
 5. Arbeidsmiljø

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 3. Gjorde nazihilsen i retten

 4. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 5. Trafikknedgang for Høgsfjord-sambandet

 6. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente