Borgli topper lønningslista: - Bra med åpenhet rundt dette

Ingen av politikerne i Sandnes eller Stavanger tjener bedre enn Pål Morten Borgli i Frp. Varaordføreren i Sandnes får 1.506.797 kroner for å være politiker.

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) er sentral politiker både på kommunenivå og fylkesnivå. Det viser igjen på lønnsslippen.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Joda, jeg har til salt i grøten, innrømmer Borgli.

En gjennomgang av frikjøp, honorarer og politiske styreverv til 27 toppolitikere i Sandnes og Stavanger viser at Borgli troner øverst på inntektstoppen. Han er tett etterfulgt av høyrepolitiker John Peter Hernes i Stavanger, som får 1.492.269 kr. for å være politiker. Begge tjener mer enn sin egen ordfører.

– Jeg er heldig som får lov til å være politiker på fulltid. Det er jo dette jeg liker best. Men det koster. Du må være pålogget hele tiden. Jeg har ikke tid til å ha kjæreste. Det er ingen som holder ut med dette tempoet, smiler han.

Slik er politikernes lønn satt sammen:

Les også

Slik lønnes politikerne

Borgli har rigget seg til på ordførerens kontor for anledningen. Når Wirak er på ferie, smetter han raskt over gangen.

– Bra med åpenhet

– Det er så fryktelig dårlig luft inne hos meg. Her er det mye bedre plass, bedyrer han.

Borgli skjenker kaffe, byr på twist og lener seg tilbake i stolen. Han gjør seg klar til den kjipere delen av jobben som politiker; stille opp for pressen nesten uansett anledning.

Pål Morten Borgli legger ikke skjul på at han har til salt i grøten og litt til, for å være politiker på toppnivå.

– Jeg var ikke klar over at jeg lå så høyt, men det er bra med åpenhet rundt dette. Det skal ikke være en hemmelighet hva vi folkevalgte tjener. Noen synes sikkert at vi ikke fortjener lønna, mens andre mener vi burde hatt mer, tror han.

SAKEN FORSETTER UNDER GRAFIKKEN:

– Kan politikere bli oppfattet som en elite, all den tid dere tjener mer enn folk flest?

– Ja, jeg tror en sak som dette vil få folk til å tenke at vi tjener godt. Men mange vet at vi bruker utrolig mye tid på denne jobben. Vi tjener mer enn en gjennomsnittslønn, men jeg tror ikke vi skal begynne å telle timer. Det finnes jo heller ikke en mer utrygg jobb enn det å være folkevalgt, svarer han.

Varaordføreren er kjent for å være der det skjer, enten det er Blink-festival i Sandnes, møte med frustrerte innbyggere, en butikk som skal åpnes, møte i bystyresalen eller i fylkeskommunen.

– Arbeidsdagen begynner egentlig klokken 22 på kvelden når e-avisen til Aftenbladet kommer. Da leser jeg meg opp på nyhetene. Så er det opp seinest klokken 6.30 før det går i ett frem til 21 på kvelden. Jeg pleier å være i seng til klokken 01.

– Men jeg får tid til døtrene mine og litt fotball mellom slagene, legger han til.

Vikar i fylket

Siden april i fjor har Borgli vært vikar for partikollega Terje Halleland i fylkesutvalget. Et verv som har gitt han nærmere 200.000 kroner ekstra i inntekt det siste året og som forklarer hvorfor han topper listen over de best betalte politikerne (se grafikk).

– Det har vært krevende å kombinere et så tung verv med jobben som varaordfører. Det skal bli godt å bli ferdig.

Les også:

Les også

Stavanger bruker mest på politikere

Borgli trer ut av vervet 1.mai når Halleland er tilbake fra jobben som konstituert statssekretær i Landsbruks- og matdepartementet.

Borgli har 100 prosent lønn som varaordfører i Sandnes. I tillegg er han frikjøpt 20 prosent som nestleder i fylkesgruppa til Frp.

– Hvordan er det er mulig å være frikjøpt 120 prosent?

– Dette handler om interne fordelinger i Frp. Det er slik fylkesgruppa har valgt å fordele midlene. Det kan godt hende at noen reagerer på det, sier Borgli.

Han har vært frikjøpt som politiker på fulltid siden 2010. Før det jobbet han som salgsingeniør i Seabrokers.

Flere heltidspolitikere

I dag jobber fire av representantene i bystyret i Sandnes fulltid som politiker. I tillegg til ordfører og varaordfører, har Arne Buchholdt Espedal og Annenlin Tangen i Ap 100 prosent politikerlønn. Alle partienes gruppeledere, bortsett fra Høyres Thor Magne Seland, er frikjøpt 50 prosent eller mer.

– Det har vært et uttalt ønske å få flere heltidspolitikere i Sandnes. Det gjør oss mer tilgjengelige. Det er viktig for kommunen at vi har et politisk miljø, mener Borgli.

Ordfører og varaordfører er de eneste politikerne som ikke mottar ekstra honorar for å sitte i bystyret, formannskap og andre kommunale utvalg. De andre politikerne mottar honorar for alle styrer og utvalg i kommunen. En heltidspolitiker får for eksempel ekstra betalt for alle politiske møter bortsett fra interne møter. (Beløpene for mindre utvalg er ikke tatt med i grafikken).

Borgli mener god lønn og gode ordninger er avgjørende for å få folk til å ofre seg for politikken.

– Skal du få flinke folk, er det viktig med gode ordninger. En en fulltidspolitiker har vel omtrent det samme som en stortingspolitiker og jeg kan lover deg at det er minst like mye jobb, argumenterer Borgli.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Pål Morten Borgli
 3. John Peter Hernes
 4. Lønn
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 2. Trafikknedgang for Høgsfjord-sambandet

 3. – Vulkanutbruddet og tsunamien er en katastrofe uten sidestykke

 4. Viking tar med ung storscorer til Spania

 5. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

 6. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente