Jenta døde få dager før Stavanger starter omfattende vaksinering

Den 18 år gamle jenta døde dager før Stavanger kommune starter opp med meningokokk-vaksinering av 5000 elever i videregående skoler.

Publisert: Publisert:

Elever fra St. Olav videregående skole fikk onsdag ettermiddag forebyggende antibiotika i tilfelle de er smittet. Neste uke får de tilbud om gratis vaksine. Foto: Kristian Jacobsen

Stavanger kommune vedtok tidligere i høst å tilby alle elever ved byens videregående skoler vaksine mot meningokokk-bakterien, som er årsak til smittsom hjernehinnebetennelse.

Tusenvis av vaksiner er kjøpt inn og kommunen har ansatt helsepersonell til å gjennomføre vaksineprogrammet. Vaksineringen starter denne uken.

Om vaksinen kunne forhindret utbruddet hos jenta er det ingen som kan svare på.

– Den innkjøpte vaksinen dekker ikke alle, men de viktigste variantene av meningokokk-bakterien, i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, sier fungerende helsesjef Marit Johanne Anda i Stavanger kommune.

Vaksinen gir ingen garanti mot utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse, men reduserer risikoen betydelig.

– Meningokokk-bakterien er en del av den normale bakteriefloraen hos oss. Undersøkelser viser at cirka 10 prosent av befolkningen har bakterien, noe høyere hos ungdom. Svært sjelden bryter det ut i sykdom, opplyser Anda.

Elevene ved St. Olav videregående skole, hvor den 18 år gamle jenta var elev, skal etter planen vaksineres i begynnelsen av desember.

– Dette dødsfallet endrer ikke planene for vaksinering, sier Marit Johanne Anda.

Les også

18-årig jente døde av smittsom hjernehinnebetennelse

Les også

Tilbyr antibiotika til St. Olav-elever

En rekke elever hadde møtt opp i skolenes kantine onsdag ettermiddag for å få forebyggende antibiotika. Elevene hadde vært i samme klasserom som jenta, eller vært i kontakt på annen måte.

– Hovedregelen er å gi antibiotika til husstandsmedlemmer eller andre med tilsvarende tett kontakt. Vi har valgt å tilby forebyggende behandling til flere enn kanskje strengt tatt nødvendig. Det er vanskelig å skille hvem som er tett på i et klasserom. Det er ingen fare om du vært på samme buss eller hatt friminutt samtidig med jenta, sier fungerende helsesjef.

Det er en tablett som gis til forebyggende behandling.

– Det er ikke behov for noe kur. Det er en sterk tablett som slår ut bakterien i halsen, sier Anda.

Ifølge Folkehelseinstituttet var det 26 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge i 2018.

I perioden 2009–2018 har 25 personer i Norge dødd av sykdommen.

Les også

Elever i videregående skal få gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse

Publisert: