Byvekstavtalen møtte motstand i kommunestyrene

Ny byvekstavtale faller ikke i like god jord i alle kommunestyrene på Nord-Jæren. Både i Sola og i fylkestinget stemte Høyre imot. I Sola kommunestyre gikk et stort mindretall inn for å avvise avtalen.

6. desember signerte partene den fremforhandlede byvekstavtalen. Fra venstre Lone Merete Solheim, fylkesmann; Anita Skauge, direktør i Jernbanedirektoratet; Bjørne Grimsrud, Statens vegvesen; Marianne Chesak, fylkesordfører; Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger; Stanley Wirak, ordfører i Sandnes; Tom Henning Sletthei, ordfører i Sola og Jarle Bø, ordfører i Randaberg.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I Sola manglet de som var imot den signerte byvekstavtalen bare seks stemmer for å velte hele avtalen.

Siden det må være lokal enighet for at innholdet i avtalen skal kunne settes ut i livet, ville regionen gå glipp av belønningsmidler for hundrevis av millioner dersom ett eller flere av kommunestyrene hadde avvist avtalen.

Vedtatt lokalt

De som fryktet at motstanden ville munnet ut i en avvisning av byvekstavtalen kan nå puste lettet ut. For den lokalpolitiske behandlingen er nå avsluttet, og den signerte avtalen er vedtatt i de fire kommunestyrene på Nord-Jæren og i fylkestinget.

I samtlige av de fire kommunestyrene på Nord-Jæren, Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, var det motstand mot byvekstavtalen. Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre stemte imot i alle fire kommunestyrene. De partiene som stemte imot byvekstavtalen, signaliserte samtidig at de ville beholde dagens byvekstavtale og si nei til en betydelig økning av belønningsmilder fra staten.

Slik var motstanden

I Randaberg var disse politiske partiene imot: MDG, Venstre, SV og ett medlem fra KrF.

I Sandnes stemte Venstre, MDG, ett medlem fra FNB, ett medlem fra Frp og to medlemmer fra Høyre imot avtalen.

I Stavanger gikk både Høyre, FNB, Frp og Pensjonistpartiet i utgangspunktet mot avtalen, men stemte subsidiært for avtalen, slik at det under den gjeldende voteringen bare var Venstre, MDG og én uavhengig representant (tidligere Frp-topp Christian Wedler) som stemte mot. Flertallet var derfor 59 for og åtte mot.

I Sola stemte 36,6 prosent av kommunestyret mot byvekstavtalen. Her stemte hele Høyre-gruppen på 12 for å avvise avtalen. Det samme gjorde MDG, Venstre og én representant fra KrF. 15 av 41 medlemmer i Sola kommunestyre stemte imot. Her kreves derfor minst 21 stemmer for å få flertall. Hele FNB-gruppen på 5 stemte for avtalen. Det samme gjorde SV sine to kommunestyremedlemmer.

I fylkestinget stemte Høyre, MDG og Venstre mot avtalen.

Høyre har i flere av kommunestyrene, og i fylkestinget, lagt frem et eget forslag som blant annet inneholder punkter som at Nye Veier skal overta E39-prosjektene Ålgård-Hove og Smiene-Harestad, utvidelse av timeregel på ettermiddagen og kritiske formuleringer mot uspesifiserte kutt på 2 millioner kroner. Men partiet fikk ikke flertall for dette.

Klart for å fjerne rushtidsavgiften

Fylkestinget behandlet byvekstavtalen 11. desember, Sola og Randaberg 12. desember og Stavanger og Sandnes 16. desember.

Det er også flertall for bompengeopplegget for regionen, som i første omgang innebærer fjerning av rushtidsavgiften, halv bomavgift for elbiler og at bommen på bybrua i Stavanger skal snus.

Les også

 1. Byvekstavtalen vedtatt i fylkestinget - vi får ny målemåte for nullvekstmålet

 2. Disse signaturene er verd milliarder

 3. Rushtidsavgiften synger på siste verset

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Stavanger
 3. Randaberg
 4. Sola
 5. Nord-Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati