Større restriksjoner for kollektivtransport, cruiseturisme og utelivsbransjen

Nytt korona-vedtak fra kommunene på Nord-Jæren gir store restriksjoner for utelivsbransjen, kollektivtransport, cruisetrafikken og arrangementer.

Publisert: Publisert:

Onsdag ettermiddag holdt disse ordførerne på Nord-Jæren pressekonferanse. Fra venstre: Tom Henning Sleihei (Sola), Stanley Wirak (Sandnes), Kari Nessa Nordtun (Stavanger) og Jarle Bø (Randaberg). Foto: Jon Ingemundsen

 • Christine Andersen Johnsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er 83 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Vedtaket ble offentliggjort under en pressekonferanse på Rådhuset i Stavanger onsdag ettermiddag. Til stede var ordførerne i de fire kommunene på Nord-Jæren: Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg.

– Sånn som situasjonen nå er i regionen og i landet forøvrig, er det viktig med felles kommunikasjon. Vi har fulgt situasjonen nøye, og beredskapsavdelingene i kommunene møtes flere ganger daglig, sa Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.

I det nye vedtaket fra kommunene på Nord-Jæren strammes det blant annet ytterligere inn på besøksbegrensninger for arrangementer. Tidligere er det gitt begrensninger på maks 500 mennesker samlet. Dette gjelder fortsatt.

– Men nå gjelder også en meldeplikt på arrangement med samlinger på med mellom 50 og 500 mennesker, opplyste Nessa Nordtun.

Elektronisk meldeskjema skal legges ut i løpet av onsdag kveld.

Må kunne holde en meters avstand

– Gjelder dette alle steder hvor det kan samles over 50 personer, som for eksempel utesteder?

– Ja, utesteder som vil gi plass til over 50 mennesker må melde fra om dette, sier Nessa Nordtun til Aftenbladet.

Les også

Korona-utbruddet: Vurderer å stenge eller begrense antall gjester på restauranter og utesteder

Utesteder må uansett redusere sin totale publikumsmasse. Ifølge det nye vedtaket må gjester ved utesteder, serveringssteder og arenaer kunne holde minimum én meters avstand fra andre på utestedet.

Arrangører og deltakere skal etterleve gjeldende arrangementsegler, og er pålagt å sikre at deltakerne kan ivareta god håndhygiene.

Cruise-turister får ikke komme i land

Nytt av vedtaket er også at turister som ankommer havnen i cruiseskip, ikke får forlate skipet. Et identisk vedtak er også gjort i Bergen.

– På grunn av mottaksplikten kan vi ikke nekte skip å legge til kai i havnen, men ingen får altså lov til å komme i land, sier Nessa Nordtun til Aftenbladet.

Les også

Flere cruiseskip til Stavanger i mars: – Er det trygt med tanke på smitte?

I tillegg legges det restriksjoner på kollektivreiser.

I vedtaket står det at «alle som benytter kollektivtransport, skal være særlig oppmerksomme på å følge de personlige hygienerestriksjonene, og ta særlig hensyn til sine medreisende».

Alle restriksjonene i vedtaket gjelder foreløpig inntil 31. mars 2020.

– Situasjonen er ikke ute av kontroll

Sandnes-ordfører Stanley Wirak understreker at kommunene på Nord-Jæren har gått lenger i restriksjonene sine enn anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.

– Det er for at vi skal være føre var, og vi følger denne situasjonen svært tett, sier Wirak. Han sier at situasjonen, til tross for en del smittetilfeller på Nord-Jæren, ikke er ute av kontroll.

Ikke grunnlag for å stenge skoler

Aftenbladet spør om Stavanger kommune har gjort ytterligere vurderinger av skole-situasjonen. Nessa Nordtun sier at dette daglig er et tema på beredskapsmøtene, men at det per i dag ikke er grunnlag for å stenge skoler.

– Det viktigste å gjøre i denne situasjonen er at man viser hensyn til folk rundt seg, og spesielt personer i risikogruppene. Det innebærer å være svært nøye med håndvask og personlig hygiene, sier hun.

Publisert:
 1. Linda Hofstad Helleland åpner pengesekken for Rogaland

 2. Tegnell tar selvkritikk

 3. Flertallet av lærerne klarte ikke å følge opp sårbare elever i hjemmeskole

 4. Undersøkelse: Hver tredje nordmann unngår helsetjenester

 5. –Rødt, gult eller grønt lys? Vi skal være klar!

 6. – Stortinget må lytte til aktørene i næringen og det som hele industrien sier må til

Les også

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Sandnes kommune
 4. Sola kommune
 5. Randaberg kommune