UiS-forskere er valgt ut som medlemmer av eksklusivt akademi

To førsteamanuenser ved Universitetet i Stavanger (UiS) har fått medlemskap i Akademiet for yngre forskere, sammen med bare 32 andre norske forskere.

Marte C.W. Solheim er førsteamanuensis og leder for Senter for innovasjonsforskning, mens Jørgen Bølstad er førsteamanuensis ved Institutt for medie- og samfunnsfag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Marte C.W. Solheim er førsteamanuensis og leder for Senter for innovasjonsforskning, mens Jørgen Bølstad er førsteamanuensis ved Institutt for medie- og samfunnsfag. De to kom gjennom nåløyet og er medlemmer av det eksklusive akademiet de neste fire årene, melder UiS i en pressemelding.

Akademiet for yngre forskere er en tverrfaglig møteplass og forskningspolitisk plattform for yngre forskere, og er åpent for forskere fra alle fagområder i hele Norge.

Det er flere krav for medlemskap, i tillegg til at en må være yngre enn 38 år. Kravet for å få medlemskap er å ha betydelig og selvstendig vitenskapelig eller kunstnerisk utviklingsarbeid å vise til. Man må også ha markert seg aktivt innenfor egne fagfelt, og ha mulighet til aktivt å delta i virket til akademiet.

– Fjær i hatten for forskerne og for UiS

Rektor Klaus Mohn forteller at det er en fjær i hatten for forskerne og for UiS.

– Solheim og Bølstad har begge vist at de har det som trengs for å slå gjennom på den akademiske forskningsfronten. Med stort pågangsmot har de markert seg, hver på sitt fagfelt, nasjonalt som internasjonalt, seier Mohn.

Han mener engasjementet deres for formidling og samfunnskontakt gjør dem til gode forbilder for ungdom og studenter som vurderer å velge en karriere innen forskning og høyere utdanning.

– Akkurat slike forskere trenger vi flere av i tiden som kommer, seier Mohn.

Får være med å forme akademia

– Jeg ser frem til å bidra i diskusjoner med yngre forskere på tvers av institusjoner og fagfelt. Innovasjon skjer i krysningfeltet mellom ulike typer kunnskap, og det er stas å få være med og forme akademia framover, seier Solheim som forsker på innovasjon, spesielt knyttet til mangfold.

Hun studerer hvordan ulike former for mangfold virker ulike former for innovasjon, er en aktiv foredragsholder og deltaker i paneldebatter i offentlig og privat sektor.

Jørgen Bølstad er førsteamanuensis ved Institutt for medie- og samfunnsfag, og han forsker på politisk psykologi, europeisk politikk og kvantitativ metodologi. Han underviser i politisk atferd og komparativ politikk, samt kvantitativ metode og datavitenskap.

– Det er veldig gjevt å få delta. Jeg har vært i utlandet i 10 år, så for meg er dette en mulighet til å bli bedre integrert i det norske forskningsmiljøet, seier Bølstad.

Publisert: