PST vil tiltale Waras samboer for trusselbrev sendt til statsråd

PST vil tiltale Tor Mikkel Waras samboer for å ha sendt et trusselbrev til boligen til samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, ifølge VG.

Publisert: Publisert:
 • NTB

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener etterforskningen av Laila Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), har avdekket at hun var avsender av brevet, ifølge VGs opplysninger.

Brevet, som PST har betegnet som «ubehagelig», ble i februar sent til boligen til Smines Tybring-Gjedde (Frp) og ektemannen, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Det skal ikke ha vært adressert til en konkret person.

– Etter loven er det kun to personer som vet noe om det, og jeg er ikke blant dem. Jeg kan ikke kommentere en ubekreftet lekkasje utover at jeg ikke kan se grunnlag for en slik hemmelig siktelse som hun aldri har hørt om, sier Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Avventer påtaleavgjørelse

Tybring-Gjedde anser saken som et privat anliggende og ønsker ikke å kommentere den, ifølge politisk rådgiver Kristian Paulsen Wilsgård.

PST har ikke besvart NTBs henvendelse onsdag ettermiddag. Sikkerhetstjenesten har sluttført etterforskningen av saken og sendt den til påtaleavgjørelse hos påtalemyndigheten.

Etter å ha blitt behandlet ved Det nasjonale statsadvokatembetet blir saken sendt over til Riksadvokaten, som avgjør hvorvidt Bertheussen skal tiltales og i så fall for hva. Saken kan også bli sendt tilbake til politiet for ytterligere etterforskning.

– I de neste ukene vil vi gjennomgå saken og ta stilling til vårt syn på påtalespørsmålet. I denne saken er det Riksadvokaten som vil gjøre det, sa statsadvokat Marit Formo til NRK for en drøy uke siden.

Nekter straffskyld

Bertheussen har vært siktet av PST for flere forhold, blant annet for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år, samt andre hendelser ved parets bolig.

Hun erkjenner ikke straffskyld for noen forhold. Elden har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

Det er ikke kjent hva PSTs innstilling går ut på, men flere medier opplyser å ha kilder som framholder at PST har innstilt på å tiltale Bertheussen. Innstillingen skal omfatte flere straffbare forhold og flere lovbestemmelser, blant annet paragrafen som omhandler angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Strafferammen er inntil ti års fengsel.

Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister da det ble kjent at samboeren var siktet.

Publisert:

Les også

 1. Elden mener kameraer og PC-er som ikke fungerte, er sentralt i Wara-saken

 2. PST vil at Waras samboer tiltales etter paragraf om angrep mot statsmakten

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikk­ulykke på E 39 i Flekkefjord – en person er kritisk skadet

 2. Stor pågang for korona­testing på Klepp: – Sto i kø på hoved­veien i 40 minutter

 3. Nakstad sier det kommer nye råd for kollektivreiser og munnbind om kort tid

 4. Håper å kunne åpne to løp for biler i Auglends­tunnelen innen skolestart

 5. Protesten mot Sandnes Ulf ble forkastet: – Vi er fornøyd med dommen og har lært

 6. Regjeringspartiene ber regjeringen hjelpe Beirut og Libanon

 1. Tor Mikkel Wara
 2. PST