Avdekket storstilt ulovlig fiske ved Kvitsøy

Sjøtjenesten i Fiskeridirektoratet gjennomførte i helgen kontroll av fiskeredskap ved Kvitsøy. Inspektør Knut Morten Bauge er skremt av resultatet og mener kvitsøybuen har et holdningsproblem.

Publisert: Publisert:

Fiskeridirektoratet varsler økt søkelys på ulovlig hummerfiske ved Kvitsøy etter helgens kontroll. Til høyre inspektør Knut Morten Bauge i Sjøtjenesten som her bærer i land en av mange ulovlige teiner som ble funnet. Til venstre inspektør Ynge Larsen. Foto: Kristian Jacobsen

 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Journalist

– Når vi finner masse hummerteiner uten navn og kontaktinformasjon, vitner det om en ukultur. Det er en grunn til at hummeren er fredet ti måneder i året. Kontrollen viser at Kvitsøy har et holdningsproblem. Dette er miljøkriminalitet, sier Bauge til Aftenbladet.

Hummerkommunen Kvitsøy

Søndag la et av sjøtjenestens nye kontrollfartøy til kai i Stavanger med 33 ulovlige teiner og to garn om bord. Resultatet etter helgens kontroll er nedslående - på alle måter. Kvitsøy er kjent som en fiskerikommune. Det er også en av ytterst få kommuner med eget hummermuseum.

– En skulle jo tro at folk kjente til regelverket på et slikt sted der hummerfiske står så sterkt. Noen av de ulovlige teinene skyldes nok uvitenhet, men vi har all grunn til å tro at mye av dette fisket også skjer med overlegg. Teinene vi finner er hjemmelagede, men forseggjorte. Noen har ikke fluktåpning i det hele tatt. Når det heller ikke er identitet eller kontaktinformasjon på blåsene, er det grunn til å tro at dette er gjort med overlegg. Vi har også funnet mye ulovlig redskap i dette området tidligere. Per nå vil jeg kalle Kvitsøy for et verstingsted, sier Bauge.

Her er det vel på tide å minne om hvilke regler som gjelder for fiske med teiner. Alt redskap som brukes skal ha fluktåpning. Dette er ufravikelig og gjelder 12 måneder i året. Ti måneder i året - fra desember til og med september - skal denne fluktåpningen være minimum 8 centimeter i diameter. I hummerfiskesesongen - som strekker seg fra 1. oktober til og med 30. november - er det tillatt med fluktåpning på 6 centimeter i diameter.

Blir du tatt for å fiske med én ulovlig teine i fredningstiden for hummer, er boten i størrelsesorden 5000–6000 kroner. Blir du tatt med flere ulovlige teiner, øker den tilsvarende.

I alt 33 ulovlige teiner ble hentet opp av sjøen ved Kvitsøy i helgen. Foto: Kristian Jacobsen

Snakkis på Kvitsøy

Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø (KrF) er glad for at fiskerne i kommunen blir kontrollert. Like fornøyd er hun ikke med det kontrollen avdekket.

– Jeg synes det er trist at folk ikke følger regelverket. Det er veldig mange som driver med hummerfiske på Kvitsøy, og da er det nok noen som tar snarveier. Det ønsker vi å få slutt på. Derfor er det bare bra med kontroller som den vi hadde i helgen, sier ordføreren.

– Hva synes du om stempelet som verstingkommune?

– At enkelte driver med ulovlig fiske har vært en snakkis på Kvitsøy, så det forekommer nok. De aller, aller fleste følger nok regelverket, men håpet er jo at alle skal gjøre det. Vi ønsker ikke noe verstingstempel. Dette må vi jobbe for å forbedre, sier Ydstebø.

Følg regelverket

Også tidligere kontroller andre steder i Rogaland i sommer har vist at på langt nær alle følger regelverket som gjelder ved fritidsfiske. Er du blant de som fisker med teiner etter krabbe eller hummer eller sjøkreps, plikter du å følge reglene.

– Jeg vil anbefale alle å laste ned Fiskeridirektoratets fritidsfiske-app på telefonen eller nettbrettet. Den er gratis og inneholder god informasjon om reglene som gjelder ved fiske. På appen kan du også melde fra om tapt redskap, sier inspektør Knut Morten Bauge i Fiskeridirektoratet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til UiS

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Ka då ittepå skilsmissen?

 6. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 1. Fiskeridirektoratet
 2. Kvitsøy
 3. Mirjam Ydstebø
 4. Hummerfiske
 5. Mye lest