Krisepakke: Stortinget vil fange CO₂ på Forus

Stavanger, Ivar og Lyse er klare til å gi gass for å fange CO₂ på Forus.

Publisert: Publisert:

På Forus gjenvinnes avfall til vannbåren varme, varmt tappevann og strøm. Nå skal karbonfangst utredes ved anleggene. Her fra sorteringsanlegget i desember 2018. Foto: Jarle Aasland

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er 95 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I en ny krisepakke setter Stortinget en tidsfrist for en investeringsbeslutning om karbonfangst- og lagring (CCS) til statsbudsjettet presenteres i oktober. Regjeringen skal også utrede karbonfangst ved forbrenningsanlegg i Stavanger, Bergen og Trondheim.

Ifølge administrerende direktør Kjell Øyvind Pedersen i Ivar er dette aktuelt for Forus Energigjenvinning, Her energigjenvinnes avfall til vannbåren varme, varmt tappevann og strøm. Anleggene er 100 prosent offentlig eid, og Lyse og IVAR er de to største eierne.

– Vi har gjort en del forarbeid og har forberedt oss så godt vi kunne, fordi vi har visst en stund at CO₂-fangst ville bli en stadig varmere potet. Før koronakrisen var dette ikke like aktuelt som det framstår nå når myndighetene kobler dette til krisetiltak. Vi vet at CCS er veldig dyrt, sier Pedersen.

Les også

Krisepakke gir karbonfangst i Stavanger og klarsignal til flytende havvind

Skrur opp tempoet

Enstemmig vedtok Stavanger bystyre i fjor vinter å forfølge CCS-sporet på Forus. Initiativtaker Torfinn Ingeborgrud (uavhengig) viste til en rekke fordeler ved karbonfangst på Forus, herunder å innfri klimamål, regionalt kompetanseløft, stort antall arbeidsplasser, teknologi som eksportartikkel og så videre.

IVAR har fått skisser fra Aker Solutions om en utprøvd CCS-løsning i Nederland. Prislappen for Forus? Minst 250 millioner. Pedersen mener dét er en nokså heftig kostnad å legge på renovasjonsgebyret. Nå knyttes karbonfangst på Forus til en nasjonal krisepakke, og da kan tempoet i planleggingen skrus opp, mener Pedersen.

– Vi har foreløpig sagt at vi skal utrede om vi har plass, tomt og teknologi til å gjennomføre dette. Svarene ser ut til å være ja, men dette må i så fall behandles rent politisk, sier han.

Tosifret milliardbeløp

Norge har lagt opp til å fange CO₂ i Porsgrunn og Oslo og sende dette i rør fra Øygarden kommune – vest for Bergen – i rør til lagring under havbunnen i Nordsjøen. Equinor planlegger transport og lagring i prosjektet «Northern Lights» med partnerne Norske Shell og Total E&P Norge.

Dette vil i hvert fall koste et tosifret milliardbeløp. Regjeringens plan har vært å ta en investeringsbeslutning for Northern Lights i høst.

Les også

Enighet på Stortinget om tredje koronakrisepakke

Ola Elvestuen (V) bekrefter at selve fristen for investeringsbeslutning knyttes til Northern Lights. Stavanger-elementet må senere vurderes i regjeringens oppfølging av Klimakur 2030, en utredning av hvordan minst å halvere utslipp i ikke-kvotepliktige sektorer som avfall, bygg, anlegg, jordbruk og transport.

– Ingen må tro at det er lett å kutte 40 prosent. Vi vil kunne minst 45, og EU vil i samarbeid med andre kutte enda mer.

– Hva betyr dette i antall arbeidsplasser dersom man bygger dette i Stavanger?

– Det er helt umulig å si. Det er utslippskuttene som er det avgjørende, sier Elvestuen.

Fra pressekonferansen tirsdag på Stortinget om den siste krisepakken. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

Ny krisepakke

Utvalgte andre elementer i krisepakken:

 • Finansieringsmodell for flytende havvind presenteres i oktober senest.
 • 5 milliarder til kommuner og fylker i straksbevilgning. Kommunene får også midler til å dekke inntektstap og sikre arbeidsplasser. Stortinget krever minst 4 milliarder for å sørge for økt aktivitet i kommunene.
 • Studentmilliard til stipend mot dokumentert inntektsbortfall.
 • 600 millioner til veier, 100 millioner til fiskerihavner og farleder, 150 millioner til bredbånd og 100 millioner til flom- og rassikring.
 • 400 millioner til kompetanse
 • Det er også midler til industri, klimavennlig teknologi, grønn skipsfart, innovasjon, kultur, idrett og frivillighet, utsatt innbetaling av særavgifter for bensinstasjoner og bryggerier og fritak for CO₂-avgift for ikke-kvotepliktig industri.
Publisert:

Korona-viruset

 1. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 2. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 3. En person innlagt med korona på SUS

 4. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 5. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

 6. Han skulle lage et hjerte, så gikk det alvorlig galt

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Karbonfangst
 4. CO2
 5. Torfinn Ingeborgrud