Sterke beskyldninger mot Lars Kolnes

Mandag skulle Lars Kolnes og Eigersund næring og havn feire. Global Fish hadde besluttet å legge et nytt fiskerianlegg til havna med 60 arbeidsplasser. Dagen endte med møte om «trusler» og «provoserende holdninger og uttalelser» fra Pelagia mot Kolnes.

Lars Kolnes etter møtet med Global Fish mandag.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
Daglig leder i Egersund næring og havn, Lars Kolnes, sammen med styreleder Leif Erik Egaas og Jan Otto Hoddevik i Global Fish.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvis daglig leder i Eigersund næring og havn, Lars Kolnes, nynner salmer i bilen hjem fra Egersund til Sola, kan «Sorgen og gleden de vandre tilhope» være passende. Mandag ble nemlig en slik dag for Lars Kolnes og Eigersund næring og havn.

Nedturen handler om at det har skåret seg mellom Norges største fiskerikonsern, Pelagia, og Eigersund næring og havn. Milliardkonsernet Pelagia ledes av egersunderen Egil Magne Haugstad med kontor i Bergen. Eigersund næring og navn ledes av Lars Kolnes.

Ikke velkommen

Det var Dalane Tidende som først gjenga e-poster fra Egil Magne Haugstad, styreleder i Pelagia, og medlemmer i styret for Eigersund næring og havn. Konflikten handler tilsynslatende om at det kommunale foretaket har sagt opp leieavtalen som Pelagia Egersund Seafood har for en kai på Kaupanes. Egil Magne Haugstad har mistanke om at det kommunale foretaket gir andre fiskeribedrifter bedre vilkår enn de Pelagia får.

Pelagia inviterte det kommunale fortaket til Bergen for å avklare saken. Fredag sendte Egil Magne Haugestad en epost der det kom fram at Lars Kolnes ikke var ønsket i delegasjonen.

« Vi ser ikke noe formål i at daglig leder (...) deltar i vårt møte dersom de provokasjoner og holdninger som kommer til uttrykk gjentas her.»

Egil Magne Haugstad skriver i eposten om «trusler som daglig leder muntlig har framsatt overfor sentrale personer i vår ledergruppe.»

På bakgrunn av disse opplysningene har styreleder Leif Erik Egaas (H) i Eigersund næring og havn avlyst møtet i Bergen. Han vil ikke dra til Bergen uten Kolnes.

- Jeg har ingen kommentar. Vi gleder oss heller over det som nå går bra, sier Lars Kolnes.

Viktig avtale

Det som går bra, er den andre store saken som ble kjent mandag. Global Fish varsler at de vil bygge et stort fryseanlegg i Egersund havn for mottak av fisk. Det vil få 60 arbeidsplasser og blir det første pelagiske anlegget som er bygget fra bunnen i Norge på 25 år.

– Det investeres nå for 800 millioner i Egersund havn. Ingen andre havner i Norden opplever noe tilsvarende, sier styreleder Leif Erik Egaas. Han forteller at Global Fish i forhandlingene var spesielt opptatt av at alle aktørene i havna skille likebehandles.

Global Fish skal produsere 2,7 millioner måltider fisk hver dag.

– Dette er en stor og viktig dag for egersundsamfunnet. Nå har Eigersund Næring og havn virket i 3,5 år. Foretaket har vært en stor suksess målt i etableringer og investeringer, sier ordfører Odd Stangeland (Ap).

Global Fish er et selskap som egentlig startet i 1989. Det utviklet seg raskt til å bli et av landets største innen fiskerinæringen. Hele tiden med brødrene Geir og Jan Otto Hoddevik i ledelsen. Etter å ha solgt seg ut, restartet de Global i 2012 og startet opp Global Egersund i det gamle mottaket til Fonn året etter.

Global har gjort det bra i Egersund, men lokalene selskapet leier hos Fonn Egersund i indre havn har sine begrensninger. Derfor tok Lars Kolnes kontakt.

– Global var tøffe, men proffe forhandlere. I dag er jeg stolt, husk dette anlegget kunne ha havnet på Karmøy.

Publisert:
 1. Eigersund kommune
 2. Egersund
 3. Prima Jæren
 4. Ålesund
 5. Odd Stangeland

Mest lest akkurat nå

 1. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 4. Milde omikrontilfeller gir håp

 5. Disse korona­reglene gjelder nå

 6. Ned i vekt? Bli kvitt magefett? Her er årets mest populære kostholdsråd.