Rogalandskommuner ber alle som har vært i berørte områder på Østlandet om å teste seg

Har du besøkt en av de 10 kommunene på Østlandet som nå stenger ned, bør du teste deg.

Ordførerne på Nord-Jæren ber alle som har vært i en av de ti kommunene som er påvirket av smitteutbruddet om å teste seg. F.v. Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp).
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 314 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Lørdag ettermiddag sendte de fire kommunene på Nord-Jæren ut pressemelding med en klar beskjed:

Har du vært i Nordre Follo, Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, bør du ta en koronatest.

Dette gjelder personer som har ankommet Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg de ti siste dagene. Kort tid etterpå kom kommunene på Jæren, Time, Klepp, Hå og Gjesdal, med den samme oppfordringen.

– Vi oppfordrer alle som har vært på Østlandet om å teste seg. Dette er svært alvorlig. Vi følger utviklingen tett, men avventer med eventuelt flere tiltak til vi har fått bedre oversikt, sier sandnesordfører Stanley Wirak til Aftenbladet.

– Alle fra Oslo-området som kommer til regionen vår må utvise ekstra forsiktighet. Vi har en nedadgående smittekurve i vår region nå, men det som skjer i Nordre Follo viser at vi ikke kan slappe av, sier Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger.

Gjelder også om du har hatt besøk

Hun presiserer at det er spesielt viktig at ansatte i helse-og omsorgstjenesten som har vært på reise i de aktuelle områdene de siste ti dagene tester seg.

– Vi anmoder pårørende som har vært i disse områdene de siste ti dagene om å vente i ti dager etter ankomst med besøk på våre alders- og sykehjem, sier hun.

Anmodningen gjelder også personer som i samme tidsrom har hatt besøk av personer fra de samme kommunene.

Personer som har ankommet fra disse kommunene, eller har hatt besøk av personer fra de samme stedene, bes også begrense sosiale kontakter til et minimum.

Dersom det er ledig kapasitet på Stavanger lufthavn, Sola, kan reisende fra Oslo ved ankomst også teste seg på flyplassen. Utenlandspassasjerer som er pliktige å teste seg har prioritet. Tilbudene ved de ulike teststasjonene vurderes kontinuerlig, og det kan bli endringer basert på utvikling i smittesituasjonen.

En rekke kommuner over hele landet har ber sine innbyggere gjøre det samme: test deg om du har vært i de berørte områdene på Østlandet.

– Svært alvorlig situasjon

Et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen. Det bor 60.000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommunene. Den muterte virusvarianten kan ha vært i omløp i flere dager.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sa helseminister Bent Høie (H) lørdag formiddag.

Legger frem nye tiltak i nabokommuner til Oslo søndag

Ytterligere lettelser kan bli utsatt

Fredag vedtok Stavanger lettelser for barneidrett og sosiale møter i hjemmet.

Lørdag åpnet Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg idrettshallene for innendørs idrett for unge under 20 år.

Neste uke skal kommunene diskutere ytterligere lettelser, blant annet skjenking og åpning av treningssenter.

– Kan dette bety at ytterligere lettelser blir utsatt?

– Idrettshallene skal fortsatt holde åpent. Vi gjør ikke endringer i koronareglene per nå, men vurderer situasjonen på ny mandag morgen, sier Wirak.

– Hvor stor en sjansen for at det blir lettelser når det gjelder skjenking?

– Jeg vil ikke spekulere, men sannsynligheten i dag er mindre enn den var i går. Sprer dette seg, er det feil signal å åpne utestedene, sier Wirak.

– Nå vurderer vi alt fortløpende. Dette er helt klart ny informasjon som vi må ta med videre i vurderingene om hva vi gjør videre. Dette viruset er ikke mer enn en flytur unna, legger han til.

Sola kommune hadde planlagt å diskutere lettelse av skjenkereglene mandag.

– Jeg vil ikke spekulere i hva vi lander på, men det som skjer nå setter ting i et annet lys og må selvfølgelig med i vurderingen, sier solaordfører Tom Henning Slethei til Aftenbladet.

Stenger helt ned

Lørdag ble det innført svært strenge smitteverntiltak i nabokommunene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjusteres til rødt nivå i barnehager og skoler.

Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenges fra klokken 12 lørdag, opplyser Helsedepartementet. Dette gjelder også Vinmonopolet.

De nye tiltakene, som i første omgang gjelder til 31. januar, gjelder for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Kommunene har i underkant av én million innbyggere.

Publisert:

Korona-viruset

 1. LO ber om gratis selvtester og vaksinering på jobb

 2. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 3. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 4. Omikronsmittede i Oslo har milde symptomer

 5. Flere helsearbeidere har vaksinert seg etter kommunens grep

 6. – Skolene kan utsette skoleball dersom det er mye smitte

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset