«Fuckin transe». «Homo» og «lesbe». Språkbruken blant elevene har tatt av de siste årene, sier rektor

«Lesbe». «Gå og heng deg». Niendeklassingen Aleksandra Javorac-Bore er blitt vant med trusler og hatmeldinger. Språkbruken blant elevene har tatt av de siste årene, sier rektor Finn Lea.

Aleksandra Javorac-Bore har opplevd både fysisk vold og psykisk trakassering jevnt gjennom de to siste årene. Å bli spyttet på er aller verst. Mamma Maria Lindboe og stefar Tore Lindboe tror mange foreldre ikke vet hva barna deres driver med på sosiale medier.
Publisert: Publisert:
Aleksandra går på Kannik skole. Men hun opplever at digital mobbing ikke følger skolegrensene og at de som krenker kommer fra alle bydeler, alle ungdomsmiljøer og er i alle aldre.
«Homo» er det mest brukte skjellsordet i Norge de siste tiårene, sier Anina Jæger Olsen i foreningen FRI.
Skolene tar tak i mobbingen. Men de klarer ikke å stoppe det som skjer i sosiale medier.
– Samfunnet fokuserer på «perfekt». Da kan det være lett å hakke på de som skiller seg ut, sier mobbeombud Nina Bøhnsdalen.
– Ungdommen generelt er fine folk med mye omsorg for hverandre. Men det er ikke lett å inkludere alle alltid og da kan det gjøre vondt for de som kjenner seg utelatt, sier mobbeombud Nina Bøhnsdalen.
– Straff er ingen god metode for å endre uønsket adferd. Men skolen har brukt utvisning i noen tilfeller. Det har bedre effekt å bygge trygghet og toleranse, sier rektor ved Kannik skole, Finn Lea.
Foreldre må våkne. Det er ikke bare «andres barn», det kan også være dine barn som skriver sårende kommentarer.
Rektoren på Kannik retter pekefingeren mot oss voksne: – Språket blant ungdommene kommer fra filmer, fra nettet og fra stand-up-komikere. De lærer jo av oss voksne og det vi synes er festlig, sier Lea.
Aleksandra er ei aktiv fotballjente med mange gode venner. Men det røyner på, også for ei sterk jente med godt nettverk.
– Det er sårbare barn på begge sider av en mobbesak. De som krenker andre har det heller ikke godt. Da hadde de ikke hatt behov for å krenke andre, sier mobbeombud Nina Bøhnsdalen.

«Fuck gay folk». «Brenn i helvete». «Homofiler bør ikke finnes». «Hele familien din er det no shit».

Slik ser det ut i chatten til Aleksandra Javorac-Bore på sosiale medier.

– Ingen skal være nødt til å høre sånt, fastslår mamma, Maria Lindboe.

Datteren har vært åpen om at hun er homofil siden sjette klasse. Først på ungdomsskolen ble det et problem.

– Den eneste provokasjonen Aleksandra har gjort mot omgivelsene, er å være åpen om å være homofil, sier moren.

Les hele saken med abonnement