Kutter sykkelvei-penger til rulleskianlegg

Posisjonspartiene Ap, Frp og Sp i Sandnes har kuttet penger til gang- og sykkelvei til det nye rulleskianlegget i Melshei, selv om sykkelveien ligger inne i reguleringsplanen.

Publisert: Publisert:

Gravingen er allerede i gang og til sommeren åpner den 4,5 km. lange rulleskiløypen. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Når politikerne først har bestemt seg for å bygge rulleskianlegg, er det ikke bra å gjøre det halvveis. Dessverre er det ofte trafikksikkerheten som må vike, sier distriktsleder Ingrid Lea Mæland i Trygg trafikk til Aftenbladet.

Hun mener politikerne fremmer bilkjøring med sitt forslag.

– Trafikken vil øke når du får et slik anlegg, og da utsetter det brukere av anlegg for stor risiko hvis de har tenkt å sykle, gå eller gå på rulleski til anlegget. Uten en gang- og sykkelvei vil politikerne fremme bilkjøring, påpeker Mæland.

Samtidig erkjenner hun at politikerne må prioritere, og det kan ofte være et dilemma.

Uten belysning

Den eneste veien inn til det nye rulleskianlegget i Melshei er en 5–5,5 meter bred vei uten belysning. Langs hovedveien mellom Sandnes og Ålgård er det gang- og sykkelvei. Fra hovedveien og inn til den planlagte parkeringen ved anlegget er det litt over 1 kilometer. Det hører med til historien at det en turvei som går langs den siste strekningen.

Les mer:

Les også

Rulleskianlegget fikk 600.000 til trafikksikkerhet

Les også

Rulleski til 37 mill. i boks

I reguleringsplanen er det lagt opp til en ny gang- og sykkelvei på 2 kilometer inn til rulleskianlegget og videre inn i friluftsområdet. I den forbindelse skal også belysning vurderes. Rådmannen i Sandnes hadde også satt av 5 millioner kroner til gang- og sykkelvei i økonomiplanen for 2018 og 2019.

– Det er en grunn til at vi har planlagt gang- og sykkelvei, og det er for å bedre forholdene for myke trafikanter. Men det er opp til politikerne å finne midler og når de vil prioritere det, sier Håkon Auglend, transportplansjef i Sandnes kommune.

Prioriteringer

Gang- og sykkelvei ligger altså inne i reguleringsplanen, men er ikke noe rekkefølgekrav. Derfor valgte Ap, Frp og Sp å ta pengene til gang- og sykkelvei til rulleskianlegget ut fra økonomiplanen.

– Det var rett og slett fordi det var andre prioriteringer på gang- og sykkelvei. Denne kom litt inn fra sidelinjen. Vi har smått med midler til dette, og da måtte vi prioritere andre gang- og sykkelveier som har vært planlagt i mange år. Vi ser behovet og skulle gjerne fått det til, sier nestleder Martin S. Håland (Sp) i utvalg for bytutvikling.

– Hvordan skal barn og unge komme trygt til og fra anlegget uten gang- og sykkelvei?

– Det er samme utfordringen som det er andre steder uten gang- og sykkelvei. Det er bare en mulighet for de som vil sykle eller gå, og det er å bruke veien, sier Håland.

Han forteller at det kommer en trafikksikkerhetsplan i 2017 og regner med at gang- og sykkelvei til rulleskianlegget i Melshei blir vurdert opp mot andre prosjekter i den planen.

Nytt forslag

Anne Lise Falch Anfinsen som sitter i byutvikling for Høyre reagerer kraftig på at posisjonen kutter gang- og sykkelsti.

– Her får vi den flotte løypen, men kutter sykkelsti når vi vet at anlegget skal brukes av mange myke trafikanter. Det skal lages flere p-plasser og snuplass for buss. Vegen opp til anlegget er smal og svingete, og kommer til å bli mye trafikkert. Hvorfor ikke bygge sykkelstien ferdig når anleggsmaskinene allerede er på plass, spør Anfinsen.

Les mer:

Les også

- Er rulleskibane viktigere enn skole?

Les også

Nå skal alle gå på rulleski i Sandnes

Onsdag skal den endelige reguleringsplanen for anlegget vedtas i utvalg for byutvikling. Da vil Høyre fremme forslag om at kommunen ferdigstiller sykkelsti fra Høyland kirka til SIS-hytta.

– Det er så mange argumenter for å få på plass denne sykkelstien. Jeg håper at de andre partiene skjønner alvoret, understreker Anfinsen.

RULLESKIANLEGG

Hva: 4,5 km rulleskiløype med internasjonalt skyteanlegg, 26 skiver. Klubbhus, treningshall, overnatting for 30 personer.

Hvor: Melshei, Sandnes

Hvem: Sandnes Idrettslag, Sandnes skiskytterlag, Bogafjell Sykleklubb, Figgjo IL, Turrennklubben.

Kostnad: Cirka 45 millioner kroner.

Aktuelt: Bystyret skal mandag vedta finansiering og edelige planer

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 3. Elbiler må betale mer

 4. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 6. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 1. Trafikksikkerhet
 2. Sandnes
 3. Trafikk
 4. Sandnes kommune
 5. Byutvikling