Strand mister alle døgnsengene

Alle åtte døgnsengeplasser fra Strand distriktspsykiatrisk senter (DPS) flyttes trolig til Randaberg i løpet av året. Brukerne er svært skuffet.

  • Atle Andersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— I en slik vanskelig situasjon er det svært tungt, både fysisk og psykisk, at pasienter fra Strand må over fjorden til Randaberg. Derfor er vi bekymret, sier Dag Lieungh, leder i Brukerrådet i Ryfylke DPS, avdeling Strand.

Sammen med avdelingen i Randaberg utgjør Strand utgjør Ryfylke DPS. Det har som oppgave å gi et allmennpsykiatrisk tilbud til befolkningen mellom 18 og 67 år for sju kommuner på Nord-Jæren; Kvitsøy, Randaberg, Rennesøy, Finnøy, Hjelmeland, Strand og Forsand.

En viktig del av dette tilbudet er de åtte døgnsengeplassene som brukes dersom pasientene har behov for å overnatte på senteret. Antall pasienter varierer fra måned til måned, men ifølge Lieungh brukes sengene i Strand svært hyppig. Det blir det trolig slutt på nå. Direktør for Psykiatrisk divisjon, Inger Kari Nerheim, bekrefter nemlig at de jobber med en plan hvor samtlige sengeplasser i Strand skal overføres til Randaberg.

— Vi er i en prosess hvor vi skal bruke ressursene annerledes for å styrke tilbudet til brukerne. Det medfører at behovet for sengeplasser vil være mindre. Vi tror det er hensiktsmessig å samle alle døgnsengeplassene for Ryfylke DPS i avdelingen på Randaberg, sier Nerheim.

- Hva tenker du om at brukerne er bekymret for dette?

— Vi ser at dette vil medføre ekstra utfordringer for noen pasienter. Noen vil få innleggelsen litt lenger borte fra hjemtraktene sine. Vi vil gjøre en stor innsats for at dette ikke skal oppleves som et problem for disse, sier Nerheim, som understreker at de vil følge opp og forberede ekstra de pasientene som tidligere har hatt særlig behov for døgnsengeplassene i Strand.

Styrket dagtid

Det hører med til historien at dagtilbudet på Strand skal styrkes kraftig. Det vil både bli økt bemanning og utvidet åpningstider for poliklinikk og ambulante tjenester. Antallet psykiatere og psykologspesialister skal være som i dag, men de skal arbeide mer utadrettet, og ikke inn mot sengeposter.

Det opprettes også en dagpoliklinikk i lokalene til dagens avdeling på Strand hvor det blir tiltak som gruppebehandling, noen å snakke med, omsorg, og tilgang til behandlere. Dette skal redusere en god del av behovet for innleggelser, og dermed behovet for sengeplasser, ifølge direktøren.

— Styrkingen av dagtilbudet er noe vi støtter, og det vil nok gi færre innleggelser. Men vi frykter at sengeplassene flyttes før dagtilbudet er utvidet, sier Liengh, som mener det uansett er behov for noen sengeplasser også i Strand.

Direktør Nerheim forsikrer Lieungh om at endringene vil skje samtidig slik at sengeplassene ikke forsvinner før dagtilbudet er utvidet og styrket.

— Vi mener at endringene gir et klart bedre tilbud til brukerne. Vi er likevel i dialog med kommunene nå om hvordan vi skal løse dette. Det er ingenting som er bestemt selv om planen altså er å flytte sengeplassene til Randaberg, sier Nerheim.

- Hvordan vil dette påvirke de ansatte?

— Vi trenger fortsatt alle de ansatte og alle sentrene vi har. Vi skal flytte litt på oppgavene. Mange skal jobbe på samme sted som før og med de samme oppgavene. Noen vil få endret arbeidsoppgavene noe, mens andre også må forberede seg på å bytte arbeidssted. Ingen kommer uansett til å miste jobbene sine, sier Nerheim, som også understreker at dersom reformen ikke fungerer, vil det være mulig å reversere endringene.

Selv om den nye modellen ikke er hugget i stein, har brukerrådet inntrykk av at det meste er vedtatt uten at de ble tatt med på råd i prosessen.

— Brukerne er jo part hr. Alle politiske føringer sier at det skal brukermedvirkning, og ikke bare info til brukerne. Det kan virke som om dette kun er honnørord som ikke skal ha innhold, sier Lieungh. Direktør Nerheim forteller at det på styringsgruppenivå er en tett og god dialog med brukerne.

— Denne delen hvor vi planla å flytte sengeplassene til Randaberg har nok gått litt fort, og vi har nok ikke vært gode nok til å ta brukerne på Strand med nå i sommer, sier Nerheim, som legger til at hun ønsker dialog for å finne fram til gode løsninger, og involvering med brukerne, kommunene og arbeidstakerne er en selvfølge.

Publisert:
  1. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

  1. Viking glimrende før pause, mistet seieren på overtid

  2. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

  3. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

  4. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

  5. Test av fem elbiler. Og tre ting som bør inn i kjøpekontrakten.

  6. DIREKTE: Her setter Karlsbakk inn sin første Viking-scoring