- Dette er bare noen klovner

Lyses skulpturmaster vil bli et stygt, grafisk element som ødelegger Lysefjorden, hevder kunstner.

Publisert: Publisert:

Slik er kunstneren Stian Heimlund Skjævelands tolkning av Lysefjorden, "Roots of Norway". I hans øyne passer ikke skulpturmaster inn i landskapet. Foto: Tor Inge J ssang

Lyse Energi planlegger ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger. Det er laget fem alternative linjetraseer. De tre første går via Jørpeland, de to siste via Forsand. Velges et av alternativene via Forsand må det bygges nye master på toppen av Bakkafjellet i Lysefjorden. Ordføreren i Forsand har tatt til orde for at disse mastene kan designes som menneskelignende skulpturer, slik at Lysefjorden får en ny attraksjon.

Les også

Sjekk om Lyseløypa kommer nær deg

I sosiale medier er forslaget stort sett tatt godt mot. Men Stian Heimlund Skjæveland, figurativ kunstner med galleri på Jørpeland, har liten sans for ideen.— Ordføreren er bare opptatt av sitt eget ettermæle. Jeg synes det er trist at man vil ødelegge Lysefjorden. Det å kalle disse stygge strømmastene for en attraksjon inni en attraksjon som Lysefjorden, er totalt feil. Det er løgnaktig. Fjord og fjell, Preikestolen og Kjerag er attraksjoner nok i selv. Disse mastene blir et abstrakt grafisk element i den flotte, storslåtte naturen. De blir mye mer synlige enn de såkalte monstermastene i Hardanger, mener kunstneren.

Les også

Dette kan bli Lysefjordens nye turistattraksjon

I galleriet sitt ved fjorden er 39-åringen i ferd med å legge siste hånd på bildet "Roots of Norway", hans egen tolkning av Lysefjorden.— Jeg er stolt over den norske kulturarven. Derfor har jeg malt et litt romantisk bilde, det første i en serie på minimum tre, forteller han.

- Klovner

Helst hadde Stian Heimlund Skjæveland sett at regionens strømforsyning ble sikret med en undersjøisk kabel fra Lysebotn til Stavanger. Rasfare er, ifølge Lyse, årsaken til at dette alternativet er skrinlagt, men kunstneren påstår at det egentlige motivet er å spare penger. Han er likevel langt mer positiv til skulpturmaster dersom kraftlinjen legges via Jørpeland i stedet for Forsand.

— Disse klovnene kan heller stå på Jørpeland eller ved Gandsfjorden. Da begynner vi å snakke om en attraksjon, mener Heimlund Skjæveland.

Reiselivsdirektør Ståle Brandshaug i Region Stavanger er i utgangspunktet enig med kunstneren. Han etterlyser en prinsipiell debatt i hele landet om hvilke områder som skal brukes og hva som skal være uberørt.

— Lysefjorden er aktuell i forbindelse med Preikestolen Nasjonalpark og burde være aktuell til Unescos verdensarv-liste. Men hvis vi ha master, så kan det være spennende med en alternativ utforming som skulpturmaster, sier Brandshaug.

God omtale

Kommunikasjonsdirektør Herbjørn Tjeltveit i Lyse Energi opplyser at det er kommet mange gode tilbakemeldinger på forslaget.

— Spesielt fra unge folk som synes dette er en spennende ide. Forslaget har også fått omtale i medier utover vår region, uttaler Tjeltveit.

Lyse vil senere i høst be om skriftlige tilbakemeldinger på de fem forslagene til linjetrasé.

— Regionen vil da ha mulighet til å si noe om forslaget. Dersom regionen ber om det, er skulpturmaster noe vi kan utrede, framholder han.

Den naturskjønne fjorden rommer både turistmagneter og tre kraftverk. Strømmen må transporteres ut av det lokale kraftstabburet inn til befolkningstette områder. Derfor står det strømmaster på det 600 meter høye Bakkafjellet ved Lysefjorden i dag.

Oppdatering: Ifølge Tora Liv Thorsen i Forsand heter det aktuelle fjellet ved Lysefjorden Sjohadlet, ikke Bakkafjellet.

Publisert: